O każdej porze roku lubię na obiad przygotować coś pikantnego.
To bardzo pasuje do deszczowej pogody, do zimy na Korfu, ale i w lecie też to lubimy do lampki naszego czerwonego wina.W lecie zbierając co drugi dzień z ogródka wszelkie warzywa mam do takiego dania wiele składników. Co najważniejsze są prosto z ogródka pyszne i pachnące. W zimie mamy te warzywa w zamrażarce odpowiednio przygotowane na nasze obiady.
I tak dzisiaj postanowiłam przygotować makaron z sosem z warzywami, taki sos na kolorowo!
Osobiście uwielbiam makaron pennes bo świetnie łączy się on z dużymi kawałkami warzyw i danie wygląda różnokolorowo .
Lubię te kolorowe efekty kulinarne, bo to oznacza , że danie będzie miało dużo różnorodnych składników i co najważniejsze wiele witamin.
Sami zobaczcie - prezentuje się zachęcająco !
W naszym greckim jadłospisie nie ma dużo mięsa .
Mięso jest zawszem dodatkiem , do smaku do dużej ilości warzyw i różnorodnych przypraw również zbieranych na zboczach gór na Korfu lub rosnących przez cały rok w naszym ogródku.
W korfiańskiej kuchni mogę powiedzieć , że przeważają ryby nad mięsem i zawsze dominują warzywa.
Dzisiejszy kolorowy pikantny sos do makaronu zawiera w kawałki pokrojoną pierś kury tak by nazwać to danie daniem mięsnym.
By przygotować ten kolorowy sos potrzebujemy:
- pokrojoną w kawałki pierś kury;
- jedną duża cebulę pokrojoną w grube podłużne kawałki;
- duża czerwoną paprykę pokrojoną w duże kawałki;
- kilka cukinii pokrojonych w kawałki;
- duża marchew pokrojoną w kosteczkę;
- 2-3 ząbków czosnku zmiażdżonego;
- jednego dużego bakłażana pokrojonego w dużą kostkę;
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub duży pomidor pokrojony w kawałki;
- 3 malutkie ostre papryczki lub jedna średniej wielkości też pikantna;
- sól i pieprz do smaku;
- gałązka świeżego oregano lub łyżka stołowa suchego oregano;
- 1/2 filiżanki oliwy z oliwek.
Procedura przygotowania dania jest prosta i krótka. Właściwie trwa tyle ile potrzebuje woda do zagotowania się w garnku na makaron plus 1 minut gotowania się makaronu.
I tak w jednym garnku gotujemy wodę i gdy się gotuje dajemy pennes i gotujemy je 12 minut.
W tym samym czasie do dużego rondla lub głębokiego płaskiego garnka wlewamy pół filiżanki oliwy z oliwek. Rozgrzewamy to na ogniu i następnie wrzucamy kawałki kury , cebulę i marchew.
Po podsmażeniu się mięsa dodajemy wszystkie inne składniki , mieszamy je i przykrywamy pokrywką by się dusiły na około 15 minut.
Do całości dodajemy filiżankę wody z gotujących się pennes i nadal wszystko dusimy na małym ogniu.
Nie chcemy by wszystkie składniki sosu się rozgotowały, bo fajny efekt końcowy jest wtedy kiedy warzywa są miękkie i widoczne na talerzu.
Po zagotowaniu się makaronu dodajemy go do rondla z sosem wyjmując makaron z garnka dziurkowaną łyżką. Nie odcedzamy makaronu w durszlaku! Dodajemy go wyjmując go z gotującej się wody łyżką i dodajemy go do sosu .
Ciągle to mieszamy przez około 3 minuty. Nasze danie jest gotowe. Można je przybrać listkami bazylii i polać odrobiną surowej oliwy.
SMACZNEGO !!!
Dzień dobry Pani Anno,
OdpowiedzUsuńnie znalazłam innego sposobu, by się z Panią skontaktować, dlatego robię to poprzez komentarz. Chciałabym zapytać, czy zna Pani hotel San Georgio w Agios Georgios. Jest o nim mało opinii, a chciałaby się do niego wybrać. Zastanawia mnie, czy jest on np. na jakimś wzgórzu, wzniesieniu, jakie tam są warunki i jaka jest plaża w okolicy? Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam
Ewa