Translate

PORY DUSZONE Z RYŻEM

Kuchnia grecka posiada wiele dań, które można łatwo i bardzo szybko przygotować. Wielokrotnie te bardzo proste dania są najsmaczniejsze.
Poza tym fakt, że każda pracująca kobieta może je przygotować bardzo szybko to też ich wielka zaleta.

Do takich dań należą pory duszone z ryżem.




By przygotować to danie dla 2 do  osób potrzebujemy tylko kilka składników:




 - 4 do 6 porów;
- 1 filiżankę białego ryżu ;
- pół filiżanki oliwy z oliwek;
- jedną marchewkę;
- jedną czerwoną paprykę;
- jedną zieloną paprykę;
- duży ząbek czosnku;
- jeden smak z wołowiny;
- cytrynę;
- sól, pieprz do smaku.


Papryka i marchewka jest kolorowym dodatkiem do tego dania i o ile tego nie macie to danie też można przygotować. Ja jednak zawsze staram się przygotować dania, które są smaczne, posiadają dużo witamin i jednocześnie na talerzu są kolorowe.

Sposób przygotowania i gotowanie trwa tylko od 15-20 minut !

Po pierwsze kroimy pory na 5cm części, tą biała część i liście. Płuczemy je dokładnie w kilku wodach bo najczęściej pomiędzy liściami kryje się trochę ziemi.

Następnie wrzucamy pory do gotującej się wody by pozbyły się tego ostrego smaku siarki, który u niektórych powoduje wzdęcia. Gdy woda ponownie zaczyna się w garnku gotować pory odcedzamy.

Czyścimy i kroimy na plasterki paprykę, marchewkę i wyciskamy czosnek.




Do garnka wlewamy oliwę i gdy się podgrzeje wrzucamy paprykę, marchewkę, czosnek, rozdrobniony smak wołowy. Po kilku minutach dodajemy ryż i smażymy to wszystko przed 5 minut ciągle sprawdzając dno garnka by ryż się nie przykleił. 
Następnie dodajemy filiżankę gotującej się wody i podgotowane pory. 




Wszystko dobrze mieszamy, dodajemy sól i pieprz i dusimy pod przykryciem na około 10 minut do chwili gdy ryż będzie miękki.

Kiedy ryż jest miękki zaczyna być widoczny bo pochłonie cały sosik. 



Nasze danie jest gotowe . Polewamy je sokiem z cytryny i podajemy na stół.

Najlepiej smakuje z dodatkiem greckiego sera FETA. 

Niektórzy polewają dodatkowo swoją porcję świeżutką oliwą z oliwek. Najczęściej je się to danie popijając je białym wytrawnym winem. My mając własne czerwone wytrawne po obiedzie delektujemy się naszym winkiem.




Danie jest idealną propozycją dla WEGETARIANÓW (bez kostki smakowej)

Jeśli w rodzinie macie panów, którzy tym się nie najedzą dodajcie do tego dania mielony kotlet lub kawałki pieczonego mięsa.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz