Translate

CUKINIA - JAK JĄ JEDZĄ GRECY ?

Cukinia to dla nas wielki dar z naszych ogrodów w okresie całego lata. Jest to też jedno z najbardziej popularnych warzyw stosowanych w greckiej kuchni.


Jak tylko robi się cieplej cukinia sadzona jest we wszystkich ogrodach bo szybko rozwija się i szybko daje pyszne cukinie.

Jest wiele sposobów w jaki możemy jeść cukinię.
Te bardzo malutkie surowe cukinie osobiście lubię dodawać drobno pokrojone do różnorodnych sałatek, które u mnie w domu przygotowuje.

Najbardziej tradycyjne greckie wiosenne danie to cukinia gotowana wraz z ziemniakami i chorta podawana na obiad wraz z rybami lub z serą FETA. Tak gotowane warzywa polewa się oliwą z oliwek i winnym octem. Jest to proste, bardzo smaczne danie.


Cukinię można też grillować wraz z innymi warzywami takimi jak papryka czy bakłażany i podawać polane pysznym sosem o którym piszę w artykule tutaj:


Używamy też cukinię do robienia pysznych faszerowanych warzyw (giemista). Na to przepis macie tutaj



Można też z cukini zrobić pyszne klopsiki (kolokifokieftedakia)  po uprzednim starciu jej na tarce i odsączeniu nadmiaru soku. 
Przepis na te pyszności macie tutaj:



Nie trzeba też zapominać o pysznych kwiatach cukinii, które też możecie nadziać i podać jako pyszny dodatek do wiosennego dania.
Przepis na to macie tutaj
Jeśli w waszym ogrodzie macie jednocześnie bardzo dużo cukinii możecie z tej większej zrobić też placek, dokładnie tak jak robi sie placek z dyni. W tym przypadku jednak trzeba zetrzeć cukinię na tarce i pozostawić  w durszlaku z odrobiną soli by odsączyć z niej nadmiar soku.
Przepis na to macie tutaj:



Jeszcze jeden sposób przygotowania pysznego dania z cukinii to usmażenie jej w cieście zrobionym z mąki, piwa i odrobiny soli. Plasterki cukinii wrzucamy do takiej gęstej mieszaniny, obtaczamy je nią i później wrzucamy je na rozgrzany olej z oliwy. Ta mieszanina mąki i piwa pulchnieje na rozgrzanej oliwie i tworzy grubą warstwę nie pozwalającą nasączyć cukinię nadmiarem oliwy.

Ja osobiście wolę to robić w inny sposób by smażona cukinia była chrupka i nie miała za dużo mąki.
Kroimy cukinię w dowolny wybrany przez nas sposób: na cieniutkie plasterki, cieniutkie pasemka czy grubsze kawałki.



Układamy ją na tacy,  odrobinę solimy i czekamy by wypuściła sok. Wtedy przekładamy ją do durszlaka i odcedzamy sok. Następnie układamy plasterki cukinii na kuchennym papierze, a drugim przykrywamy je lekko uciskając. W ten sposób cukinia pozbywa się dodatkowo soku. Następnie do plastikowego woreczka dajemy mąkę do wszelkiego użytku z odrobiną soli i tam wrzucamy stopniowo plasterki cukini. Ruszamy zamkniętym woreczkiem przez chwilę tak by wszystkie tam znajdujące się plasterki pokryły się mąką.


Wyjmujemy je na tackę wytrzepując nadmiar mąki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Obok patelni stawiamy miseczkę z zimną wodą. Gdy oliwa jest gorąca maczamy jeden po drugim te plasterki cukinii w wodzie i natychmiast wrzucamy je na patelnię. To jest cały sekret  w tej procedurze. W ten sposób oliwa nie pryska i cukinia smaży się bez wchłaniania dużej ilości oliwy. To sprawia, że po smażeniu jej z dwóch stron jest chrupiąca. Ja podaję tak przygotowaną smażoną cukinię z dodatkiem z jogurtu  z czosnkiem i drobno pokrojonym koperkiem - pychota!


Jak widzicie jest bardzo dużo sposobów by smacznie zjeść cukinię. I tak gdy mamy w domu cukinię wystarczy zdecydować się co z niej zrobimy i pyszne danie wędruje na rodzinny stół.

Jeszcze inny sposób na przysmak z cukini to cukinia smażona w cieście. Osobiście bardzo ją lubię w letnie dni, kiedy w ogrodzie mamy moc cukinia. Wygląda to tak.


Przepis na takie danie podam wkrótce. Można to robić na kilka sposobów. By jednak było to smaczne są pewne sekrety w przygotowaniu. Ale o tym w kolejnym artykule.

My dzisiaj jemy taką  cukinię w połączeniu z duszonymi szprotkami i pieczonymi w piekarniku małymi, naszymi , świeżutkimi ziemniaczkami.




SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz