Grecy jedzą dużo ryb - to kraj otoczony morzem. Korfu ma też wiele pysznych tradycyjnych dań morskich . Oczywiście nie może pośród nich zabraknąć ryb. Mamy ich dużo , świeżych z otaczającego wyspę morza i nie tylko.
Do najbardziej popoularnych dań rybnych na Korfu zalicza się BURDETTO .....
Proszę tego nie mylić z innym międzynarodowym słowem , który teraz przychodzi Wam na myśl....
B U R D E T T O !
Jest to ukochane danie mieszkańców wyspy , szczególnie w zimniejsze dni, bo zawsze towarzyszy temu - dobre , domowej roboty , wytrawne czerwone wino .
Jeżeli lubicie dania pikantne - to coś dla Was !!!
Burdetto łatwo i szybko zrobić. Potrzebujemy do tego ryby - mogą być różne. Małe ( np. sardynki)lub duże pokrojone w kawałki na porcję (np. miecznik lub inna tłusta ryba). Często robimy tą potrawę z róznych morskich ryb , ale jak ktoś nie lubi "bawić się " z ośćmi ryb proponuje duże ryby.
Skłaniki , które sa nam potrzebne :
1.5 kg ryb,
3 łyżki stołowe papryki czerwonej słodkiej ,
2 ząbki średniej wielkości czosnku,
1 łyżka papryki pikantnej,
2 duże białe cebule,
liść laurowy,
kilka gożdzików,
szczyptę pieprzu czarnego,
sól do smaku
i oczywiście oliwa z oliwek.
Sposób wykonania .
Ryby czyścimy i jak to duże ryby kroimy na porcje.
Do szerogiego garnka wlewamy oliwę i kiedy sie troche podgrzeje wrzucamy pokrojoną drobno cebulę ( nie miksowaną w mikserze - bo ma wtedy kwaśny smak) , zapachy, paprykę, pieprz i kilka minut to smażymy. Następnie dolewamy 2 szkalnki ciepłej wody i na dnie garnka układamy kawałki ryb w połowie pokryte sosem .
Dusimy to przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Następnie przewracamy kawałki ryb drugą strone i dusimy następne 5 minut . Jak sos jest bardzo gęsty , bo wyparował dodajemy trochę ciepłej wody by zakończyć duszenie .
I to wszystko .
Burdetto podaje sie w oprawie z frytek, można to zjeść też z ryżem . Oczywiście potrzebne jest do tego dania dobre, najlepiej czerwone , wytrawne wino - by gasić pragnienie.
Ja bardzo często robie burdetto z ziemniakami.
Po pierwsze podsmażam pokrojone ziemniaki z cebulą, następnie dodaje do tego wszystko co podaję powyżej by powstał sos. Kiedy ziemniaki są już mniej więcej miękkie dodaje do tego kawałki ryby. Danie jest gotowe kiedy ryba jest biała. W ten sposób powstaje smaczne, syte danie zaspokajajace apetyt całej, nawet dużej rodziny.
W tym daniu ten sosik to caly rarytas. O ile po obiedzie zostanie Wam na następny raz trochę ryby i sosik możecie to podać z ryżem .
PS . Moja osobista rada dla wszystkich gospodyń.
O ile macie przygotowywać na obiad jakąś potrawę z sosem - z mięsem lub rybą - dobrze jest to przygotowywać poprzedniego dnia by w ciagu nocy ten sosik się " przegryzł " z miesem czy rybą i wtedy to bedzie smaczniejsze. To tym bardziej wygodne jest dla godpodyń pracujacych , które późno wracają do domu.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń