Translate

GRECKIE DANIE NARODOWE I SKORDALIA


Dwa razy do roku w całej Grecji roznosi się wszędzie  zapach czosnku.

Są to szczególne dni z tym kraju : 25 marzec - dzień świętowania niepodległości greckiej , bo 25 marca w 1821 roku rozpoczęło się greckie powstanie i walka o wyzwolenie Greków z ponad 400 okupacji tureckiej. Drugi dzień to Niedziela Palmowa - tydzień przed Wielkanocą. 
Wszyscy w te dni moją odstąpić od długiego, 40 dniowego postu i mogą jeść potrawę z dorsza i SKORDALIA. To tak jak barszcz z uszkami z grzybami w Polsce na wigilię - wszyscy którzy mogą to robią i to jedzą. 

Grecy lubią kontynuować narodowe tradycje - to prawda. 

W  te dni przypada normalnie post i nie powinniśmy jeść niczego co ma krew. Ogólnie jednak przyjęło się, że w te szczególne dwa dni wszyscy jedzą dorsza i  SKORDALIA. Na to pozwala kościół prawosławny by zmniejszyć niebezpieczne skutki bardzo długiego postu. To jest jeden z greckich zwyczajów, które oczywiście i Korfiacy szanują i przestrzegają. 

To danie rybne jest proste, bardzo smaczne, oczywiście jak ktoś lubi czosnek.

By to przygotować potrzebujemy :



- kilka dużych ziemniaków ( liczymy 3 średniej wielkości na osobę plus 3 dodatkowe na skordalia) ;
- kawałki dorsza ( świeżego małego lub porcje solonego , wymoczonego w wodzie na 24 gordziny filety dużego dorsza)'
- oliwę z oliwek;
- dużą główkę czosnku;
- 2 cytryny;
- sól i pieprz do smaku.

Po pierwsze przygotowujemy dorsza . Jak jest świeży to kroimy go na duże porcje. Jak jest to filet zasolonego dużego dorsza kroimy go na porcje, wkładamy do garnka z wodą i przez 24 godziny trzymamy go w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli zmieniając w rybie. Wodę w garnku zmieniamy 3-4 razy.


Obieramy ziemniaki i gotujemy bez solenia !!!  Kiedy ziemniaki są mniej więcej miękkie dodajemy do garnka z ziemniakami dorsza i gotujemy to do chwili gdy ryba jest ugotowana i ziemniaki miękkie.
Dorsza można przygotować na różne sposoby. Wiele z nich znajdziecie na mojej stronie dając hasło RYBA.

Poza dorszem gotowanym bardzo popularny jest dorsz smażony w cieście. Przepis na takiego dorsza podam później.

Dlaczego jednak w całej Grecji tego dnia jemy właśnie dorsza? Od dawnych lat była to najtańsza,  powszechnie dostępna ryba suszona i solona co zapewniało, że nie psuła się. Ta właśnie ryba mogła być spożywana przez wszystkich mieszkańców Grecji, nawet tych mieszkających daleko od morza. Nadmienię, że obecnie taki dorsz wcale nie jest tani, ale to inna sprawa.

Wracając jednak do naszego dania - gotowanego dorsza z ziemniakami. Kiedy ziemniaki się gotują obieramy czosnek , który poprzednio dla ułatwienia obierania  moczymy w wodzie.
Przy pomocy miksera przygotowujemy skordalia.

Jak robimy SKORDALIA ?



Do miksera wrzucamy czosnek, zalewamy go 1 filiżanką oliwy z oliwek  i miksujemy. Następnie dodajemy sok z jednej i pół cytryny, dwa - trzy ziemniaki i dolewamy filiżankę wody z garnka w którym gotowaliśmy dorsza z ziemniakami, dla smaku. Wszystko powinno stanowić jednolitą konsystencję, która powinna lać się powoli z łyżki. Następnie do smaku  dodajemy pieprz i sól.

Na talerzu podajemy gotowane ziemniaki i  kawałek dorsza . Wszystko polewamy SKORDALIA  i dodatkowo sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Można też jako dodatek zrobić sałatkę z czerwonych buraczków - pyszności .

 Nie muszę chyba dodawać, że to danie jest bardzo zdrowe i odgania wszystkie choroby i nie tylko !!! 
W każdym domu najczęściej małżeństwo ustala , że będzie je jadło razem by nie było problemu ze snem w tym samym łóżku - rozumiecie??? 

 Wydechy są czasami wręcz wybuchowe ! Ale to pychota! Osobiście uwielbiam to danie, ale następnego dnia jestem gdzieś w gajach oliwnych, na wolnym powietrzu by zapach czosnku mnie opuścił. 

Smacznego ......

PS . Jak nie chcecie następnego dnia pachnieć czosnkiem po posiłku umyjcie dobrze zęby i zjedzcie trochę listków  pietruszki - pomaga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz