Translate

JAJA SADZONE W SOSIE POMIDOROWYM

Jajka sadzone i to od kury ( a nie z supermarketu) to jedna z najbardziej ulubionych potraw dzieci na prowincji nie tylko w Grecji.
To danie szybkie do wykonania i zawsze smaczne. W zależności od pory roku łączymy je z różnymi dodatkami.



By te jajka były jeszcze bardziej zdrowe ja osobiście sadzę je na wrzącej wodzie i po ugotowaniu się białka i częściowo żółtka podaję je polane świeżutką oliwą z oliwek i cytryną. Najbardziej ulubiony dodatek do takich jaj to oczywiście frytki. Smażone na oliwie z oliwek pachną i są pyszniutkie.

W okresie lata , kiedy codziennie z ogrodu przynosimy koszyki warzyw poza przetworzeniem ich , czy schowaniem do zamrażalnika staramy się przygotowywać dania ze wszystkiego co  przynosimy tego samego dnia świeżutkie z ogródka. 

To jedna z tajemnic zdrowej greckiej kuchni !!!

Do takich dań należą jaja sadzone w sosie pomidorowym.

To była specjalność mojej teściowej , która często w lecie to przygotowywała bo jajek było dużo, pomidorów też , a ze względu na upał nikt nie miał ochoty siedzieć długo w kuchni.

By przygotować to danie potrzebujemy :

- po dwa jaja dla każdej osoby;
- dużą cebulę;
- 4-5 dużych pomidorów;
- sól, pieprz, origano, łyżeczkę cukru;
- oliwę z oliwek .

Jak chcecie możecie też dodać do sosu zmiksowaną paprykę.



By jako dodatek podać frytki smażymy  duże ziemniaki pocięte w pasemka. Kto chce jeść bardziej zdrowo robi frytki w piekarniku natarte ręką namoczoną w oliwie i posypane solą. 

Wierzcie są równie smaczne . 

Kiedy zaczynamy przygotowywać frytki smażone lub pieczone do innej patelni wrzucamy zmiksowane pomidory i cebulę z zapachami solą i cukrem ( bez oliwy !!! ). Dusimy to do chwili gdy sos trochę zgęstnieje i następnie wrzucamy do niego jaja starając się nie rozbić żółtka.

Dolewamy żółtka łyżką sosem tak by wszystko się dobrze udusiło.



 Nic się nie smaży!

 To jest ważne by w lecie jeść lekkostrawne potrawy, które łatwo przygotowujemy nawet po powrocie z plaży.
Podajemy tak przygotowane jaja z sosem polewając je na talerzu oliwą z oliwek i podając do tego frytki i fetę posypaną oregano i polaną oliwą z oliwek.



To są te proste , pyszne dania którymi zajadamy się w lecie na Korfu i nie tylko.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz