Translate

TIGANIA Z PORAMI

Wielu z Was zna już różnorodne dania z kuchni greckiej. 

Na całym świecie jest wielu zwolenników tej zdrowej greckiej kuchni pełnej warzyw, pachnących świeżych przypraw i owoców morza.
Ci z Was , którzy lubią dania mięsne też znajdą w kuchni greckiej różne pyszności, np. Gyros, souvlaki, pieczoną owieczkę itp.

Dzisiaj chcę Wam przekazać mój  trochę "zmodernizowany" przepis na greckie danie nazywane TIGANIA.

Tigania to smażone z cebulą mięso wieprzowe z dodatkami wielu pikantnych przypraw. Często podawane jest to danie z dodatkiem pomidorów czy nawet świeżej pokrojonej papryki. To świetne danie w zimnych klimatach tj. w Polsce!

Jest to idealne danie na zimne dni nawet tutaj na Korfu z dodatkiej lampki wina i obowiązkowo w dobrym towarzystwie.

Jak już sami możecie zauważyć w moich przepisach jest dużo warzyw bo są one podstawą naszego wyżywienia i wiele moich przepisów to moja wersja dań greckich z dodatkiem tych różnych warzyw. 
Mam ich tyle z naszego ogródka , że trzeba je używać. Poza tym wraz z mężem bardzo lubimy jeść potrawy z dużą ilością warzyw.

Tigania z porami to właśnie przykład takiego zmodernizowanego greckiego dania. W mojej wersji poza cebulą macie dodane pyszne pory i ziemniaki co powoduje , że danie jest bardziej pełne i każdy domownik może się nim najeść.

 Tradycyjna TIGANIA to właściwie dodatek do wina czy piwa podawany z różnymi innymi greckimi przystawkami dla dużego towarzystwa i  obowiązkowo z chlebem.

Moje danie jest szybkie do wykonania i bardzo smaczne.




By je przygotować potrzebujemy :



- pokrojony w kawałeczki kawałek mięsa wieprzowego , najlepiej z łopatki gdzie macie też trochę tłuszczyku;

- kilka pokrojonych ziemniaków;

- pokrojona w pasemka duża cebula ( ja przed dodaniem jej zalewam ja wodą na 10 minut by pozbyła się siarki);

- 2 duże pory pokrojone w kawałeczki ( te przed dodaniem wrzucam na gotującą się wodę na kilka minut by też pozbyły się tej siarki);

- filiżankę musztardy;

- filiżankę oliwy z oliwek;

- czerwony pieprz w całości;

- czarny pieprz;

- dwa duże posiekane ząbki czosnku;

- sól do smaku;

- duży kieliszek białego wina .

Ilość czerwonego i czarnego pieprzu dajecie w ilościach , które lubicie. Jeśli lubicie bardzo ostre dania dajecie więcej pieprzu lub dajecie pieprz świeży utarty nad gotowym talerzem.

Proces gotowania .
Do dużego płaskiego garnka na podgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w kawałki mięso. Dodajemy do tego część pieprzu i soli mieszając całość tak by wszystkie kawałki mięsa się smażyły na złoty kolor.
Następnie wyjmujemy mięso na bok i do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podsmażamy je ze wszystkich stron mieszając je drewniana łyżką tak by się nie przykleiły do dna.

Po kilku minutach dodajemy do garnka cebulę i pory i całość dobrze mieszamy i podsmażamy. 


Ponownie  drewnianą łyżką dokładnie czyścimy dno garnka tak by sosik tam powstały nie przypalił się .

Gdy cebula zmięknie dodajemy do garnka ponownie podsmażone mięso, musztardę i lampkę wina .



Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod pokrywką na wolnym ogniu na około 30 minut.

Następnie sprawdzamy czy ziemniaki i mięso jest już miękkie.

Jeśli nie to dolewamy 1 filiżankę gotującej się wody, ostrożnie mieszamy i dusimy ponownie pod przykryciem na następne 15 minut.

Nasze danie jest już gotowe , smaczne i pachnące !



Podajemy je z lampą wina i sałatą do Waszego wyboru.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz