Owoce morza to według mnie jedno z najsmaczniejszych dań.
Większość ludzi je uwielbia. Są jednak tacy, którzy nawet nie chcą o tym słyszeć.
Wiekszość z nich jednak tego jeszcze nie próbował. Bo jestem pewna, że próbując zmieniłaby swoje zdanie na ten temat i zaczęłaby to wprowadzać do swojego jadłospisu.
Wiekszość z nich jednak tego jeszcze nie próbował. Bo jestem pewna, że próbując zmieniłaby swoje zdanie na ten temat i zaczęłaby to wprowadzać do swojego jadłospisu.
Jeden z moich kolegów ze szkoły podstawowej zawsze zastanawia się dlaczego te RÓŻNOŚCI nazwano owocami - przecież to nie owoce.
Tak jednak nazywa się wszystkie żywiątka , poza rybami , które pływają w wodzie i nie mają krwi. Owoce roślin to jabłka, gruszki, pomarańcze itp. Owocami tej słonej morskiej wody są właśnie te pyszności.
Wielu z Was przyjeżdżając na wakacje do Grecji delektujecie się tymi owocami morza. Tutaj one są świeżutkie, pachną morzem i dodatkowo w tym klimacie , w tawernie tuż przy morzu smakują zupełnie inaczej .
To jeden z uroków tutejszego lata, kiedy można sobie posiedzieć w lecie przy plaży w tawernie , zajadać owoce morza popijać zimne piwo, czy inne napoje.
W wielu tawernach zestaw owoców morza nazywany jest TALERZEM RYBAKA.
Wygląda to najczęściej tak .
Na jednym półmisku macie różnego rodzaju owoce morza i dodatkowo kilka smażonych sprotek , które tutaj nazywamy GAWROSZ.
O ile jeździcie po wyspie i zatrzymujecie się gdzieś na posiłek warto taki półmisek zamówić. To przeważnie jest duża porcja i tak nawet kilka osób popijając jakiś napój może sobie je skosztować.
Dla wielu z Was jest to okazja do skosztowania tych rarytasów po raz pierwszy. W ten sposób na jednym talerzu macie wszystko jednocześnie.
Dla wielu z Was jest to okazja do skosztowania tych rarytasów po raz pierwszy. W ten sposób na jednym talerzu macie wszystko jednocześnie.
Moje ulubione danie to zdecydowanie pieczone krewetki z sałatką.
Mogę to jeść przynajmniej raz w tygodniu!
Nie więcej, bo lubię mieć bardzo urozmaicony jadłospis w tygodniu.
Nie więcej, bo lubię mieć bardzo urozmaicony jadłospis w tygodniu.
W okresie lata zawsze się nimi zajadam , kiedy idziemy gdzieś na posiłek nad morze.
W domu często robię różne sosy z krewetkami do makaronu czy do ryżu. Jest na to wiele przepisów .
Na Korfu często robimy też pikantny sos pomidorowy z krewetkami . To też pyszności.
Macie też krewetki w sosie w fetą. Nazywają się GARIDES SAGANAKI.
Oczywiście wszystkie te dania lepiej smakują jak się je zajada patrząc się na morze...
Macie też krewetki w sosie w fetą. Nazywają się GARIDES SAGANAKI.
Oczywiście wszystkie te dania lepiej smakują jak się je zajada patrząc się na morze...
W wielu miejscach na Korfu , przy skalistych plażach można zebrać jeżowce, które też są jadalne.
Moja córka z jej ciocią spędzała wiele czasu w czasie wakacji by zebrać je i później siedząc na plaży je zjeść.
Trzeba jednak wiedzieć jak to się je. Trzeba mieć ostry nożyk by odkroić dolną część jeżowca , ten od strony jamy ustnej. Tam zobaczycie pomarańczową jakby galaretkę. Trzeba ją polać cytrynką i chlebkiem wyjąć z wnętrza.... pychota.
Kalmary też są bardzo popularne. Znacie je głównie smażone i tak je jecie w lecie w Grecji. My na Korfu w zimie przygotowujemy różne sosy, najczęściej pomidorowe i podajemy je z makaronem czy ryżem.
W różnych tawernach możecie też zjeść sałatkę z owocami morza. Macie w niej zieloną sałatę , majonez i różnego rodzaju smażone owoce morza.
W Paleokastritsa w tavernie Vrachos, którą polecam wszystkim , możecie zjeść taką sałatkę podaną w cieście w kształcie muszli.
Wygląda to też bardzo ciekawie!!
Smakosze owoców morza lubią też zajadać się czymś specjalnym . do takiego gatunku należą ostrygi.
Podawane są najczęściej z różnego rodzaju sosami. W przypadku tych pyszności jednak trzeba bardzo uważać by były świeże . Jemy je tylko w znanych , dobrych restauracjach i zawsze tam gdzie jest dużo ludzi.
Podawane są najczęściej z różnego rodzaju sosami. W przypadku tych pyszności jednak trzeba bardzo uważać by były świeże . Jemy je tylko w znanych , dobrych restauracjach i zawsze tam gdzie jest dużo ludzi.
Ci, którym kieszeń na to pozwala jedzą gotowane lub grillowane homary.
W wielu tawernach przy morzu zobaczycie przed budynkiem akwarium z żywymi homarami, które sprzedawane są na kilogram.
Te ponad 700 gramów są godne uwagi bo mają więcej mięsa.
Te ponad 700 gramów są godne uwagi bo mają więcej mięsa.
Smakosze homarów jedzą nie tylko wnętrze , które smakiem przypomina mięso dużej ryby, ale wysysają też wszystko to co jest ukryte w szczypcach homara. Jedzenie jego wymaga sztuki i bardzo często do tego podawane są specjalne nożyczki by łamać te szczypce.
Homary podawane są na półmisku przekrojone na pół . Do tego podawane są najczęściej dwa sosy. Jeden to połączenie oliwy z oliwek z cytryną , a drugi to majonez z różnymi dodatkami.
Jeszcze inny przysmak morski , którym możecie się delektować to zrobione na różny sposób MAŁŻE .
Możecie je jeść w różny sposób, zapiekane w cieście, panierowane, gotowane i podawane z czosnkiem i pietruszką . To oczywiście rarytas smakowy jako dodatek do jakiegoś innego dania , by najeść się . Ja osobiście łączę to z zapiekanym chlebem z czosnkiem i nieodłącznym zapiekanym serem saganaki na temat którego macie osobny artykuł na moim blogu.
Jeszcze inny przysmak morski , którym możecie się delektować to zrobione na różny sposób MAŁŻE .
Możecie je jeść w różny sposób, zapiekane w cieście, panierowane, gotowane i podawane z czosnkiem i pietruszką . To oczywiście rarytas smakowy jako dodatek do jakiegoś innego dania , by najeść się . Ja osobiście łączę to z zapiekanym chlebem z czosnkiem i nieodłącznym zapiekanym serem saganaki na temat którego macie osobny artykuł na moim blogu.
Możecie też zjeść małże w sosie z serem fetą . To danie nosi nazwę MIDIA SAGANAKI .
Wygląda ciekawie i jest bardzo smaczne oczywiście z dodatkiem chlebka by zjeść też ten pyszny sosik.
Wygląda ciekawie i jest bardzo smaczne oczywiście z dodatkiem chlebka by zjeść też ten pyszny sosik.
O ile nie jedliście owoców morza przyjeżdżając na wakacje na Korfu macie na to tutaj świetną okazję!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz