Translate

TIGANIA ANNY czyli wieprzowina z porami

Kiedy na Korfu mamy chłodne czy deszczowe dni lubię na obiad przygotować coś dobrego i pikantnego tak by cały dom pachniał i by do obiadu pasowała duża lampka naszego wytrawnego wina.

W takie dni lubimy zjeść obiad i później posiedzieć z lampką wina przy kominku.


TIGANIA w greckiej kuchni przygotowywana jest z mięsa wieprzowego z cebulą.
Ja, jak zawsze staram się zrobić coś innego z moim akcentem. Zawsze uważam na to by moje dania były smaczne, pachnące i kolorowe na talerzu.
To jest zasada zdrowego pełnowartościowego dania.
Różnorodne kolory składników z których przygotowujemy potrawy gwarantuje różnorodność witamin i wartości, które nasz organizm potrzebuje.

Poza tym kolorowe dania wyglądają bardziej zachęcająco na stole nawet dla nie tak głodnych członków rodziny.

Moja TIGANIA jest kolorowa!



Samym wyglądem zachęca do tego by usiąść przy stole i ją spróbować.

By przygotować to danie potrzebujemy :

- kawałek mięsa wieprzowego z tłuszczykiem;
- 3-4 ziemniaków pokrojonych w kawałki;
- 4 pory pokrojone w kawałki 5 cm;
- jedna marchewka pokrojona w plasterki;
- kawałek dyni pokrojony w kawałeczki;
- oliwa z oliwek( lub inny tłuszcz);
- czerwona papryka pikantna;
- sól i czarny pieprz do smaku;
- sok z cytryny;
- czerwony pieprz w całości.

Po pierwsze myjemy dokładnie pory, kroimy je na kawałki i wrzucamy do gotującej się wody na kilka minut tak by pozbyły się tej swojej siarki i były bardziej słodkie.

Następnie na rozgrzanej oliwie smażymy kawałki wieprzowiny i pokrojone w kawałki ziemniaki. Po kilku minutach dodajemy do rondelka pozostałe składniki dodając na koniec pory.




O ile potrzeba dolewamy szklankę gotującej się wody.

Dusimy wszystko razem powoli w rondelku przykrytym pokrywką.

Kiedy sosik zmniejsza swoją objętość i mięsko jest już mięciutkie nasze danie jest gotowe.

SMACZNEGO !!!

PS. Dla tych którzy jedzą bardziej dietetyczne dania można to przygotować z kawałkami indyka lub kury, ale to nie to samo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz