Kalafior należy do bardzo popularnych wiosennych warzyw w greckiej kuchni.
Na Korfu najczęściej gotujemy go w sosie pomidorowym , ale ten przepis podam Wam innym razem.
Dzisiaj chcę Wam podać kolejny przepis z serii LADERA , oparty na świeżutkich pachnących warzywach prosto z ogrodu.
Inne przepisy z serii ladera znajdziecie dając hasło LADERA.
Rankiem mój mężuś przyniósł mi z naszego ogrodu kalafiora , który miał wagę aż 3.5 kg !!! Wielki , pachnący i rosnący na ziemi z dodatkiem TYLKO naturalnych nawozów.
Takie warzywa jemy na Korfu!!😁😁😁
W Polsce najczęściej kalafior podaje się jako dodatek do jakiegoś mięsa lub gotuje się go z ziemniaczkami i podaje polane podsmażoną na maśle bułką tartą. Przynajmniej ja tak pamiętam kalafior z naszego rodzinnego stołu.
W Anglii córka najczęściej robi kalafior zapiekany w piekarniku z sosem beszamelowym i jest on dodatkiem do jakiegoś mięsa.
W Grecji przygotowujemy go w inny sposób. Stanowi on z różnymi dodatkami główne danie na wiosenny obiad .
Wygląda i pachnie to danie zachęcająco!
By przygotować kalafior po grecku potrzebujemy
- kalafior oczyszczony i pokrojony w główeczki;
- 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kawałki;
- 2 duże cebule pokrojone w kawałki;
- pęczek szczypiorku pokrojony w kawałki;
- duża marchewka pokrojona w rodelki;
- filiżanka oliwy z oliwek ;
- pęczek koperku;
- łyżka białej mąki;
- swieże lub suszone origano;
- sól, pieprz do smaku.
Jak przygotowujemy to nasze wiosenne i tak smaczne danie.
Do płaskiego dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy ziemniaki i marchewkę.
Gdy ziemniaki trochę się podsmażą , po około 10 minutach dodajemy do garnka cebulkę i szczypiorek , sól i pieprz.
W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy wodę (bez soli) i i we wrzącej wodzie gotujemy kalafior do chwili gdy jest mniej więcej miękki, ale nie rozpada się .
Gdy w głównym garnku ziemniaczki są już mniej więcej miękkie dodajemy łyżkę mąki , mieszamy wszystko bardzo dobrze drewnianą łyżką czyszcząc dno garnka i posypujemy częścią koperku .
Dusimy tak pod przykrywką następne 5 minut na wolnym ogniu .
W końcowej fazie dodajemy ugotowany kalafior i resztę koperku i origano.
Zakrywamy wszystko i już więcej nie mieszamy , ale jedynie lekko trzęsiemy garnkiem przykrytym pokrywką . Po 5 minutch nasze danie jest gotowe.
I tak jak w przypadku każdego dania z serii LADERA jeśli chcecie to wzbogacić mięsem , możecie w początkowej fazie wraz z ziemniakami dodać i podsmażyć kawałki kury by danie było bardziej syte dla tych , którzy jedzą bardziej obfite obiady.
Tak przygotowany kalafior podajemy z serem FETĄ i kto chce polewa to dodatkowo cytryną .
Na greckim stole do tego dania podaje się też lampkę wina i obowiązkowo kromkę chleba. Dla mnie chleb jest zbędny, ale nie dla Greków. 😁😁😁😁😁
SMACZNEGO !!!
A dlaczego ty gotujesz kalafior z liśćmi?ha ha ha
OdpowiedzUsuńNawet liście mają wartości odżywcze, szczególnie jak są z naszego ogródka. Tak wykorzystuje się cały kalafior , a nie tylko główkę.
UsuńSuper danie
OdpowiedzUsuńI coś innego od tradycyjnego jak gotowany kalafior. pozdrawiam
UsuńWygląda pysznie, muszę spróbować 🙂
OdpowiedzUsuńWygląda i jest pyszne. Warto spróbować! kalafior można jeść na wiele sposobów. pozdrawiam
Usuń