Można je przygotowywać na różne sposoby i wiele różnych przepisów znajdziecie na moim blogu.
Dzisiaj chcę Wam zaproponować jeszcze jedną ciepłą sałatkę na obiad , która jest kolorowa, pełna witamin, smaczna i co też ważne prosta i szybka do przygotowania.
To co będzie wchodziło w skład Waszej sałatki zależy od Waszego pomysłu, od tego co macie w lodówce i od tego co każdy z Was lubi.
Ja robię tą sałatkę z różnego koloru fasolą i z różnego koloru warzywami by talerz był nie tylko smaczny , ale i kolorowy.
By przygotować taką sałatkę potrzebuję:
- ugotowane bez soli garść fasoli ciemnej, garść fasoli z czarnym oczkiem lub jakiegokolwiek który macie w domu;
- talerz ugotowanych dzikich warzyw, czyli greckie xorta lub w Polsce ugotowany czy na surowo szpinak;
- kilka pomidorów pokrojonych na kawałki ;
- dużą cebulę pokrojoną na pasemki;
- garść oliwek stołowych;
- 3-4 ugotowanych bez soli ziemniaków, pokrojonych w duże kawałki;
- pietruszka posiekana ;
- oligano, gruba sól i pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek i ocet winy do polania.
Kiedy ugotujemy wszystkie potrzebne składniki sałatki łączymy je z pozostałymi mieszając ostrożnie łyżką by się nie rozpadły .
Podajemy na ciepło lub na zimno z chlebkiem najlepiej podpieczonym . W Grecji bardzo często podpiekamy chleb posmarowany oliwą z czosnkiem . To też pyszności , które do tej sałatki pasują .
SMACZNEGO !
PS. To też idealna danie w okresie postu, ale nie tylko .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz