Translate

TZATZIKI - GRECKI PRZYSMAK

 Na moim blogu poza informacjami o wyspie Korfu  macie wiele przepisów na greckie przysmaki, greckie dania, dodatki do dań głównych i greckie słodkości. 

Te informacje macie ujęte w dwóch grupach tematycznych tj. KUCHNIA GRECKA i MOJE PRZEPISY KULINARNE 

Ostatnio kilka osób prosiło mnie o mój przepis na TZATZIKI, czyli jogurtowy przysmak dodawany najczęściej do mięsnych dań greckich. 

 
Jest to świetny dodatek do pieczonego mięsa różnego rodzaju, do grilowanego mięsa i do pieczonych warzyw.

Przyznam się, że osobiście jem TZATZIKI tylko w domu mojej córki,  która świętnie to robi lub w tawernach jako dodatek do souvlakow. 

Sama u mnie w domu tego nie przygotowuję, wolę jako dodatek do licznych dań nie tak "zapachowy" prosty ser Feta.

Podam Wam prosty I szybki przepis na TZATZIKI, który przygotowuje moja córka.

Produkty, które są nam potrzebne do przygotowania TZATZIKI to:

- ogórek;

- 1/2 kg greckiego jogurtu;

- 2 - 3 łyżek oliwy z oliwek;

- 1 lub 2 ząbki czosnku;

- mała garść drobno posiekanego koperku;

- łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego;

Ilości poszczególnych składników zależą od ilości którą chcecie przygotować i od osobistych upodobań jeśli chodzi o ostrość smaku tego przysmaku.

Proces przygotowania tej pyszności jest szybki i bardzo prosty.

Po pierwsze obieramy ogórek ze skórki i ucieramy go na grubej tartce nad kuchenną ścierką. Posypujemy tak utarty ogórek szczyptą soli i zostawiamy na 5 minut. Następnie wyciskamy z niego przez ścierkę sok tak by uzyskać prawie suchy utarty ogórek. 

Do miseczki wkładamy Jogurt, utarty ogórek,  wyciskamy jeden zabek czosnku,  dodajemy 2- 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżkę octu lub łyżkę soku z cytryny oraz posiekany na drobno garść koperku.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do smaku szczyptę pieprzu i soli. 

W tym momencie należy skosztować by w zależności od upodobań dodać więcej czosnku , octu lub oliwy.

Dobrze jest przed podaniem wstawić tzatziki na pół godziny  do lodówki. Oczywiście pojemnik z tym pachnącym przysmakiem wkładamy do lodówki przykryte membraną by jego zapach nie rozniósł się po całej lodówce!!

Ps. Jeśli nie możecie jeść czosnku by było lekkostrawne można przygotować to bez czosnku. Wtedy jednak nie jecie typowego greckiego tzatziki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz