Dynia to bardzo wartościowy surowiec do zrobienia wielu dań i nawet słodkości.
Nawet pyszne ciasto do kawusi możecie zrobić z dyni. Ostatnio wielokrotnie je piekę i przyznam, że bardzo nam smakuje, bo nie jest tak słodkie i utrzymuje wilgoć przed wiele dni.
To bardzo smaczne ciasto można robić w różny sposób dodając do niego różne składniki i tak nigdy nie będzie nudne.
Jak co roku zbieramy z naszego ogrodu wiele dyń.
Wielokrotnie nasi znajomi pytają się co my z tyloma dyniami zrobimy. Wierzcie mi przez całą zimę coś z nich robię i nigdy się nie marnują. Większość z nich używam do robienia placków z dyni, którymi wszyscy się zajadają a na który przepis macie tutaj:
https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2017/12/placek-z-dyni.html
Często w zimowe wieczory robię też zupę z dyni. Ale na temat takiej zupy będzie inny artykuł.
Ostatnio wszyscy nasi goście zachwycają się ciastem z dyni!!!
Jest to też świetny dodatek do naszej kawusi.
By je wykonać potrzebujemy :
- 4 filiżanki rozdrobnionej na tarce lub zmiksowanej dyni;
- 4 filiżanki mąki pszennej ( może być 2 filiżanki pszennej i 2 filiżanki ciemnej);
- 4 jaja
- 1 filiżankę oliwy;
- 2 filiżanki cukru;
- 2 łyżki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki cynamonu;
- szczypta soli.
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Do miski wrzucamy oliwę i cukier i miksujemy to by otrzymać jasną masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy je na niższych obrotach lub mieszamy łyżką.
Tak przygotowaną masę wlewamy do 2 form lub do większego pireks-u posmarowanego oliwą i posypanego mąką.
Pieczemy ciasto przez godzinę.
O ile chcemy posypujemy je po upieczeniu cukrem pudrem .
Inna wersja to polanie jeszcze ciepłego ciasta lukrem zrobionym z ucierania 3 łyżek cukru pudru i łyżeczki soku z cytryny.
Można też na tak zrobione ciasto położyć pokrojone jabłka i tak otrzymamy po upieczeniu pyszne ciasto dyniowe z jabłkami.
Jeszczę inna wersja to posypanie ciasta zmiksowanymi orzechami.
Każda z wersji jest ciekawa i równie smaczna!!!!
By ciasto zachowało swoją wilgoć przechowuje je w lodówce przykryte membraną.
PS. O ile chcecie podać na stół ciasto w całości przed pieczeniem wyłóżcie formę czy pireks papierem do pieczenia i wlejcie na to ciasto do pieczenia. Dzięki temu po upieczeniu będziecie mogli wyjąć ciasto z formy w całości.
cudowny przepis
OdpowiedzUsuń