Jeśli znacie grecką kuchnię to wiecie, że większość potraw opiera się o świeże lub suszone pachnące przyprawy.
Grecką ziemia oferuje je w dużej ilości. Chodząc na spacer po polnych drogach często możemy zebrać różne dzikie przyprawy, które mają o wiele intensywniejszy zapach od tych zasadzanych w naszych ogrodach.
Po zebraniu wiąże się ją i suszy w przewiewnym miejscu bez słońca.
Kiedy wyschnie przechowujemy ją w wiązankach i mielimy kiedy poprzednia w kuchni nam się kończy. Tak lepiej przechowuje się i utrzymuje swój zapach.
Origano to jedna z podstawowych przypraw w greckiej kuchni. Dodajemy ją właściwie do wszystkiego , do sałatek, do potraw mięsnych, do oliwy którą polewamy pieczone ryby.
Wiele osób, które lubią gotować pyszne dania mają w domu doniczki z różnymi przyprawami tak by ucinając jedną gałązkie dodawać ją do przygotowanych potraw.
Na temat innej cennej w Grecji przyprawy ROZMARYN ( w Grecji nazywanej DENDROLIWANO) macie inny artykuł na moim blogu.
W Grecji przy każdym domu w ogrodzie lub na werandzie zobaczycie doniczki z bazylią i często też z origano.
Sama mam w ogrodzie duży krzew origano , który odpowiednio podcinany jest pachnąca ozdobą przed domem i dodatkowo przez cały rok mam możliwość zrywać gałązki by dodawać świeże listki do potraw.
Najbardziej pachnące origano jest w okresie wiosny, kiedy ma kwiatki. W zależności od pogody jest to koniec maja lub początek czerwca - przynajmniej tak jest na Korfu.
Dawniej chodziliśmy w góry na około szczytu PANTOKRATOR by zbierać dzikie origano. Obecnie już tego nie robimy, bo chcemy być pewni, że obszar z którego zbietamy origano nie jest pryskany chemikaliami. Z tego względu zbieramy go tylko z naszych terenów obok naszych gajów oliwnych lub kiedy zakwitnie ten krzew koło domu podcinam gałązki i z tego krzewu mam 3-4 pęczków origano. Dla nas obojga to wystarczająca na cały rok ilość.
Z naszych gajów zbieramy origano dla naszych dzieci, które co roku przyjeżdżając zabierają już ususzone i zmielone origano gotowe do gotowania.
Nasze origano ma zdecydowanie lepszy zapach od tego kupowanego w sklepach i tak zabierają je w podwójnych plastikowych woreczkach tak by nie pachniały w walizkach.
Jak jesteście na wakacjach w Grecji w różnych turystycznych sklepach możecie kupić wiązanki z origano lub paczuszki z już wysuszonym. To origano jest zdecydowanie lepsze i świeższe od tego kupowanego u Was w supermarketach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz