Translate

RYBA ZAPIEKANA W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM (BAKALIAROS PLAKI)

Ryby i dania z ryba znajdują się bardzo często na greckim stole.

W każdej greckiej rodzinie raz lub dwa razy w tygodniu jemy ryby lub owoce morza.

Pyszne są ryby pieczone na ogniu, podawane z  oliwą z cytryną i oregano, ale ryby duszone , czy pieczone w piekarniku też są godne uwagi.
Podam Wam tutaj przepis na jedno z ulubionych przez mnie dań rybnych , którymi zajadamy się szczególnie w zimowe, deszczowe dni. Bo w takie dni fajnie jest jeść coś bardziej pikantnego.

Po grecku to danie nazywa się BAKALIAROS PLAKI . Dosłowne tłumaczenie to -> DORSZ PŁASKI, ale ta nazwa niewiele mówi.



W moim przypadku to danie trochę zmieniłam by było jeszcze bardziej ciekawe.

By przygotować moje danie RYBA NA PIKANTNO W SOSIE POMIDOROWYM dla 4 osób potrzebujemy :

- rybę pokrojoną w kawałki . 
Najlepszy jest dorsz , który możecie kupić zamrożony lub osolony.en osolony trzeba odsolić trzymając go pokrojonym w kawałki w zimnej wodzie na około 36 godzin zmieniając wodę 4-5 razy ;




- 4 duże ziemniaki pokrojone w podłużne kawałki;
- 4 średnie cebule pokrojone w długie plasterki;
- 1 filiżankę oliwy z oliwek;
- 2 duże pomidory zmiksowane;
- 3 łyżki stołowe papryki słodkiej;
- 1 łyżkę stołową pieprzu pikantnego;
- 1 łyżkę stołową przecieru pomidorowego;
-  listki laurowe;
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane;
- 2 szklanki wody;
- posiekaną pietruszkę .
- 1 łyżeczkę cukru;
- szczypta soli o ile ryba nie jest solona;
Danie szybko się przygotowuje w bardzo prosty sposób.

Do pireks-u polanego częścią oliwy z oliwek wrzucamy pokrojone ziemniaki, cebulę , zmiksowane pomidory, pomieszaną w szklance z wodą paprykę słodką , przecier pomidorowy i pieprz pikantny, drobno posiekany czosnek , łyżeczkę cukru  oraz tą druga szkalnkę wody . Wszystko mieszamy i o ile ziemniaki nie są przykryte w całości sosem trzeba dolać jeszcze trochę wody.




Wkładany to do nagrzanego do 180C piekarnika na około 35-40 minut. Wszystko zależy od tego  jak duże są kawałki ziemniaków, bo by przejść do następnej fazy przygotowania tego dania ziemniaki muszą być mniej więcej miękkie.

Wtedy do pireks-u wkładamy , a dokładniej zanurzamy w sosie kawałki ryby tak by się całkowicie przykryły czerwonym sosem. Wszystko posypujemy drobno pokrojoną pietruszką, zanurzamy w sosie listki laurowe  i polewamy oliwą. 



Ponownie wkładamy pireks do piekarnika na kolejne około 30 minut tak by ryba się upiekła i sos zgęstniał. 
Oczywiście sprawdzamy by nic się nie przypaliło i o ile sos Wam bardzo wyschnie dolejcie trochę wody i całość ponownie mieszajcie poruszając dynamicznie pireks w prawo i lewo !

Nasze danie jest gotowe !

Bardzo dobrze połączyć je z lampką dobrego czerwone, wytrawnego wina,

SMACZNEGO !!!





1 komentarz: