Dzisiaj podam Wam mój przepis na pikantnego kalafiora.
Kalafior to jedno z ukochanych przeze mnie warzyw. Ten z naszego ogródka jest wyjątkowo pachnący i smaczny !!
Ma wiele wartości odżywczych i szybko można z niego przygotować różne dania. Wielokrotnie młodziutki , świeży kalafior dodaje do różnorodnych sałatek na surowo i wiem , że wielu z Was to robi.
Jest jednak wiele dań z kalafiorem, które są godne uwagi. Jedno typowo greckie z nich znajdziecie w moim artykule tutaj z serii LADERA
https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2019/05/kalafior-po-grecku-ladera.html
Inne bardzo popularne proste danie z kalafiorem w Grecji to gotowany z ziemniakami kalafior podawany z jajami sadzonymi i polewany oliwą i sokiem z cytryny.
Kiedy w naszym ogródku kalafiory są gotowe do zerwania jest ich jednocześnie dużo i muszę je w jakiś sposób przygotować do jedzenia .
Dużą ilość kalafiorów zamrażam na później w naszej dużej zamrażarce , ale część lubię od razu przygotować do jedzenia w różny sposób.
Bardzo często wprowadzam w mojej kuchni różnego rodzaju połączenia , polsko- greckiej kuchni byśmy jedli coś nowego i coś smacznego z polskim akcentem.
Przykładem takiego dania jest przygotowywany przez mnie kalafior na pikantno łączący elementy greckiej, typowo korfiańskiej i polskiej kuchni.
By przygotować to moje danie potrzebujemy :
- średniej wielkości kalafior pokrojony w kawałki;
- 2 duże cebule pokrojone w pasemka;
- 3-4 ziemniaków pokrojonych w kawałki;
- filiżankę oliwy z oliwek;
- kiełbasę pikantną pokrojoną w plasterki lub kawałek mięsa wieprzowego z pewną ilością tłuszczyku;
- paprykę słodką i pikantną w relacji 3-1 łyżeczek( 6-2);
- sól i czarny pieprz do smaku.
Nasze danie przygotowujemy dość szybko bo około 30 minut.
Do płaskiego , dużego garnka wrzucamy na rozgrzaną oliwę pokrojone ziemniaki i smażymy je przez 10-15 minut obracając je drewnianą łyżką .
Dodajemy sól, pieprz , część papryki .
Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i kiełbasę.
Mieszamy wszystko i dodajemy resztę przypraw oraz kalafior.
Zalewamy wszystko gotującą się wodą, tak by ziemniaki były przykryte wodą i dusimy wszystko pod przykrywką sprawdzając tylko drewnianą łyżką by nic nie przykleiło się do garnka.
Nie mieszamy od tego czasu niczego , ale tylko trochę trzęsiemy garnkiem tak by kalafior się udusił , ale nie rozleciał się.
Podajemy nasze danie ze stołowymi oliwkami i kawałkiem sera FETA i w Grecji oczywiście z kromką chleba.
Smakosze bardzo pikantnych dań często posypują tak podany kalafior dodatkowo utartym na świeżo różnokolorowym pieprzem .
SMACZNEGO !!!
Pyszne! Mniam mniam!
OdpowiedzUsuń