Translate

GRILLOWANE WARZYWA Z PYSZNYM SOSEM

To co najbardziej podoba mi się w greckiej kuchni to prostota w przygotowaniu wielu pysznych dań.

Oczywiście warunkiem niezbędnym do osiągnięcia oczekiwanego  efektu jest wysoka jakość podstawowych produktów.

W Grecji, szczególnie na prowincji to mamy zabezpieczone o ile mamy własny ogródek lub znanego warzywniaka z dobrymi warzywami. Na Korfu dzięki wspaniałej pogodzie nasze ogródki dają nam warzywa przez większość miesięcy w roku.

Na ten temat jednak piszę w innym artykule tutaj:

https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2017/12/specyfika-ogrodkow-na-korfu.html

Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo szybkie danie, a dokładniej meze, które łatwo i szybko możecie sami przygotować. 

Są to grillowane warzywa z pysznym sosikiem.



Danie bardzo proste, ale ma swoje sekrety. Ten sosik to cały sukces!

Jest to idealna propozycja na szybką, pyszną kolację z chlebkiem  i jakimś serem. Mogą to być kawałki żółtego sera lub pyszny grecki ser FETA. Dobry dodatek do tego dania to też frytki. Wszystko zależy od Waszego gustu.

Jest to też świetny dodatek do  pysznych greckich SOUVLAKów lub pieczonego mięsa.



Kiedy przynoszę kolejny koszyk z warzywami z  naszego ogródka zawsze pierwszym daniem które przygotowuję są takie warzywa.



Możecie je grillować na ogniu palonym w kominku czy piecu w ogródku. Takie są najsmaczniejsze.

Jeśli jednak nie macie takiej możliwości albo nie macie na to czasu możecie je podpiec w domu na patelni teflonowej.

Na tego rodzaju danie potrzebujemy różnego rodzaju warzywa takie jak papryka różnego koloru, cukinia, bakłażany czy duże twarde pomidory.

Wszystko zależy od tego dla ilu osób będzie przygotowywany posiłek i jakie warzywa mamy w domu. Dobrze jest by były różnokolorowe bo wtedy poza tym, że są smaczne wyglądają kolorowo na talerzu.

Na to też zwracamy uwagę!!

Po pierwsze myjemy warzywa i kroimy je na plastry.
 Cukinię i bakłażany kroimy na długie plasterki grubości 1/2 cm. 
Białe bakłażany też są fajne na to danie bo po upieczeniu smakują jak pieczone grzyby.  
Paprykę przekrajamy na pół by też w tym samym czasie się upiekła. Wybieramy twarde pomidory bez dużej ilości soku i kroimy je na grubsze plastry grubości 1cm tak by przy pieczeniu nie rozpadły się.

Do miski wlewamy trochę oliwy i wkładamy pokrojone warzywa. Mieszamy wszystko tak by na każdy kawałek dostało się trochę oliwy. Pomidory nacieramy oliwą rękami osobno tak by nie rozpadły się. 
Przygotowujemy ogień lub nagrzewamy patelnie.

Podpiekamy warzywa z dwóch stron. Kiedy obracamy je na drugą stronę solimy wszystko, najlepiej grubą solą. Gdy są gotowe układamy je na półmisku.

W ten sam sposób możecie podpiec też grzyby,np. pieczarki.

W czasie pieczenia przygotowujemy sos, który jest zestawem surowych składników takich jak :

- 1/2 filiżanka oliwy z oliwek;
- sok z połowy pomarańczy lub 1 łyżka octu winnego;
- zmiażdżony jeden ząbek czosnku;
- 1 łyżka musztardy:
- szczypta pieprzu ;
- 1 łyżka miodu.

Wszystko to miksujemy lub jeśli nie mamy małego miksera możemy wrzucić wszystko do małego słoiczka i ruszając uzyskamy ten sam efekt.  Nasz sos jest gotowy - jednolity, pachnący i bardzo smaczny!!!

Polewamy tym sosem nasze warzywa tuż przed podaniem ich na stół. 




Zapewniam, że wszystkim to będzie smakowało!

PS. Sosik o którym piszę powyżej jest idealny też do pieczonych krewetek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz