Translate

FRIKASE - DANIE Z OWIECZKI I SAŁATY

Frikase to jedno z popularnych  dań w Grecji. 

Jest to danie,które lubią ci którzy jedzą dużo mięsa, ale i ci, którzy są zwolennikami większej ilości warzyw na ich talerzu.

Tradycyjne frikase przygotowywane jest z owieczki , ale o ile ktoś z Was jej nie lubi może być zrobione z mięsa kury, czy indyka.




Ja najczęściej robię to danie kilka razy na wiosnę bo wtedy w ogródku mamy dużo sałaty , którą nie jesteśmy w stanie zjeść mimo tego, że jako sałatkę podaję ją do obiadu i do kolacji. 

Niektóre gospodynie robią frikase z dzikimi warzywami, w Grecji nazywanymi HORTA . Osobiście ta pierwsza, tradycyjna wersja mi bardziej odpowiada. 

Do przygotowania naszego dania potrzebujemy :




- 4 do 6 porcji mięsa owieczki, najlepiej z łopatki i z kawałkami kości;

-  duże sałaty lub innego rodzaju zielonych warzyw tj. dzikie warzywa;

- 1 duża cebula pokrojona na drobno , nie zmiksowana bo według mnie zmiksowana daje gorycz potrawie;

- 3 młode cebulki też drobno pokrojone , część biała i część zielona;

- wiązankę szczypiorku drobno pokrojonego;

- oliwa z oliwek około pół filiżanki;

- o ile macie możecie też dodać do lepszego smaku kostkę z drobiu lub gotowany wywar z rosołu z kury , około jednej filiżanki;

- sól i pieprz do smaku;

- drobno pokrojony duży ząbek czosnku.



Jak to danie przygotowujemy??

Po pierwsze mięso kładziemy na dużym półmisku polewamy go oliwą i posypujemy do smaku solą i pieprzem. Nie dajemy dużo oliwy bo mięso samo w sobie ma dość dużą ilość tłuszczu.
Następnie zostawiamy to na boku by odpoczęło , a w międzyczasie przygotowujemy następne składniki. Myjemy dokładnie sałatę i kroimy ją na duże kawałki, czyli każdy liść na 3 do 4 kawałków.
Myjemy koperek i kroimy go drobniutko.

Zaczynamy proces gotowania.

Do dużego rozgrzanego garnka, najlepiej z dużym dnem wkładamy mięso i smażymy je z dwóch stron na złoty kolor.

Następnie wyjmujemy to mięso z garnka i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i szczypiorek tak by zwiędły , ale nie zarumieniły się . W międzyczasie drewnianą łyżką czyścimy dno garnka z tam przyklejonych małych kawałków mięsa, o ile takie są.

Później do garnka ponownie wkładamy mięso układając je na dnie i zalewamy je gotującą się wodą i rosołem . o ile taki mamy.

Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy wszystko na wolnym ogniu na około godzinę , oczywiście sprawdzając czy woda nie wyparowała . O ile tak to dodajemy ponownie gotującą się wodę tak by zakryła mięso.

O ile po godzinie mięso jest jeszcze twarde to gotujemy je jeszcze dodatkowe pół godziny. Mięso powinno być miękkie , gotowe do jedzenia bo dalszy proces gotowania jest bardzo szybki.




Do garnka dodajemy pokrojoną sałatę i koperek. Jest tego dość dużo, ale po przykryciu pokrywką po kilku minutach sałata zwiędnie i objętość wszystkiego znacznie się zmniejszy.

Całość dusimy do chwili gdy grubsze części sałaty są miękkie na około 15 minut . Osobiście nie gotuję sałaty długo, bo lubię kiedy część sałaty jest jeszcze bardziej twarda, ale to sprawa gustu i wyboru każdej z gospodyń.

Nasze danie jest gotowe i możemy je podać polewając całość cytryną i jedząc to z kromką chleba, tak jak to robią Grecy.

Tradycyjnie w Grecji to danie kończy się przygotowując ubite z cytryną jaja. Procedura jest bardzo prosta i robimy ja tuż przed podaniem dania na stół.

Do szklanki wlewamy trochę zimnej wody , dodajemy 1 łyżkę mąki i sok z jednej cytryny. To wszystko dokładnie mieszamy by nie było grudek z mąki.

Do miseczki dajemy  jaja i dokładnie je rozbijamy . Do tego dodajemy zawartość szklanki i wszystko dobrze mieszamy. 
Następnie zmniejszamy ogień pod garnkiem. Do filiżanki wlewamy sos z garnka i po kilku minutach dodajemy do do miseczki stopniowo, ciągle wszystko mieszając tak by jaja się nie ścieły.

Ten sosik dodajemy do garnka z mięsem wlewając go ze wszystkich stron garnka . Końcowy moment to poruszanie garnka na prawo i na lewo tak by sos się wymieszał z mięsem i nasze danie jest gotowe !!!

Osobiście sosik z tego dania bardzo mi smakuję i tak jem frikase w głębokim talerzu początkowo wypijając sosik jak zupę. 
To pyszności 😋😋😋😋😋




SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz