Translate

SAŁATKA Z FASOLĄ ROŻNEJ WIELKOŚCI

Kuchnia grecka jest bardzo różnorodna i bogata w bardzo wartościowe produkty, które oferuje ziemia grecka.
To co jest najcenniejsze to fakt , że w wielu przypadkach potrawy gotowane są z produktów zerwanych nawet tego samego dnia z ogródka. Dodatkowo  przyprawy kulinarne rosnące w Grecji przez cały rok mają o wiele bardziej intensywny zapach i smak.

To wszystko decyduje o tym, że jedząc w Grecji różnorodne dania zachwycacie się ich zapachem i smakiem. Często te same dania przygotowane w kraju smakują trochę inaczej , a to z powodów które wyżej wyjaśniam.
Poza daniami mięsnymi czy rybnymi jest w greckiej kuchni wiele prostych dań, które bardzo szybko możecie przygotować nawet pół godziny przed posiłkiem . To jest Ważne szczególnie dla pań , które mają bardzo załadowany plan dnia .

Do takich dań należą różnego rodzaju sałatki, bogate w różne produkty, które połączone razem mają świetny smak i stanowią dobry, pełny we wszelkie nam potrzebne wartości odżywcze składniki posiłek.
Na temat różnorodnych dań z roślinami strączkowymi macie na moim blogu inny artykuł.

Tutaj chcę Wam zaproponować sałatkę z fasola różnego rodzaju, którą często w zimie podaję na obiad . 



Kuchnia to wielka możliwość dla naszej wyobraźni i często pozwala nam komponować różne dania w zależności od tego co kto lubi , czy chce jeść.

My z mężem bardzo lubimy rośliny strączkowe i w każdym tygodniu wprowadzamy je do naszego jadłospisu.

Moje ulubione dania to właśnie sałatki z grochem różnego rodzaju. Może to być groch mały, średni , duży, biały czarny czerwony lub z czarnym oczkiem. 
Wybór jest duży i dobrze jest łączyć różnego koloru i wielkości groch tak by nawet danie wyglądało ciekawiej i bardziej kolorowo.

Co jest nam potrzebne by je przygotować;

- garść dużej fasoli typu JAŚ ;
- garść małej fasoli;
- 1 średniej wielkości cebula lub szczypiorek;
- kilka ziemniaków ( lub szklankę ryżu białego czy czarnego, grubego makaronu typu pennes czy kaszy gryczanej);
- garść oliwek stołowych;
- sół, pieprz, origano do smaku;
- oliwa z oliwek;
- ocet winny.




Czas przygotowania sałatki to czas zagotowania się wszystkich produktów. 
Jeśli planujecie zrobić taką sałatkę na obiad dobrze jest poprzedniego dnia groch namoczyć by szybko się zagotował. Można wręcz zagotować go poprzedniego dnia w czasie kiedy odpoczywamy wieczorem z rodzinką przed TV.

W dniu podania takiej sałatki na obiad obieramy kilka ziemniaków i gotujemy je BEZ SOLI.

O ile podstawą naszej sałatki jest kasza , makaron czy ryż dobrze jest dodać trochę soli do ich gotowania. Ja tą sałatkę przygotowuję z ziemniakami bo staram się przygotować nasze dania ze wszystkim co mamy nasze . W tym przypadku mamy nasze smaczniutkie ziemniaki, cebulę , czy oliwki.

Kiedy wszystkie produkty do sałatki są ugotowane , fasola jest miękka, ale nie za miękka tak by skórka się nie rozpadała zaczynamy mieszać razem wszystkie produkty. 

Oczywiscie tutaj dodam , że o ile macie też coś innego co lubicie i doda smaku sałatce możecie to dodać. 

Tutaj liczy się inicjatywa każdego z Was. 

Na przykład mile widziana jest drobno posiekaną zieloną pietruszkę, której ja dzisiaj nie miałam, a którą często dodaję.

Kiedy połączycie ostrożnie wszystkie składniki sałatki dajecie oliwę i ocet do smaku i na końcu grubą sól do smaku. 




Bardzo często oliwę dodajemy też na sałatkę na talerzu bo większą jej część pochłaniają ziemniaki. ale to zależy od każdego ze smakoszów.

Talerz takiej sałatki jest wystarczającą porcją by się najeść dając organizmowi potrzebne, wartościowe składniki. My dodatkowo posiadamy nasze , domowej roboty czerwone , wytrawne wino, które dodaje do tego jeszcze dodatkowy smak!



Ps.
Dwa lub trzy razy w tygodniu jemy w Grecji ryby. Jeśli są to małe szprotki duszone czy smażone świetny dodatek do takich rybek stanowi zielona sałatka lub sałatka z ziemniaków , oliwek i cebuli. Polecam.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz