Wielu z Was zna już różnorodne dania z kuchni greckiej.
Na całym świecie jest wielu zwolenników tej zdrowej greckiej kuchni pełnej warzyw, pachnących świeżych przypraw i owoców morza.
Ci z Was , którzy lubią dania mięsne też znajdą w kuchni greckiej różne pyszności, np. Gyros, souvlaki, pieczoną owieczkę itp.
Dzisiaj chcę Wam przekazać mój trochę "zmodernizowany" przepis na greckie danie nazywane TIGANIA.
Tigania to smażone z cebulą mięso wieprzowe z dodatkami wielu pikantnych przypraw. Często podawane jest to danie z dodatkiem pomidorów czy nawet świeżej pokrojonej papryki. To świetne danie w zimnych klimatach tj. w Polsce!
Jest to idealne danie na zimne dni nawet tutaj na Korfu z dodatkiej lampki wina i obowiązkowo w dobrym towarzystwie.
Jak już sami możecie zauważyć w moich przepisach jest dużo warzyw bo są one podstawą naszego wyżywienia i wiele moich przepisów to moja wersja dań greckich z dodatkiem tych różnych warzyw.
Mam ich tyle z naszego ogródka , że trzeba je używać. Poza tym wraz z mężem bardzo lubimy jeść potrawy z dużą ilością warzyw.
Tigania z porami to właśnie przykład takiego zmodernizowanego greckiego dania. W mojej wersji poza cebulą macie dodane pyszne pory i ziemniaki co powoduje , że danie jest bardziej pełne i każdy domownik może się nim najeść.
Tradycyjna TIGANIA to właściwie dodatek do wina czy piwa podawany z różnymi innymi greckimi przystawkami dla dużego towarzystwa i obowiązkowo z chlebem.
Moje danie jest szybkie do wykonania i bardzo smaczne.
By je przygotować potrzebujemy :
- pokrojony w kawałeczki kawałek mięsa wieprzowego , najlepiej z łopatki gdzie macie też trochę tłuszczyku;
- kilka pokrojonych ziemniaków;
- pokrojona w pasemka duża cebula ( ja przed dodaniem jej zalewam ja wodą na 10 minut by pozbyła się siarki);
- 2 duże pory pokrojone w kawałeczki ( te przed dodaniem wrzucam na gotującą się wodę na kilka minut by też pozbyły się tej siarki);
- filiżankę musztardy;
- filiżankę oliwy z oliwek;
- czerwony pieprz w całości;
- czarny pieprz;
- dwa duże posiekane ząbki czosnku;
- sól do smaku;
- duży kieliszek białego wina .
Ilość czerwonego i czarnego pieprzu dajecie w ilościach , które lubicie. Jeśli lubicie bardzo ostre dania dajecie więcej pieprzu lub dajecie pieprz świeży utarty nad gotowym talerzem.
Proces gotowania .
Do dużego płaskiego garnka na podgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w kawałki mięso. Dodajemy do tego część pieprzu i soli mieszając całość tak by wszystkie kawałki mięsa się smażyły na złoty kolor.
Następnie wyjmujemy mięso na bok i do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podsmażamy je ze wszystkich stron mieszając je drewniana łyżką tak by się nie przykleiły do dna.
Po kilku minutach dodajemy do garnka cebulę i pory i całość dobrze mieszamy i podsmażamy.
Ponownie drewnianą łyżką dokładnie czyścimy dno garnka tak by sosik tam powstały nie przypalił się .
Gdy cebula zmięknie dodajemy do garnka ponownie podsmażone mięso, musztardę i lampkę wina .
Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod pokrywką na wolnym ogniu na około 30 minut.
Następnie sprawdzamy czy ziemniaki i mięso jest już miękkie.
Jeśli nie to dolewamy 1 filiżankę gotującej się wody, ostrożnie mieszamy i dusimy ponownie pod przykryciem na następne 15 minut.
Nasze danie jest już gotowe , smaczne i pachnące !
Podajemy je z lampą wina i sałatą do Waszego wyboru.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz