Translate

ROZMARYN TO POPULARNY DODATEK DO GRECKICH DAŃ

 Rozmaryn po grecku nazywany DENDROLIWANO to jedno z bardzo popularnych przypraw używanych do gotowania  pysznych  greckich dań. 






Na Korfu rozmaryn właściwie rośnie na dziko wszędzie. W czasie spacerów po gajach oliwnych, po górach czy po polnych drogach spotykamy całe krzaki rozmarynu rosnące tam na uboczu.


Osobiście mam przy domy duże krzewy rozmarynu, które odpowiednio podcięte stanowią też element dekoracyjny ogrodu. Dodatkowo w ten sposób mam blisko domu świeżutkie gałązki rozmarynu, kiedy jest mi on potrzebny do przyrządzenia pieczonych dań, czy roślin strączkowych, np dodajemy go do ciecierzycy.




Ten rosnący, świeżutki dodany do potraw pachnie oczywiście o wiele intensywniej. W całej Grecji, jak i na Korfu jest szeroko stosowany.

 


Poza walorami zapachowymi rozmaryn ma wiele wartości odżywczych i dużo witamin. Jest też od starożytności stosowany jako roślina lecznicza. Posiada własności obniżania cukru we krwi.

Olejek rozmarynowy uzyskiwany z rozmarynu ma też wiele leczniczych walorów. Działa przeciw wirusom, przeciw bakteriom i działa grzybobójczo. 

W całej Grecji spotkacie w wielu miejscach rozmaryn rosnący na dziko. Na tej, tak zielonej wyspie jaką jest Korfu macie możliwość zobaczyć bardzo duże krzaki rozmarynu rosnące na dziko dosłownie przy drogach.

W dużych miastach często sadzony jest na skwerach, czy w ogrodach koło domu w kształcie odpowiednio obcinanego żywopłotu. 

Nic więc dziwnego, że o ile ktoś nie może go mieć zasadzonego w ogrodzie wiele ludzi posiada go  na balkonach w doniczkach wraz z innymi zapachowymi przyprawami.

Na Korfu w czasie moich jesiennych spacerów po górach podziwiam często te wielkie krzaki rozmarynu pokryte tymi malutkim fioletowo niebieskimi kwiatuszkami na których często widzę pszczoły zbierające nektar na pyszny miód rozmarynowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz