Frikase to jedno z popularnych dań w Grecji.
Jest to danie,które lubią ci którzy jedzą dużo mięsa, ale i ci, którzy są zwolennikami większej ilości warzyw na ich talerzu.
Tradycyjne frikase przygotowywane jest z owieczki , ale o ile ktoś z Was jej nie lubi może być zrobione z mięsa kury, czy indyka.
Ja najczęściej robię to danie kilka razy na wiosnę bo wtedy w ogródku mamy dużo sałaty , którą nie jesteśmy w stanie zjeść mimo tego, że jako sałatkę podaję ją do obiadu i do kolacji.
Niektóre gospodynie robią frikase z dzikimi warzywami, w Grecji nazywanymi HORTA . Osobiście ta pierwsza, tradycyjna wersja mi bardziej odpowiada.
Ja najczęściej robię to danie kilka razy na wiosnę bo wtedy w ogródku mamy dużo sałaty , którą nie jesteśmy w stanie zjeść mimo tego, że jako sałatkę podaję ją do obiadu i do kolacji.
Niektóre gospodynie robią frikase z dzikimi warzywami, w Grecji nazywanymi HORTA . Osobiście ta pierwsza, tradycyjna wersja mi bardziej odpowiada.
Do przygotowania naszego dania potrzebujemy :
- 4 do 6 porcji mięsa owieczki, najlepiej z łopatki i z kawałkami kości;
- duże sałaty lub innego rodzaju zielonych warzyw tj. dzikie warzywa;
- 1 duża cebula pokrojona na drobno , nie zmiksowana bo według mnie zmiksowana daje gorycz potrawie;
- 3 młode cebulki też drobno pokrojone , część biała i część zielona;
- wiązankę szczypiorku drobno pokrojonego;
- oliwa z oliwek około pół filiżanki;
- o ile macie możecie też dodać do lepszego smaku kostkę z drobiu lub gotowany wywar z rosołu z kury , około jednej filiżanki;
- sól i pieprz do smaku;
- drobno pokrojony duży ząbek czosnku.
Jak to danie przygotowujemy??
Po pierwsze mięso kładziemy na dużym półmisku polewamy go oliwą i posypujemy do smaku solą i pieprzem. Nie dajemy dużo oliwy bo mięso samo w sobie ma dość dużą ilość tłuszczu.
Następnie zostawiamy to na boku by odpoczęło , a w międzyczasie przygotowujemy następne składniki. Myjemy dokładnie sałatę i kroimy ją na duże kawałki, czyli każdy liść na 3 do 4 kawałków.
Myjemy koperek i kroimy go drobniutko.
Zaczynamy proces gotowania.
Do dużego rozgrzanego garnka, najlepiej z dużym dnem wkładamy mięso i smażymy je z dwóch stron na złoty kolor.
Następnie wyjmujemy to mięso z garnka i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i szczypiorek tak by zwiędły , ale nie zarumieniły się . W międzyczasie drewnianą łyżką czyścimy dno garnka z tam przyklejonych małych kawałków mięsa, o ile takie są.
Później do garnka ponownie wkładamy mięso układając je na dnie i zalewamy je gotującą się wodą i rosołem . o ile taki mamy.
Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy wszystko na wolnym ogniu na około godzinę , oczywiście sprawdzając czy woda nie wyparowała . O ile tak to dodajemy ponownie gotującą się wodę tak by zakryła mięso.
O ile po godzinie mięso jest jeszcze twarde to gotujemy je jeszcze dodatkowe pół godziny. Mięso powinno być miękkie , gotowe do jedzenia bo dalszy proces gotowania jest bardzo szybki.
Do garnka dodajemy pokrojoną sałatę i koperek. Jest tego dość dużo, ale po przykryciu pokrywką po kilku minutach sałata zwiędnie i objętość wszystkiego znacznie się zmniejszy.
Całość dusimy do chwili gdy grubsze części sałaty są miękkie na około 15 minut . Osobiście nie gotuję sałaty długo, bo lubię kiedy część sałaty jest jeszcze bardziej twarda, ale to sprawa gustu i wyboru każdej z gospodyń.
Nasze danie jest gotowe i możemy je podać polewając całość cytryną i jedząc to z kromką chleba, tak jak to robią Grecy.
Tradycyjnie w Grecji to danie kończy się przygotowując ubite z cytryną jaja. Procedura jest bardzo prosta i robimy ja tuż przed podaniem dania na stół.
Do szklanki wlewamy trochę zimnej wody , dodajemy 1 łyżkę mąki i sok z jednej cytryny. To wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek z mąki.
Do miseczki dajemy jaja i dokładnie je rozbijamy . Do tego dodajemy zawartość szklanki i wszystko dobrze mieszamy.
Następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem. Do filiżanki wlewamy sos z garnka i po kilku minutach dodajemy do do miseczki stopniowo, ciągle wszystko mieszając tak by jaja się nie ścieły.
Ten sosik dodajemy do garnka z mięsem wlewając go ze wszystkich stron garnka . Końcowy moment to poruszanie garnka na prawo i na lewo tak by sos się wymieszał z mięsem i nasze danie jest gotowe !!!
Osobiście sosik z tego dania bardzo mi smakuję i tak jem frikase w głębokim talerzu początkowo wypijając sosik jak zupę.
To pyszności 😋😋😋😋😋
SMACZNEGO !!!
Osobiście sosik z tego dania bardzo mi smakuję i tak jem frikase w głębokim talerzu początkowo wypijając sosik jak zupę.
To pyszności 😋😋😋😋😋
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz