Translate

BAKŁAŻANY FASZEROWANE ANNY - PRZEPIS.

Grecka kuchnia jest bardzo bogata i różnorodna. 

Osobiście gotuję wiele dań greckich i je uwielbiam. Wielokrotnie jednak zmieniam w swój sposób przepisy na te typowe dania dodając moje pomysły, próbując coś innego. Chodzi o to by codziennie jeść coś innego, równie smacznego używając te same produkty.

W Grecji ( na Korfu)  przez wiele miesięcy w roku mamy wiele warzyw z naszych ogródków . Trzeba je przetwarzać , gotować z nich smaczne dania , a jak się da można wiele zamrozić w zamrażalniku na kilka zimowych miesięcy by jeść to co sami robimy, by wiedzieć co dajemy naszemu organizmowi.

Dzisiaj podam mój przepis na bakłażany faszerowane , który jest modyfikacją przepisu na faszerowane warzywa i na PAPUTSAKIA  ( faszerowane bakłażany z mięsem mielonym i beszamelem) z moimi jeszcze innymi dodatkami.

Lubię w kuchni robić coś nowego i jak smakuje robię to dalej. Na szczęście mój mężuś też lubi nowości w kuchni i z ciekawością je próbuję.

Faszerowane, pieczone bakłażany to głównie letnie danie , które możemy przygotować na kilka razy by w ten sposób mieć więcej wolnego na plażę i kąpiele w morzu. Jest to też świetne danie na kolację gdy na werandzie zbierze się gromadka znajomych czy duża rodzinka.
Danie jest smaczne , pachnące i zawiera wszystko to co mamy w naszym ogródku.

Wygląda  apetycznie  i w czasie pieczenia cały dom cudownie pachnie!



Do przygotowania tego dania potrzebujemy :

- kilka bakłażanów  w zależności od tego dla ilu osób robicie to danie i do jakiej blachy je włożycie do pieczenia;
- kilka papryk zielonych lub czerwonych  i bez ziaren ( dla koloru lepsze są czerwone, ale wszystkie inne też są dobre);
- 100 - 200 gramów mięsa mielonego (dla wegaterianów może być bez mięsa);
- dużą posiekaną cebulę;
- kilka ząbków czosnku;
- posiekaną pietruszkę;
- kilka listków bazylii;
- oregano świeże lub ususzone;
- duży pomidor pokrojony na kawałki;
- cukinia pokrojona na kawałki;
- 1 łyżka przecieru pomidorowego;
- 2  łyżki musztardy  ;
- sól i pieprz do smaku;
- duże ziemniaki pokrojone w kawałki;
- ser do wyboru : plasterki sera Feta lub zmielony twardy żółty ser lub plasterki żółtego sera (np. Gouda) ;
- oliwa z oliwek do smażenia i duszenia - około filiżanki.






Po pierwsze przygotowujemy ziemniaki , obieramy je i kroimy na kawałki. Podsmażamy je na patelni na złoty kolor posypując je odrobiną soli na malutkiej ilości oliwy.

Następnie przygotowujemy blachę z bakłażanami. Myjemy bakłażany i układamy je na blasze by zobaczyć ile się zmieści. Ile więcej tyle lepiej , będzie więcej do jedzenia.

Pomiędzy bakłażany układamy umytą przekrojona na pół i bez ziaren czerwoną lub zieloną paprykę. Bakłażany kroimy od góry i wyjmujemy z nich wnętrze zwracając uwagę na to by wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości , bo wtedy równomiernie się upieką.



Niektórzy przed przygotowaniem tego dania wkładają bakłażany do wody z odrobiną soli i zostawiają je na godzinę by pozbyły się swojej goryczki. 
Mnie osobiście ona smakuję i tak nie robię tego.

W tym samym czasie w  rondelku robię nadzienie.

Do rondelka daje wszystkie inne podane wyżej produkty posiekane na drobne kawałeczki lub trochę zmiksowane by było szybciej POZA OLIWĄ i serem

Dodajemy do tej mieszaniny pokrojone na drobniutko to co było w środku bakłażanów. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu  i mieszamy dokładnie tak by nie było grudek mięsa mielonego i by wszystko tworzyło jedną całość. Gdy wszystko poddusi się przez około 15 minut dodajemy do tego oliwę i dokładnie mieszamy. 

Jak lubicie bardziej przyprawione dania możecie dodać więcej musztardy !





Dobrze jest spróbować tą mieszaninę by o ile potrzeba jeszcze bardziej ją doprawić solą i pieprzem biorąc jednak pod uwagę to,  że bakłażany w końcowej fazie posypujemy tartym żółtym serem lub plastrami sera FETA , które też są słonę . 

Uważajcie więc by dania nie przesolić!

Gotową mieszaninę wkładamy do bakłażanów . Podsmażone ziemniaki też układamy pomiędzy bakłażanami i papryką. 

Przykrywamy mieszaninę w bakłażanach serem , w moim przypadku utartym na tarce żółtym serem. Wszystko dodatkowo polewamy oliwą z wodą i łyżką przecieru pomidorowego.

Pieczemy wszystko w ogrzanym na 180C piekarniku na około godzinę tak by ser się roztopił lub w przypadku Fety by się upiekła. 

Talerz z moimi bakłażanami wygląda tak.




Podajemy to danie najlepiej z sałatką z pokrojonego na plasterki ogórka.



U mnie do tego nie może zabraknąć naszego czerwonego wytrawnego wina .

Życzę miłego gotowania i smacznego !!!



3 komentarze:

  1. Super, nigdy nie dodawałam musztardy, więc muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję musztardę do wielu sosów. Polecam.

      Usuń
    2. Musztarda dodaję bardziej ostrego smaku do wielu dań. Ja dodaję ją nawet do jajek którymi otaczam mięso na kotlety schabowe !

      Usuń