Translate

OMLET NA KOLOROWO

 Większość ludzi lubi jajka. Bardzo często jecie je na śniadanie sądzone,  gotowane lub w postaci prostej jajecznicy.

Należę do osób które lubią próbować różne nowe przepisy i ciekawe połączenia różnych produktów,  które mamy najczęściej w lodówce.

Ciągle jedzenie tego samego jest według mnie nudne.

Dodatkowo lubię jeść dania , które na talerzu wyglądają ciekawie i kolorowo.



Podam Wam przepis na jaja w inny sposób niż jecie do tej pory.

Przepis jest prosty i szybki do wykonania. 

Ten przepis nazywam 

OMLET NA KOLOROWO.

Potrzebujemy do tego dla 2 osób:

- dwie kromki chleba lub 2 tosty;

- 4 -5 jaj;

- posiekany szczypiorek;

- pokrojonych w małe kawałki kilka małych pomidorków;

- 5-6 listków zielonej sałaty pokrojone w pasemka;

- oliwę z oliwek;

- sól i pieprz.


Niektórzy z Was zdziwią się, że dodaję do omletu zieloną sałatę. To był dla mnie eksperyment, który się sprawdził. Sałata dodaję wszystkiemu dodatkową świeżość. Spróbujcie to !

Zamiast zielonej sałaty możecie dać szpinak lub pokrojoną na drobniutko paprykę zieloną,  pomarańczową lub żółtą. Chodzi o kilka kolorów,  tak by wszystko było kolorowe. Jeśli jednak dodacie paprykę trzeba ją troszkę podsmażyć wraz ze szczypiorkiem i kawałkami chleba.

Przygotowanie tego dania trwa 10-15 minut.

Początkowo kroimy na małe kawałki chleb.

Na patelnię średniej wielkości wlewamy łyżkę lub dwie oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy szczypiorek i kawalki chleba i rumienimy je. 

W misce obok rozbijamy jaja i dokładnie je mieszamy dodając sól i pieprz. 

Następnie do jaj dodajemy sałatę,  pomidory i wszystko mieszamy ponownie. 


Do tak powstałej mieszanki dodajemy z patelni zarumieniony szczypiorek i chleb.


Wszystko zmieszane wlewamy ponownie na patelnię na której dodajecie poczatkowo 2 dodatkowe łyżki oliwy.

Smażycie pod pokrywką i po kilku minutach wykorzystując pokrywkę przewracacie to do góry nogami na drugą stronę. Dla bezpieczeństwa dobrze robić to nad blatem kuchni.


Przesuwacie to ponownie na patelnię i przykrywacie pokrywką.

Gasicie ogień,  zostawiacie to 5 minut przykryte pokrywką.

Danie jest gotowe ! 

Prosto i szybko i macie smaczny , kolorowy przysmak na talerzu.


Niektórzy, tak jak mój mąż, lubią posypywać to dodatkowo utartym żółtym serem. Inni jedzą to dodając na talerzu kawałek sera Feta. Do wyboru do koloru. Każdy dodaje co chce. Osobiście jem to bez dodatków.

Życzę smacznego 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz