Kuchnia grecka jest bardzo bogata i różnorodna. Macie tutaj dania mięsne, warzywne, rybne, owoce morza i połączenia tego wszystkiego w różny sposób.
Dania z mięsa kozy są bardzo często odrzucane przez turystów którzy uważają, że mięso kozy ma specyficzny, dziwny zapach.
To racja mięso kozy ma swój specyficzny zapach. Niektórzy go nie znoszą ani w potrawach, ani w jogurcie, ani w żółtym serze.
By jednak przygotować danie z mięsa kozy mamy różne sposoby na to by ten zapach w pewien sposób zmniejszyć bo zupełnie pozbawić się go nie da się.
Najbardziej popularne danie greckie z kozy to koza pieczona z ziemniakami w zamkniętym glinianym pojemniku nazywanym w Grecji GASTRA.
Mięso kozy jest dokładnie myte i gotujemy je we wrzącej wodzie bez soli przez kilka minut.Wtedy trzeba oczyścić wierzch gotującej się wody z wierzchu z powstającej białej zawiesiny. Jest to brud i część tłuszczu rozpuszczającego się z mięsa kozy.
By wyeliminować zapach tego mięsa do wrzącej wody poprzednio dodajemy jedną łyżeczkę cynamonu , kilka gałek czarnego pieprzu i kilka goździków.
Tak ugotowane mięso odcedzamy i smażymy na oliwie z dwóch stron by mięso nabrało koloru.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy je na kawałki. Ziemniaki wrzucamy na kilka minut do wrzącej i odrobinę osolonej wody w innym garnku. W ten sposób nie będą wciągać dużej ilości tłuszczu i tylko na powierzchni będą się piec i zrobią się chrupiące.
Przygotowujemy sos, który wymieszamy z mięsem i ziemniakami.
Sos składa się z:
-filiżanki oliwy z oliwek;
- soku z cytryny lub pomarańczy;
- pieprzu;
- 2-3 łyżek musztardy;
- 1 łyżeczkę soli;
- kilku ząbków czosnku;
- filiżanki wody.
Najlepiej to wszystko zmiksować na jednolity sos.
Wkładamy ugotowane mięso i ziemniaki do GASTRY i polewamy to sosem. W zależności od ilości mięsa może być potrzebne dolanie jeszcze trochę wody by wszystko razem wymieszać tak by każdy kawałek mięsa i ziemniaki były pokryte tym sosem.
Do tego dodajemy też kilka gałązek rozmarynu do smaku i zapachu.
Zamykamy szczelnie pokrywkę i pieczemy to w piekarniku w temperaturze 120 C przez około 2 do 3 godzin.
Gotowa upieczona koza z ziemniakami wygląda tak.
Mięso bardzo łatwo odchodzi od kości , a ziemniaki są chrupiące i mięciutkie w środku.
Podajemy to danie najczęściej z dodatkiem jakiejś sałaty i jak zawsze na greckim stole nie brakuje też sera FETA.
Drugie popularne w Grecji danie z kozy to zupa z kozy z warzywami.
To danie jest prostsze i wymaga tylko ugotowanego poprzednio kilka minut mięsa kozy ( bez soli) i warzywa.
Do przygotowania tej zupy potrzebujemy :
- kilka kawałków mięsa kozy;
- kilka obranych ziemniaków w całości;
- kilka marchewek;
- 1 dużą cebulę;
- pokrojony w kawałki korzeń selera;
- kilka zielonych gałązek selera;
- kilka gałek czarnego pieprzu;
- 2 liście laurowe;
- sól do smaku;
- sok z cytryny do polania gotowej zupy.
Początkowo gotujemy około godziny mięso kozy bez warzyw i bez soli. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy zupę do chwili gdy mięso jest miękkie soląc całość. Jeśli w międzyczasie warzywa się ugotują można je wyjąć z garnka tak by nie rozpadły się.
Do gotowania tej zupy możecie też używać zamkniętego garnka pod ciśnieniem ( w Grecji nosi nazwę HITRA). Po godzinie trzeba ten garnek ponownie otworzyć i oczyścić wierzch zupy, bo na wierzchu gotującego się mięsa powstaje biała zawiesina, którą trzeba ponownie usunąć.
Taką zupę z kozy podajemy w głębokim talerzu z kawałkiem mięsa, ziemniakiem i marchewką. Polewamy całość sokiem z cytryny.
Początkowo głęboką łyżką pijemy wywar, a następnie widelcem i nożem jemy wszystko pozostałe. Bardzo często do smaku podajemy do tego musztardę.
Zupa z kozy to idealne danie na zimne zimowe wieczory.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz