Translate

KALAFIOR NA PIKANTNO .

Dzisiaj podam Wam mój przepis na pikantnego kalafiora. 


Kalafior to jedno z ukochanych przeze mnie warzyw. Ten z naszego ogródka jest wyjątkowo pachnący i smaczny !!




Ma wiele wartości odżywczych i szybko można z niego przygotować różne dania. Wielokrotnie młodziutki , świeży kalafior dodaje do różnorodnych sałatek na surowo i wiem , że wielu z Was to robi. 

Jest jednak wiele dań z kalafiorem, które są godne uwagi. Jedno typowo greckie z nich znajdziecie w moim artykule tutaj z serii LADERA

https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2019/05/kalafior-po-grecku-ladera.html

Inne bardzo popularne proste danie z kalafiorem w Grecji to gotowany z ziemniakami kalafior podawany z jajami sadzonymi i polewany oliwą i sokiem z cytryny.
Kiedy w naszym ogródku kalafiory są gotowe do zerwania jest ich jednocześnie dużo i muszę je w jakiś sposób przygotować do jedzenia .

Dużą ilość kalafiorów zamrażam na później w naszej dużej zamrażarce , ale część lubię od razu przygotować do jedzenia w różny sposób.
Bardzo często wprowadzam w mojej kuchni różnego rodzaju połączenia , polsko- greckiej kuchni byśmy jedli coś nowego i coś smacznego z polskim akcentem.

Przykładem takiego dania jest przygotowywany przez mnie kalafior na pikantno łączący elementy greckiej, typowo korfiańskiej i polskiej kuchni.

By przygotować to moje danie potrzebujemy :

- średniej wielkości kalafior pokrojony w kawałki;

- 2 duże cebule pokrojone w pasemka;

- 3-4 ziemniaków pokrojonych w kawałki;

- filiżankę oliwy z oliwek;

- kiełbasę pikantną pokrojoną w plasterki lub kawałek mięsa wieprzowego z pewną ilością tłuszczyku;

- paprykę słodką i pikantną w relacji 3-1 łyżeczek( 6-2);

- sól i czarny pieprz do smaku.


Nasze danie przygotowujemy dość szybko bo około 30 minut.
Do płaskiego , dużego garnka wrzucamy na rozgrzaną oliwę pokrojone ziemniaki i smażymy je przez 10-15 minut obracając je drewnianą łyżką . 

Dodajemy sól, pieprz , część papryki .

Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i kiełbasę.

Mieszamy wszystko i dodajemy resztę przypraw oraz kalafior.

Zalewamy wszystko gotującą się wodą, tak by ziemniaki były przykryte wodą i dusimy wszystko pod przykrywką sprawdzając tylko drewnianą łyżką by nic nie przykleiło się do garnka.




Nie mieszamy od tego czasu niczego , ale tylko trochę trzęsiemy garnkiem tak by kalafior się udusił , ale nie rozleciał się.

Podajemy nasze danie ze stołowymi oliwkami i kawałkiem sera FETA i w Grecji oczywiście z kromką chleba. 


Smakosze bardzo pikantnych dań często posypują tak podany kalafior dodatkowo utartym na świeżo różnokolorowym pieprzem .

SMACZNEGO !!!



1 komentarz: