Translate

HISZPAŃSKIE TORTILLIA PO GRECKU

Kuchnie południowej Europy są dość do siebie podobne. 

Smaczne, pachnące potrawy są przygotowywane z warzyw prosto z ogródka, z oliwy z oliwek i świeżych, pachnących przypraw , których nigdy nie brakuje w ogródkach koło domu czy na balkonie.

Dzisiaj przygotowałam na obiad coś co zawsze łączy mi się z deszczowymi czy chłodnymi dniami, bo danie jest dość syte i w okresie upałów letnich oczywiście nie jest wskazane .

Mówię tutaj o hiszpańskim omlecie o nazwie TORTILLIA , tylko tym razem w greckim wydaniu.

Tortillia to bogaty w produkty omlet , którzy hiszpanie na prowincji jedzą na śniadanie w dnie w których przez cały dzień czeka ich ciężka praca poza domem. Jedząc tak syte śniadanie mogą doczekać do wieczornego posiłku bez poczucia głodu.

Ci z Was , którzy podróżowaliście po Hiszpanii z pewnością mieliście okazję skosztować takiego omleta w jakiejś tradycyjnej tawernie , szczególnie we wsiach hiszpańskich.

Tradycyjne tortillia w Hiszpanii jest robione z kilku ziemniaków, dużej cebuli, kilku jajek i oczywiście oliwy z oliwek. W wielu przypadkach dodawane są też grzyby.

W Grecji spotkałam się z tym daniem na wsi , szczególnie w dni kiedy zbiera się winogrona , czyli w okresie tzw. TRIGO.

Tak wygląda grecka wersja Tartillia. Jest o wiele bardziej bogata i bardzo kolorowa!


W Grecji to danie przygotowujemy z dużą ilością świeżutkich warzyw zerwanych prosto z ogródka.

Jest to też świetny sposób wykorzystania posiadanych w ogródku w dużej ilości warzyw do zrobienia czegoś smacznego i szybkiego do wykonania.

Tutaj po prostu dajemy wszystko co mamy w ogródku drobno pokrojone. Ja dodatkowo dodaję do smaku małą kiełbaskę , która świetnie tutaj pasuje.



Do przygotowania tego omletu potrzebujemy :

- 1 filiżankę oliwy z oliwek;
- 4-5 jaj;
- 2 duże ziemniaki ;
- jedną małą kiełbaskę;
- 1 dużą cebulę;
- 1 dużego bakłażana;
- 1 czerwona paprykę;
- 1 zielona paprykę;
- 1 żółtą paprykę;
- 1 średniej wielkości cukinie ;
- 1 średniej wielkości pomidora , ale bez soku i pestek;
- 2 - 3 małych pikantnych papryk ;
- sól i pieprz .

Oczywiście jeśli nie macie jakiegoś z tych składników omlet też wyjdzie i będzie smaczny. Dla mnie ważne jest to by były wszystkie pikantne składniki bo wtedy efekt jest gwarantowany.


Po pierwsze przygotowujemy wszystkie składniki krojąc je na drobniutkie kawałki. Tylko ziemniaki kroimy na trochę grubsze kawałki.

Potrzebna jest nam duża patelnia z przykrywką.

Wstawiamy na ogień patelnię i wlewamy na nią większość oliwy z oliwek. Dodajemy na patelnię pokrojone ziemniaki i smażymy je na wolnym ogniu ciągle je obracając na około 10 minut.

Następnie dodajemy na patelnię cebulę, kiełbasę i bakłażany i wszystko dokładnie mieszając smażymy przez następne 10 minut.


Następnie dodajemy wszystkie pokrojone i kolorowe warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy razem przykryte pokrywką przez następne 5-10 minut.


W tym czasie w dużej misce rozbijamy i ubijamy jaja przez kilka minut jaja.

I tutaj znajduje się cała tajemnica udanego TORTILLIA!

Do miski z ubitymi jajami wlewamy z patelni wszystko co tam smażyliśmy i mieszamy dokładnie całość w misce. Nie robimy tego odwrotnie , bo tylko tak wszystkie produkty dokładnie "obleją się " jajami.



Wtedy ponownie dajemy patelnię na ogień i wlewamy na nią troszeczkę oliwy tak by nie była ona sucha. 

Dajemy na patelnię zawartość miski ugniatając wszystko łyżką tak by ta masa była równomiernie rozłożona na patelni.


Tak smażymy całość na patelni przez 5 minut formując brzegi omleta drewnianą płaską łyżką i czasami podnosząc nią brzegi omleta sprawdzamy czy już tworzą one jednolitą konsystencję.

Teraz następuje bardzo ważny moment bo trzeba przykryć patelnię pokrywką i szybko , najlepiej nad zlewem, odwrócić wszystko do góry nogami tak by omlet znalazł się na przykrywce z usmażona stroną do góry.

Tutaj uważajcie by na patelni nie było dużo oliwy bo możecie się poparzyć!!!

Ostrożnie zsuwamy omlet ponownie na patelnię i smażymy omlet z drugiej strony na następne 5 minut ale już pod przykrywką.


Nasze pyszne danie jest gotowe!!

Ja najczęściej podaję je z ogórkiem pokrojonym w grube plasterki posypanym oregano i solą oraz polanym winnym octem.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz