Poza gajami oliwnymi, drzewami cytrusowymi mamy też możliwość jeść wszystko to co oferuje Matka - ziemia prosto z własnego ogródka i nie tylko.
Chodząc na spacery po górach i polach możemy zbierać własne zioła i dzikie warzywa. Trzeba tylko chcieć i wiedzieć gdzie i co i w jakim terminie zbieramy. A tak one wyglądają na moim filmiku tutaj:
https://www.facebook.com/korfumojaprzystan/videos/861933110912066/UzpfSTE0MjU5Mzk0NzA5ODExNTE6MjU2NzUwODY5NjgyNDIxNw/
Okres zimy na Korfu z dużą ilością deszczu to zdecydowanie okres zbioru dzikich warzyw i dzikich szparagów. Na temat dzikich szparagów macie artykuł w pierwszej części mojego blogu tutaj
https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2017/12/dzikie-zielone-szparagi-na-korfu.html
Teraz chcę Was zapoznać z dzikimi warzywami, które w Grecji nazywa się HORTA .
Wielu z Was przyjeżdżając na wakacje do Grecji zajada się tymi rarytasami. Są pachnące, pyszne i bardzo zdrowe.
By je przygotować potrzeba po pierwsze je zebrać i wiedzieć które to są. Po drugie trzeba ucinać korzonki i podciąć krzyżowo grube łodygi. Następnie trzeba je bardzo dobrze umyć płukając je przynajmniej w 5 wodach, a właściwie w tylu by wyjęte z wody nie zostawiały absolutnie na dnie zlewu ziemi.
Następnie gotujemy w dużym i wysokim garnku wodę.
Solimy ją i dodajemy do niej stopniowo te horta, które w oczach zmniejszają swoją pojemność.
By je ugotować równomiernie najlepiej jest przykryć garnek nie pokrywką, ale dobrze pasującym do wielkości garnka odwróconym talerzem tak by wszystkie xorta równocześnie się ugotowały.
Nie przykrywamy je przykrywką bo stracą intensywny zielony kolor!!!
Gotujemy je przynajmniej do chwili ponownego wrzenia wody. Ja gotuję je przez około 15 minut bo lubię by były chrupiące i nie tak miękkie . To jednak sprawa gustu każdego z nas.
Tak ugotowane xorta są gotowe do jedzenia polane oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Najczęściej jemy je z dodatkiem gotowanych ziemniaków , cukinii i sera FETA.
W okresie postu można je konsumować z laganą i pastą z ikry (taramosalata ) na temat których pisze artykuły tutaj
https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2018/02/lagana-moj-przepis-z-ciemna-maka.html
Ponieważ w okresie zimy mamy bardzo dużo horta staram się przygotowywać je na różne sposoby tak by nam się nie znudziły.
Niektórzy z naszych znajomych śmieją się , że w okresie zimy "pasiemy się ", bo właściwie co drugi dzień jemy te dzikie warzywa.
Jeden z ciekawych sposobów przygotowania ich to robienie CIGARI (TSIGARI).
Potrzebujemy do tego dania :
- siatkę dzikich warzyw;
- duże cebule pokrojone w pasemka;
- koperek ;
- origano , sól i pieprz do smaku;
- szczyptę cukru ;
- oliwę z oliwek.
Na Korfu najczęściej robimy to na czerwono dodając pokrojone pomidory czy łyżkę przecieru pomidorowego.
Do dużego płaskiego garnka wlewamy trochę oliwy i smażymy na niej cebulkę na złoty kolor.
Następnie dodajemy do tego gotowane na kilka minut we wrzącej wodzie horta, koperek, origano , sól i pieprz. Wszystko dusimy na wolnym ogniu pod pokrywką.
Ja , jak sami widzicie dodaję od razu przecier pomidory i pokrojony w kawałeczki pomidor.
Po kilkunastu minutach takiego duszenia nasze danie jest gotowe.
W okresie postu dodaję też do tsigari (cigari) różnego rodzaju ugotowany groch tak by danie było bardziej syte i by zmienić trochę wygląd i smak cigari.
W ten sposób mają za podstawę dania dzikie warzywa mam kilka dań różnego rodzaju. Wszystkie są smaczne i pełne witamin.
Osobiście bardzo lubię jeść te gotowane horta ze smażonymi lub duszonymi wszelkiego rodzaju małymi rybkami. Takie połączenie to normalny Raj w gębie !
W kraju nie macie możliwości jeść tej pyszności . Jeśli chcecie przygotować trochę ponowne danie możecie zamiast horta używać zamrożony szpinak. To też jest ciekawa propozycja dla domowników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz