Translate

CIASTO Z DYNI

Dynia to bardzo wartościowy surowiec do zrobienia wielu dań i nawet słodkości.
Nawet pyszne ciasto do kawusi możecie zrobić z dyni. Ostatnio wielokrotnie je piekę i przyznam, że bardzo nam smakuje, bo nie jest tak słodkie i utrzymuje wilgoć przed wiele dni.



To bardzo smaczne ciasto można robić w różny sposób dodając do niego różne składniki i tak nigdy nie będzie nudne. 

Jak co roku  zbieramy z naszego ogrodu wiele dyń.



Wielokrotnie nasi znajomi pytają się co my z tyloma dyniami zrobimy. Wierzcie mi przez całą zimę coś z nich robię i nigdy się nie marnują. Większość z nich używam do robienia placków z dyni, którymi wszyscy się zajadają a na który przepis macie tutaj:

https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2017/12/placek-z-dyni.html


 Często w zimowe wieczory robię też zupę z dyni. Ale na temat takiej zupy będzie inny artykuł.

Ostatnio wszyscy nasi goście zachwycają się ciastem z dyni!!!

Jest to też świetny dodatek do naszej kawusi.




By je wykonać potrzebujemy :
- 4 filiżanki rozdrobnionej na tarce lub zmiksowanej dyni;
- 4 filiżanki mąki pszennej ( może być 2 filiżanki pszennej i 2 filiżanki ciemnej);
- 4 jaja 
- 1 filiżankę oliwy;
- 2 filiżanki cukru;
- 2 łyżki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki cynamonu;
- szczypta soli.

Nagrzewamy piekarnik do 180C.

Do miski wrzucamy oliwę i cukier i miksujemy to by otrzymać jasną masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy je na niższych obrotach lub mieszamy łyżką.

Tak przygotowaną masę wlewamy do 2 form lub do większego pireks-u posmarowanego oliwą i posypanego mąką.

Pieczemy ciasto przez godzinę.

O ile chcemy posypujemy je po upieczeniu cukrem pudrem .

Inna wersja to polanie jeszcze ciepłego ciasta lukrem zrobionym z ucierania  3 łyżek cukru pudru i łyżeczki soku z cytryny.

Można też na tak zrobione ciasto położyć pokrojone jabłka i tak otrzymamy po upieczeniu pyszne ciasto dyniowe z jabłkami.

Jeszczę inna wersja to posypanie ciasta zmiksowanymi orzechami.

Każda z wersji jest ciekawa i równie smaczna!!!!

By ciasto zachowało swoją wilgoć przechowuje je w lodówce przykryte membraną. 

PS. O ile chcecie podać na stół ciasto w całości  przed pieczeniem wyłóżcie formę czy pireks papierem do pieczenia i wlejcie na to ciasto do pieczenia. Dzięki temu po upieczeniu będziecie mogli  wyjąć ciasto z formy w całości.



1 komentarz: