Na Korfu mamy kilka tradycyjnych dań, które możecie skosztować w wielu tutejszych tawernach. Jedno z nich nosi nazwę BURDETTO i jest to pikantne danie rybne. Dokładny przepis na ten korfiański przysmak znajdziecie na moim blogu tutaj :
https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2018/01/burdetto-tradycyjne-danie-rybne-na-korfu.html
Osobiście uwielbiam wszystkie pikantne dania , a szczególnie te ze wszystkim co pływa! Burdetto jest częstym gościem na naszym stole, bo dwa razy w tygodniu pod nasz dom w górach podjeżdża rybak ze świeżymi rybami do wyboru. Mamy taki luksus!
Wielokrotnie jednak "bawię się" w kuchni i wprowadzam różne moje zmiany w przepisach tak by jedzone przez nas dania nie były nudne i by ciągle się coś nowego na talerzu pokazywało.
I tak chcę Wam powiedzieć o moim przepisie na burdetto z mątwą.
Danie jest przepyszne i szybkie do przygotowania. Jest to idealna propozycja dla zabieganych pań. Oczywiście możecie kupić zamrożone mątwy w supermarketach. Ja wolę te świeżutkie od mojego rybaka.
By przygotować nasze danie po pierwsze musimy mątwę oczyścić i pokroić na plasterki szerokości 1 cm.. Ja zdejmuję też skórę z mątwy i opłukuję z ciemnego soku (atramentu). Wiele osób ten atrament zostawia dla, według nich, lepszego smaku.
Ja, jak zwykle przygotowuję danie na 4 talerze tak by zjeść je z mężusiem dwa razy, tego samego dnia i za 2 dni. By przygotować nasze danie na 4 talerze potrzebujemy :
- dwie duże mątwy (lub nawet 4 jak chcecie się nimi najeść);
- 6 średniej wielkości ziemniaków pokrojone w kawałki;
- 2 duże cebule pokrojone w plasterki;
- filiżankę do kawy oliwy z oliwek;
- filiżankę do herbaty czerwonego wina;
- łyżkę stołową papryki chilly i 3 łyżki słodkiej papryki;
- 1 łyżkę stołową przecieru pomidorowego;
- łyżeczkę czarnego pieprzu;
- łyżeczkę oregano;
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Do płaskiego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy ziemniaki i po podsmażeniu ich około 15 minut dodajemy cebulę i wszystkie dodatki smakowe.
Mieszamy wszystko dokładnie drewnianą łyżką i po 10 minutach dolewamy wino. Kiedy alkohol się ulotni dolewamy też szklankę gorącej wody i dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 do 20 minut tak by ziemniaki można było nadziać widelcem. Oczywiście w międzyczasie sprawdzamy czy nic się nie przykleiło do dna garnka i mieszamy ostrożnie wszystko drewniana łyżką kilka razy.
Ostatnia faza to dodanie pokrojonej mątwy i później duszenie wszystkiego znów pod przykryciem TYLKO 5 minut. Nie należy dusić dłużej bo wtedy mątwa będzie twarda! Wyłączamy gaz i odstawiamy przykryty garnek na kolejne 10-15 minut i nasze danie jest gotowe!
Podajemy danie najczęściej z zieloną sałatą i winem - tym samym, które dodaliśmy do potrawy.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz