W okresie zimy bardzo na Korfu bardzo często robimy sos pomidorowy z kalmarami do różnego rodzaju makaronu.
Może to być makaron w kształcie ziarna mniejszego lub większego, czy drobno pocięte rureczki, czy jeszcze inny małej wielkości. Chodzi o to by był to drobny makaron który łatwo miesza sie z sosem.
By to danie przygotować po pierwsze robimy sos.
Do tego potrzebujemy :
- oczyszczone kalmary pocięte na drobne kawałki ( oddzielamy głowę i nogi i kroimy główkę na okrągłe kawałki);
- dużą cebulę pociętą na drobniutko ( nie zmiksowaną , bo wtedy jest nie jest słodka);
- dwa duże pocięte na kawałeczki pomidory;
- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego;
- ząbek czosnku;
- 1/2 filiżanki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 łyżeczkę cukru ;
- 1 szklankę wody ;
- szczyptę oregano.
Moje sosy jak wiecie robię zawsze duszone , nie smażone tak by były zdrowsze.
Kto lubi coś bardziej ciężkostrawnego robi sos tradycyjnie , czyli smaży cebulkę na oliwie i później dodaje te pozostałe składniki.
Ja robię sos inaczej!
Do rondelka wlewam szklankę wody, dodaje pokrojona cebulę , pomidory , sól, pieprz , origano, cukier, czosnek. To wszystko duszę przykryte pokrywką do chwili gdy widzę , że sosik trochę zgęstniał i pomidory rozpłynęły się.
Jak potrzeba można dolać jeszcze trochę wody, by sos nie był za gęsty, bo musi go wypić makaron.
Wtedy do sosu dodaję pokrojone kalmary i gotuje to wszystko tylko 2 minuty !! Chodzi o to by kalmary nie były twarde. Jak się je gotuje dłużej to one twardnieją.
Następnie dodaję do rondelka oliwę - w tej ostatniej fazie gotowania !!!
W osobnym garnku gotuje makaron by był gotowy do jedzenia. Następnie wszystko mieszam i podaję na talerz.
Danie proste, szybkie , smaczne i co ważniejsze nie smażone .
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz