Translate

BAKŁAŻANY FASZEROWANE ANNY - PRZEPIS.

Grecka kuchnia jest bardzo bogata i różnorodna. 

Osobiście gotuję wiele dań greckich i je uwielbiam. Wielokrotnie jednak zmieniam w swój sposób przepisy na te typowe dania dodając moje pomysły, próbując coś innego. Chodzi o to by codziennie jeść coś innego, równie smacznego używając te same produkty.

W Grecji ( na Korfu)  przez wiele miesięcy w roku mamy wiele warzyw z naszych ogródków . Trzeba je przetwarzać , gotować z nich smaczne dania , a jak się da można wiele zamrozić w zamrażalniku na kilka zimowych miesięcy by jeść to co sami robimy, by wiedzieć co dajemy naszemu organizmowi.

Dzisiaj podam mój przepis na bakłażany faszerowane , który jest modyfikacją przepisu na faszerowane warzywa i na PAPUTSAKIA  ( faszerowane bakłażany z mięsem mielonym i beszamelem) z moimi jeszcze innymi dodatkami.

Lubię w kuchni robić coś nowego i jak smakuje robię to dalej. Na szczęście mój mężuś też lubi nowości w kuchni i z ciekawością je próbuję.

Faszerowane, pieczone bakłażany to głównie letnie danie , które możemy przygotować na kilka razy by w ten sposób mieć więcej wolnego na plażę i kąpiele w morzu. Jest to też świetne danie na kolację gdy na werandzie zbierze się gromadka znajomych czy duża rodzinka.
Danie jest smaczne , pachnące i zawiera wszystko to co mamy w naszym ogródku.

Wygląda  apetycznie  i w czasie pieczenia cały dom cudownie pachnie!



Do przygotowania tego dania potrzebujemy :

- kilka bakłażanów  w zależności od tego dla ilu osób robicie to danie i do jakiej blachy je włożycie do pieczenia;
- kilka papryk zielonych lub czerwonych  i bez ziaren ( dla koloru lepsze są czerwone, ale wszystkie inne też są dobre);
- 100 - 200 gramów mięsa mielonego (dla wegaterianów może być bez mięsa);
- dużą posiekaną cebulę;
- kilka ząbków czosnku;
- posiekaną pietruszkę;
- kilka listków bazylii;
- oregano świeże lub ususzone;
- duży pomidor pokrojony na kawałki;
- cukinia pokrojona na kawałki;
- 1 łyżka przecieru pomidorowego;
- 2  łyżki musztardy  ;
- sól i pieprz do smaku;
- duże ziemniaki pokrojone w kawałki;
- ser do wyboru : plasterki sera Feta lub zmielony twardy żółty ser lub plasterki żółtego sera (np. Gouda) ;
- oliwa z oliwek do smażenia i duszenia - około filiżanki.






Po pierwsze przygotowujemy ziemniaki , obieramy je i kroimy na kawałki. Podsmażamy je na patelni na złoty kolor posypując je odrobiną soli na malutkiej ilości oliwy.

Następnie przygotowujemy blachę z bakłażanami. Myjemy bakłażany i układamy je na blasze by zobaczyć ile się zmieści. Ile więcej tyle lepiej , będzie więcej do jedzenia.

Pomiędzy bakłażany układamy umytą przekrojona na pół i bez ziaren czerwoną lub zieloną paprykę. Bakłażany kroimy od góry i wyjmujemy z nich wnętrze zwracając uwagę na to by wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości , bo wtedy równomiernie się upieką.



Niektórzy przed przygotowaniem tego dania wkładają bakłażany do wody z odrobiną soli i zostawiają je na godzinę by pozbyły się swojej goryczki. 
Mnie osobiście ona smakuję i tak nie robię tego.

W tym samym czasie w  rondelku robię nadzienie.

Do rondelka daje wszystkie inne podane wyżej produkty posiekane na drobne kawałeczki lub trochę zmiksowane by było szybciej POZA OLIWĄ i serem

Dodajemy do tej mieszaniny pokrojone na drobniutko to co było w środku bakłażanów. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu  i mieszamy dokładnie tak by nie było grudek mięsa mielonego i by wszystko tworzyło jedną całość. Gdy wszystko poddusi się przez około 15 minut dodajemy do tego oliwę i dokładnie mieszamy. 

Jak lubicie bardziej przyprawione dania możecie dodać więcej musztardy !





Dobrze jest spróbować tą mieszaninę by o ile potrzeba jeszcze bardziej ją doprawić solą i pieprzem biorąc jednak pod uwagę to,  że bakłażany w końcowej fazie posypujemy tartym żółtym serem lub plastrami sera FETA , które też są słonę . 

Uważajcie więc by dania nie przesolić!

Gotową mieszaninę wkładamy do bakłażanów . Podsmażone ziemniaki też układamy pomiędzy bakłażanami i papryką. 

Przykrywamy mieszaninę w bakłażanach serem , w moim przypadku utartym na tarce żółtym serem. Wszystko dodatkowo polewamy oliwą z wodą i łyżką przecieru pomidorowego.

Pieczemy wszystko w ogrzanym na 180C piekarniku na około godzinę tak by ser się roztopił lub w przypadku Fety by się upiekła. 

Talerz z moimi bakłażanami wygląda tak.




Podajemy to danie najlepiej z sałatką z pokrojonego na plasterki ogórka.



U mnie do tego nie może zabraknąć naszego czerwonego wytrawnego wina .

Życzę miłego gotowania i smacznego !!!



2 komentarze:

  1. Super, nigdy nie dodawałam musztardy, więc muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję musztardę do wielu sosów. Polecam.

      Usuń