Translate

KLOPSIKI Z CUKINII ( KOLOKIFOKEFTEDES) - przepis

Okres lata to w Grecji okazja do przygotowywania pysznych dań z warzyw z naszych ogrodów.

Wszystkie takie dania, czy zakąski są przygotowywane z dużą ilością przypraw, tych, które sami zbieramy chodząc na spacery po naszych górach.

Dzisiaj podam Wam przepis na bardzo smaczne κλοπσικι z cukinii, które w Grecji noszą nazwę dość trudną do wymówienia 

                  KOLOKIFOKEFTEDES!!!!
Czy możecie to słowo szybko powiedzieć ??!! 






To jest często powód do tego, że Grecy się śmieją z obcokrajowców, których proszą by te słowo powiedzieli. To to samo jak polskie " stół z powyłamywanymi nogami " ! Taka zabawa w poprawne mówienie obcych słów.

Przepis na te klopsiki jest prosty i szybki do wykonania. 




By je przygotować potrzebujemy :
- kilka średniej wielkości cukinii. O ile macie duże cukinie usuńcie środkową część z ziarenkami.

- 1-2 jaj w zależności od ilości przygotowywanych klopsików;

- posiekany drobniutko szczypiorek ;

- kilka ząbków czosnku;

- kilka listków bazylii;

- kilka listów mięty (diosmo);

- garść drobno posiekanego koperku;

- garść posiekanej pietruszki;

- szklankę białej samorosnącej mąki tej której używamy do pieczenia ciast. O ile takiej nie macie do szklanki białej twardej zwykłej mąki dajecie dodatkowo łyżeczkę proszku do pieczenia by klopsiki były pulchne ;

- jeden kawałek sera FETA rozdrobniony widelcem lub łyżke greckiego jogurtu:

- garść bułki tartej.


Po pierwsze myjemy cukinię, ucinamy jej końce i ewentualnie kroimy na pół i usuwamy nasionka .

Ucieramy cukinię na grubych oczkach na tarce , solimy  (nie za dużo, bo dodawana później FETA jest słona) i zostawiamy ją na pół godziny na durszlaku by odpłyną sok.
Następnie wyciskamy rękami pozostały jeszcze sok i przekładamy tak "wysuszoną " , utartą cukinię do miseczki.

Dodajemy do tego jajo, mąkę , bułkę tartą , ser FETA (jak chcecie) i wszystkie posiekane zapachy. Tworzy się  w ten sposób gęsta pasta. 

 Cały sukces tego przysmaku jest w ilości dodanych zapachów!!!

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy tą pastę na rozgrzanej oliwie używając dwie duże łyżki . Na jedną napieramy  "tą pastę " , a drugą łyżką  rzucamy ją na patelnię i tak klopsiki są wielkości łyżki do zupy. 

Dodatkowo łyżką ubijamy trochę każdy klopsik by był bardziej płaski i szybciej się usmażył. Po kilku minutach przewracamy klopsik na druga stronę i smażymy go na złoty kolor. Wyjmujemy klopsiki na talerz wyłożony papierem kuchennym by usunąć nadmiar oliwy z klopsików.

Podajemy je jako dodatek do głównych dań.
W lecie jemy wiele dań z rybami i te klopsiki z cukinii są świetnym dodatkiem do takiego obiadu czy kolacji.




 Jest to też świetny dodatek do ouzo w letnie wieczory.

Bardzo często te klopsiki podawane są z miseczką jogurtu z koperkiem i czosnkiem lub tzatzyki . Wtedy przed jedzeniem maczamy je w jogurcie i tak się nimi delektujemy.


Kiedy w lecie jest bardzo ciepło i nie chcę stać nad patelnią i je smażyć piekę te klopsiki w piekarnik. 
Na blasze układam papier do pieczenia, smaruję go oliwą i dwoma łyżkami układam wykonaną "pastę" z cukinią na blasze. Jedną łyżką nabieram drugą zgarniam na blachę i trochę poklepuje by były płaskie. Blachy wkładam do rozgrzanego piekarnika 200C z powietrzem i piekę około 25 minut. Oczywiście czas trzeba dopasować do wydajności Waszego piekarnika. Rezultat jest taki sam , nawet zdrowszych bo nie smażony. Wygląda to tak:





SMACZNEGO !!!







6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię,ale teraz wiem,że z tzatzyki lub jogurtem będą jeszcze smaczniejsze !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To racja. Ten mały dodatek zmienia smak i urozmaica danie. pozdrawiam

      Usuń