Translate

JAK PRZYGOTOWAĆ W DOMU SOUVLAKIA (SZASZŁYKI)

Kiedy mówimy o Grecji to na naszą myśl przychodzą nam piękne: błękitne morze i niebo, starożytne budowle, ale też wspaniałe greckie przysmaki.
Wielu z Was Grecja łączy się z zapachem pity gyros, czy grillowanych souvlaków. Możemy je nazywać szaszłykami, ale łatwiej mi przychodzi mówić o tych soczystych pachnących souvlakach.



Przylatując na wakacje do Grecji po pierwsze idziecie do tawerny by tymi pysznościami wypełnić nasz żołądek. Ciepły klimat, tawerna nad morzem, szum fal i souvlaki na talerzu i zimne piwo - to pełnia szczęścia dla wielu z nas. 


W okresie lata na terenie Grecji organizowane jest też wiele różnych uroczystości takich jak festiwale czy odpusty gdzie obowiązkowy dodatek do zabawy  poza muzyką dobre piwo i souvlaki. Co robimy gdy chcemy zjeść souvlaki w domu na kolację z rodziną, a w pobliżu nie ma ani greckiej tawerny, ani nawet nie można zamówić gdzieś tych pyszności.

 Po prostu przygotowujemy souvlaki w domu!

To wcale nie jest takie trudne. Mieszkając na Korfu w górach z dala od tawern bardzo często sam przygotowuje je na obiad lub kolację, szczególnie tą w lecie na werandzie.

By je przygotować możemy,  o ile to jest możliwe zakupić gotowe, surowe souvlaki w supermarkecie lub możemy zakupić mięso wieprzowe, które sami wbijemy na patyczki.
Najlepsze souvlaki są według mnie z mięsa wieprzowego. Są jednak smakosze, którzy wolą je robić z mięsa kury, czy nawet mięsa przeplatanego warzywami. Każdy robi to jak chce, szczególnie jak robimy je sami w domu.
Jeśli jednak nie możemy zakupić gotowych surowych souvlaków kupując mięso staramy się wybrać kawałek mięsa który ma też trochę tłuszczu. Zupełnie suche kawałki mięsa nie są najlepsze bo tłuszczyk dodaje więcej smaku do końcowego efektu.

Gdy przygotujemy już mięso nabite na patyki dobrze jest namoczyć je w sosiku, który doda im smaku i pomoże by nie były one takie suche.
Taki sosik przygotowujemy z oliwy z oliwek pomieszanej z oregano i pieprzem i tylko szczyptą soli. Nie dodajemy w tem etapie więcej soli by souvlaki nie były twarde.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy souvlaki i najlepiej zostawiamy je w lodówce na kilka godzin by mięso przeszło tymi smakami.

Gdy stół do posiłku jest już prawie gotowy, sałatka przygotowana, frytki (obowiązkowo) też zaczynamy grillować souvlaki. Możecie przygotować grill przed domem lub na werandzie czy balkonie. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości można do grillowania zastosować też te specjalne patelnie z falującym dnem, które używamy do grillowania w kuchni w domu. 
Pół godziny przed grillowaniem wyjmujemy souvlaki z sosu na jakąś tackę by ociekły z nadmiaru sosu. 
Następnie układamy je na rożnie nad rozgrzanym ogniem lub na gorącej patelni z patyczkami do trzymania z jednej strony. To jest wygodne gdy będziemy je przekręcać na inną stronę. nie spieszymy się z tym. Obracamy je gdy jedna ze stron jest już dobrze upieczona. O ile to jest możliwe opiekamy z czterech stron.



Gdy souvlaki są gotowe układamy je na półmisku, posypujemy dodatkową solą i jak chcemy polewamy naszym uprzednio przygotowanym sosikiem. 

Niektórzy grillują souvlaki suche i później je moczą w sosie by były smaczniejsze. Tak najczęściej robią je w  tawernach. To jest wygodniejsze w przypadku gdy mamy grill i sosik nie cieknie na ogień i nie zapala się. Ja osobiście lubię je poprzednio namoczyć w sosiku bo wtedy jest gwarantowane, że będą miękkie i soczyste w środku i bardzo smaczne.

Mój końcowy efekt wygląda tak.



Tutaj moglibyście zamiast zielonej sałaty dać sałatkę po grecku. Ja używam do sałat tylko to co zbieram z naszego ogrodu i obecnie mamy tylko zieloną sałatę. W lecie do tego dania podaje obowiązkowo sałatkę po grecku z ogórkiem, pomidorem, cebulką i oliwkami.

SMACZNEGO.


2 komentarze:

  1. Już mi ślinka cieknie.Konecznie zrobię , choć mój cholesterol woła o pomstę do nieba.Aneczko ,kocham <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Na problem z cholesterolem też jest wyjście! Po prostu zrób souvlaki z kury lub z indyka- też są pyszne. Ja osobiście mimo braku tego problemu te zawsze wybieram.Pozdrawiam

      Usuń