Translate

CUKINIA SMAŻONA W CIEŚCIE


 Cukinia to jedno z letnich warzyw, które często gości  na greckich stołach. 

Na moim blogu dając hasło CUKINIA znajdziecie wiele przepisów na pyszności robione z cukini. Przepisy są proste i szybkie do wykonania.

Osobiście lubię ją  pod każdą postacią. Wielokrotnie w lecie przygotowuje z nią dania, bo mamy nasz ogród I latem prawie codziennie zbieramy cały koszyk cukini.

Jest jej na tyle dużo, że część zamrażam wraz z różnokolorową papryką I pomidorami by mieć własne warzywa nawet w zimie.

Dzisiaj napiszę Wam jak przygotowuję cukinię w cieście,  świetny dodatek do letnich dań, szczególnie z rybami, które "królują" w naszym jadłospisie. 

I w tym przypadku przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Małe sekrety w procesie przygotowywania powodują, że moja smażona w cieście cukinia jest bardzo smaczna.

Większość z gospodyń by usmażyć cukinię w cieście przygotowuje ciasto z mąki, soli i wody.

Ja robię coś innego, dodaję inne składniki. 

Do mojego przepisu potrzebujecie:

- cukinię pokrojoną w plasterki;

- mąkę do każdego użycia;

- puszkę piwa;

- sól,  pieprz ,  musztardę do smaku;

- oliwę do smażenia.

By rozpocząć proces smażenia kroje cukinię na plasterki i posypuję ją solą,  by przez około 30 minut do godziny wypuściła nadmiar soku.

Następnie przygotowuję ciasto. Do miski daję mąkę do wszelkiego użycia, trochę soli, pieprz, musztardę i to wszystko mieszam z piwem. To właśnie piwo powoduje, że są one po smażeniu bardzo chrupiące. 



Niektóre panie by uzyskać ten chrupiący efekt do mąki dodają wodę i proszek do pieczenia. Według mnie piwo jest lepsze.

Kiedy ciasto jest dobrze wymieszane, nie za gęste,  ale i nie lejące się przystępujemy do smażenia. 

Odcedzamy z soku cukinię, obtaczamy ją w cieście i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelnię. 



Smażymy krążki cukini z dwóch stron na złoty kolor I następnie układamy na tacy wyłożonej papierem kuchennym, by usunąć nadmiar oliwy.


Cukinia jest gotowa I bardzo często część jej " znika" już z tacki....

Lubię ją przygotowywać jako dodatek do ryb, które w lecie jemy w różny sposób właściwie co drugi dzień.


Osobiście przygotowuję większe porcję by mieć je jako dodatek, nawet na zimno do letnich kolacji.

SMACZNEGO!!


2 komentarze:

  1. Interesujacy przepis! Moja cukinia jakos nie chce rosnac w tym roku... Za zimno, za mokro... moze zbiore jakies owoce dopiero we wrzesniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie rok cukini! Jemy ją codziennie pod różną postacią. Pozdrawiam

      Usuń