Ryby i dania z ryba znajdują się bardzo często na greckim stole.
W każdej greckiej rodzinie raz lub dwa razy w tygodniu jemy ryby lub owoce morza.
Pyszne są ryby pieczone na ogniu, podawane z oliwą z cytryną i oregano, ale ryby duszone , czy pieczone w piekarniku też są godne uwagi.
Podam Wam tutaj przepis na jedno z ulubionych przez mnie dań rybnych , którymi zajadamy się szczególnie w zimowe, deszczowe dni. Bo w takie dni fajnie jest jeść coś bardziej pikantnego.
Po grecku to danie nazywa się BAKALIAROS PLAKI . Dosłowne tłumaczenie to -> DORSZ PŁASKI, ale ta nazwa niewiele mówi.
W moim przypadku to danie trochę zmieniłam by było jeszcze bardziej ciekawe.
By przygotować moje danie RYBA NA PIKANTNO W SOSIE POMIDOROWYM dla 4 osób potrzebujemy :
- rybę pokrojoną w kawałki .
Najlepszy jest dorsz , który możecie kupić zamrożony lub osolony.en osolony trzeba odsolić trzymając go pokrojonym w kawałki w zimnej wodzie na około 36 godzin zmieniając wodę 4-5 razy ;
- 4 duże ziemniaki pokrojone w podłużne kawałki;
- 4 średnie cebule pokrojone w długie plasterki;
- 1 filiżankę oliwy z oliwek;
- 2 duże pomidory zmiksowane;
- 3 łyżki stołowe papryki słodkiej;
- 1 łyżkę stołową pieprzu pikantnego;
- 1 łyżkę stołową przecieru pomidorowego;
- listki laurowe;
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane;
- 2 szklanki wody;
- posiekaną pietruszkę .
- 1 łyżeczkę cukru;
- szczypta soli o ile ryba nie jest solona;
Danie szybko się przygotowuje w bardzo prosty sposób.
Do pireks-u polanego częścią oliwy z oliwek wrzucamy pokrojone ziemniaki, cebulę , zmiksowane pomidory, pomieszaną w szklance z wodą paprykę słodką , przecier pomidorowy i pieprz pikantny, drobno posiekany czosnek , łyżeczkę cukru oraz tą druga szkalnkę wody . Wszystko mieszamy i o ile ziemniaki nie są przykryte w całości sosem trzeba dolać jeszcze trochę wody.
Wkładany to do nagrzanego do 180C piekarnika na około 35-40 minut. Wszystko zależy od tego jak duże są kawałki ziemniaków, bo by przejść do następnej fazy przygotowania tego dania ziemniaki muszą być mniej więcej miękkie.
Wtedy do pireks-u wkładamy , a dokładniej zanurzamy w sosie kawałki ryby tak by się całkowicie przykryły czerwonym sosem. Wszystko posypujemy drobno pokrojoną pietruszką, zanurzamy w sosie listki laurowe i polewamy oliwą.
Ponownie wkładamy pireks do piekarnika na kolejne około 30 minut tak by ryba się upiekła i sos zgęstniał.
Oczywiście sprawdzamy by nic się nie przypaliło i o ile sos Wam bardzo wyschnie dolejcie trochę wody i całość ponownie mieszajcie poruszając dynamicznie pireks w prawo i lewo !
Nasze danie jest gotowe !
Bardzo dobrze połączyć je z lampką dobrego czerwone, wytrawnego wina,
SMACZNEGO !!!
Mieszkam na Korfu na stałe od ponad 40 lat, 35 lat pracowałam w branży turystycznej na wyspie. Na tym blogu podaję Wam informacje o życiu na wyspie w ciągu całego roku, zwyczajach tutejszych mieszkańców, przepisy kuchni greckiej i korfiańskiej, opisy najpiękniejszych miejsc na wyspie byście mogli tutaj zorganizować niezapomniane wakacje.
Translate
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń