Figi to jeden z letnich owoców na Korfu.
Na wyspie mamy dwa okresy w których rozkoszujemy się jedzeniem pysznych fig. Pierwszy jest w czerwcu , drugi pod koniec sierpnia . Oczywiście to wszystko zależy od warunków pogodowych i może przesunąć się o 2 tygodnie w przód lub do tyłu.
W czerwcu jadąc na kawusię do Acharavi zatrzymaliśmy się w naszej winnicy i zebraliśmy cały koszyk fig ze znajdującego się tam drzewa.
Oczywiście nie powstrzymaliśmy się od tego by zjeść na miejscu kilka fig prosto z drzewa , bo takie świeżutkie smakują najlepiej.
Oczywiście po takim słodkim deserze nasza kawa w Acharavi była bez dodatkowych ciastek...
W kawiarence w Acharavi obok nas siedziała rodzina turystów, chyba Norwegów z dwojgiem uroczych dzieciaków.
Pomyślałam o tym by ich poczęstować świeżutkimi figami i ze zdziwieniem zauważyłam , że czuli się trochę niezręcznie bo nie wiedzieli jak te figi jeść!
Po pierwsze patrzyli się na nie ze zdziwieniem . Pytali się , czy te zielone figi można już jeść ? Wtedy pokazałam im jak się je obiera i jak wyglądają w środku . Dopiero wtedy zjedli wszystkie ślicznie dziękując za poczęstunek.
Wówczas zorientowałam się , że większość z Was zna tylko figi ze sklepu, te suszone w kolorze kawowym. Chcę więc niektóre sprawy wyjaśnić.
Mamy dwa rodzaje fig. Są te, które są w kolorze ciemno niebieskim i te które są zieloniutkie.
By je zjeść zrywając je z drzewa nie powinien już cieknąć sok z wewnętrza figi i figi powinny być miękkie.
Zrywamy je trzymając figę w ręku i przekręcając ją o 180 stopni. Tak ona się nie rozpada i w całości ją zerwiecie.
Drzewa figowe rosną na Korfu wszędzie. Możecie spotkać nawet dziko rosnące drzewa wysokości kilku metrów . W niektórych miejscach są też ogromne drzewa figowe .
Sama mam takie drzewo u nas w ogrodzie i by zebrać figi trzeba wejść drabiną na główne gałęzie . Tutaj uwaga , gałęzie drzewa figowego są miękkie i łatwo się łamią. Uważajcie więc jak na takie drzewo będziecie się wspinać!
Jeśli zerwiecie większą ilość fig dobrze jest poukładać je na talerzu i umieścić na kilka godzin w lodówce . Wtedy są jeszcze smaczniejsze.
Jak jemy figi ?
Bierzemy figę w rękę i obieramy ją ręką ze skórki zaczynając od góry.
Skórki się nie je!! Nie potrzebujemy noża by to zrobić !
Sprawdzamy czy wnętrze figi nie ma robaczków i jemy ten owoc.
W okresie gdy zbieramy dużo fig z większości z nich robię marmeladę na zimę .
Część suszę w piekarniku i trzymam w szklanym zamkniętym dzbanie - to też świetny dodatek do kawy w zimie.
W lecie bardzo często figi podaję do kawusi.
Ten letni owoc ma wiele witamin i oczywiście o ile będziecie na wakacjach na Korfu w okresie gdy są świeżutkie figi obowiązkowo trzeba je skosztować!
Na poniższym filmiku możecie zobaczyć jak wyglądają figi pod koniec czerwca
https://www.facebook.com/watch/?v=2063492007225891
A jak się zrywa figi z drzewa macie filmik tutaj
https://www.facebook.com/korfumojaprzystan/videos/1892380561003704/
Skóra figi jest jadalna.
OdpowiedzUsuńSkóra figi jest jadalna, ale to zależy od tego co nam smakuje i czy zebrane figi są czyste. Niektórzy jedzą tylko wnętrze, inni jedzą całe figi. Wnętrze jednak jest bardziej lekkostrawne. My zbieramy nasze figi prosto z drzewa, nie z ziemi pod drzewem, więc są czyste i jemy je w większości w całości.
UsuńA ja nie skorzystałam z tych zielonych będąc niedawno na Rodos,spadały już z drzew,było ich mnóstwo;byłam przekonana,że są niedojrzałe,bo w Chorwacji prosto z drzewa przepyszne jadłam,ale...fioletowe :-),te jadłam ze skórką nagrzaną słonkiem;gałązki z owocami sięgały na balkon :-)
UsuńO to dużo straciłaś!!! Figi są różne te fioletowe w środku i te zielone, ale soczyste, nasączone jakby miodem- syropem - pychota!
UsuńOgromnie teraz żałuję,mam je ciągle przed oczami,bo drzew figowych było w naszym otoczeniu zatrzęsienie,dzięki :-)
UsuńNastępnym razem je skosztujesz!
Usuń