Jak obiecałam wielu paniom podaję przepis na mój letni deser, który bardzo często robię. Deser jest z lodówki i bardzo dobrze pasuje do kawusi w letni upalny dzień.
Przepis jest prosty i szybki do wykonania. Potrzebujemy :
- dwie paczki galaretki owocowej wybranego smaku;
- dwa miękkie banany lub inne miękkie owoce drobno pokrojone;
- 1 opakowanie greckiego jogurtu;
- jedno opakowanie prostych herbatników;
- 3 szklanki przegotowanej i ciepłej wody;
- kilka łyżeczek likieru ( ja używam korfiańskiego likieru koum-kouat-u ).
Po pierwsze przed przygotowaniem deseru wyjmujemy z lodówki jogurt by był chłodny , ale nie bardzo zimny.
Rozpuszczamy galaretkę w 2, 5 szklankach wody mieszając dokładnie by zawarty cukier rozpuścił się. Tak przygotowaną galaretkę wkładamy do lodówki na około 30 minut tak by ostygła , ale by była jeszcze ciekła.
W międzyczasie wlewamy do miseczki 1/2 szklanki ciepłej wody i likier , jakikolwiek mamy w domu. Ja wybieram ten korfiański!
Moczymy w nim pojedyńczo herbatniki i trzymamy w wodzie licząc do 20. Wtedy kiedy jeszcze w całości wyjmujemy je i układamy na dnie pireks-u lub małej blachy z wysokimi brzegami takiej , która wchodzi do Waszej lodówki.
Następnie do dużej salaterki wrzucamy jogurt i 1/2 jeszcze ciekłej galaretki . Mieszamy wszystko by powstała jednolita gęsta całość.
UWAŻAJCIE !
Jogurt powinien być nie za chłodny i galaretka jeszcze ciekła , ale zimna. Chodzi o to by mieszając te dwa składniki jogurt nie zważył się. Polewamy tym herbatniki i układamy na nim pokrojone w kawałeczki owoce. W moim przypadku banany.
Wkładamy to do lodówki na około 30 minut.
Następnie polewamy to ostrożnie łyżką wazową pozostałą galaretką.
Galaretka powinna pokryć całość tak by owoce były dokładnie pokryte galaretką.
Tak przygotowana całość jest gotowa by ją włożyć do lodówki na około godzinę by całość zamarzła i stworzyła jednolitą całość.
Wtedy możecie ją kroić szerokim nożem i podawać na deser.
SMACZNEGO 😁😁😁😁
PS. O ile będziecie to jeść przez kilka dni i deser będzie w lodówce na więcej niż dwa dni dobrze jest przykryć całość membraną tak by galaretka zachowała lepiej swoją świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz