Przed nami kolejny ,upalny dzień na Korfu. W takie dni trudno jest siedzieć w kuchni i gotować bardziej skomplikowane potrawy.
Jednocześnie dietolodzy i lekarze zalecają w takie dni jeść potrawy lekkostrawne i z dużą ilością sezonowych warzyw.
U nas na Korfu z tym nie ma problemu, bo w ogródku mamy nasze pyszne warzywa i dodatkowo co drugi dzień rybak podwozi do nas w gory świeże , z porannego połowu ryby i owoce morza. To są najlepsze produkty by przygotować zdrowy, smaczny obiad, czy kolację.
Bardzo często,kiedy nie chce mi się gotować lub wracamy późno z plaży i nie mam nic gotowego do jedzenia przygotowuję tak zwaną przez nas SAŁATKĘ DZIADKA. Tak nazwały ją nasze wnuki , które też takimi sałatkami się zajadają!
Jest to prosta, szybka, smaczna i kolorowa propozycja na obiad czy na kolację.
Dla nas bardzo ważne jest to , że wszystkie składniki tej sałatki są nasze, bo wiemy co jemy!
Jeśli jednak nie macie własnego ogrodu , kur, oliwek itd, też możecie taką sałatkę przygotować.
Potrzebne są do tego poniższe składniki:
- kilka pokrojonych w kawałki pomidorów;
- ugotowane na twardo jaja ( dwa na osobę);
- kilka liści zielonej sałaty pokrojonych na drobno. Jeśli nie macie sałaty mogą być listki szpinaku ;
- garść oliwek stołowych;
- mała cebula pokrojona na drobno;
- szczypiorek pokrojony na drobno;
- pokruszone grzanki lub pokrojone na drobno dwie kromki chleba;
- sosik , którego składniki podam poniżej.
Jaja mogą być ugotowane na twardo lub na pół miękko w zależności kto co lubi.
Czas przygotowania sałatki to czas gotowania jajek, bo w tym czasie możecie wszystko inne pokroić!
Mój sos do sałatki przygotowuję w szklanym małym pojemniku by można go było dobrze pomieszać.
Sos składa się z :
- pół filiżanki oliwy z oliwek;
- 3 łyżek stołowych octu winnego;
- 1/2 łyżeczki miodu;
- 2 posiekanych ząbków czosnku;
- soku z połowy pomarańczy lub cytryny;
- 3 łyżek musztardy;
- pieprzu i soli do smaku.
Jeśli po przygotowaniu sosu jest go za mało można dodatkowo polać sałatę oliwą z oliwek.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz