Translate

OWIECZKA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI

W przeciwieństwie do krajów północnej Europy gdzie dominują potrawy mięsne z wołowiny czy wieprzowiny w Grecji wiele potraw robionych jest z mięsem owieczki, czy jagnięcia.



To oczywiście wynika z tego, że w Grecji na górzystych terenach te zwierzęta najlepiej się hoduje.
Do najbardziej typowych dań z owieczką należy owieczka zapiekana w piekarniku z ziemniakami.

Dawniej pieczono ją w piecach chlebowych na zewnątrz domu. Najczęściej miało to miejsce w okresie świąt czy spotkań z dużym gronem znajomych. Czasami nawet dzisiaj niektórzy to robią .
Obecnie jednak dla wygody i by było szybciej najczęściej pieczemy to w piekarnikach w domu,

Danie proste, ale by było bardzo smaczne ma pewne sekrety w przygotowaniu go, którymi chce się z Wami podzielić.

By przygotować takie wspaniałe danie potrzebujemy kawałek owieczki. Możecie wybrać dowolną część. Może to być udo , czy łopatka , ale w całości,  tylko nadkrojona nożem.

Co potrzebujemy :

- kawałek mięsa owieczki ;
- ziemniaki w ilości nam potrzebnej; 
- 1 filiżankę oliwy
- 1 filiżankę wody;
- 1/2 główki czosnku;
- 1 pomarańczę lub cytrynę;
- 1 łyżeczkę musztardy;
- sól i pieprz do smaku.

Obieramy ziemniaki i kroimy je na kawałki, najlepiej wzdłuż.
W pireksie umieszczamy nasze mięso i nacieramy ję solą i pieprzem.

Do miksera wlewamy oliwę, trochę wody, dodajemy jedną łyżeczkę musztardy, czosnek i sok z pomarańczy.

Tym sosem polewamy mięso i ziemniaki umieszczone w pireks-ie.

Można dodatkowo posolić i popieprzyć ziemniaki.

Tak to wygląda .


Tak przygotowane danie przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na zewnątrz na około pół godziny by ziemniaki ugotowały się tym sosem i były smaczniejsze.

Po pół godzinie wkładamy  to do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 1 godzinę . 

Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy wszystko następne 30 minut.

Kiedy zobaczymy , że mięso i ziemniaki się zarumieniły odwracamy ziemniaki i mięso na drugą stronę.

Po następnej pół godzinie danie powinno być gotowe. 




Oczywiście przed zgaszeniem z piekarnika sprawdzamy czy mięso jest dobrze upieczone wewnątrz.

Kto z WAS nie lubi owieczki to samo danie może przygotować z kawałkiem mięsa wieprzowego lub z udem indyka. Stosując te same dodatki Wasze danie będzie równie dobre.
Nadmienię , że bardzo często przy większej liczbie osób przy stole gotujemy do tego też makaron i po wyjęciu ziemniaków i mięsa mieszamy makaron w sosie. 
Tak mamy na pierwsze trochę makaronu z sosem, a na drugie mięso z ziemniakami i obowiązkowo z jakąś sałatką .

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz