Translate

DZIKIE SZPARAGI NA KORFU

Szparagi maj dużo wartości odżywczych i wiele minerałów. Działają przeciwrakowo, mają właściwości odchudzające, zawierają dużo potasu , fosforu , magnezu i wapnia. 

Z tego właśnie względu szparagi weszły do naszego jadłospisu i są bardzo ostatnio popularne. W Grecji północnej wielu rolników przestawio się na uprawę szparagów bo to dobry i opłacalny interes. 

Korfu jako ziemia , która ma wszystko -  ma swoje dzikie szparagi, które tutaj wszędzie rosną. Po prostu Bóg dał wiele skarbów tej wyspie .....





Dzikie szparagi to rośliny z rodziny roślin strączkowych, rosną nad ziemią dochodząc często do 2 nawet 3 metrów długości i pod wpływem słońca przybierają zielony kolor. 
Zbieramy je na Korfu w okresie wiosny , szczególnie po obfitych deszczach . Rosną najczęściej pnąc się na paprotkach , czy innych krzewach rosnących pomiędzy oliwkami w opuszczonych gajach oliwnych. 

Zbieranie tych rarytasów kulinarnych wymaga odpowiedniego ubioru : wysokich kaloszy, grubych spodni i koszuli z długim rękawem, by uniknąć zadzierania skóry na tych pełnych krzewów terenach i dodatkowo by w przypadku gdy gdzieś spotka się węża, a to już jest możliwe o tej porze roku,  uniknąć z tym związanych problemów.
Zbieranie dzikich szparagów to dla wielu Korfiatów "ulubiony  wiosenny sport " , to okazja do pochodzenia po zboczach gajów oliwnych i odwiedzenia przy okazji terenów własnych posiadłości , które nie sa juz uprawiane i stąd tak gęsto zarośnięte .

Ponieważ szparagi rosną na  na poszczególnych terenach , jak zna sie niektóre ich miejsca można w ciągu godziny lub dwóch zebrać całą siatkę tego zielonego przysmaku.

Jak to najczęściej jemy na Korfu ?

Po pierwsze dobrze opłukujemy szparagi, następnie kroimy je na kawałki długości 10-15 cm . Układamy je na ceramicznym lub metalowym półmisku , polewamy oliwą z oliwek, dajemy oregano, duża ilością drobno pokrojonego czosnku, solą i pieprzem. To wszystko przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około godzinę w temperaturze 180 C. 

Dzikie szparagi mają ostry smak i silny zapach. Kto lubi smak goryczki będzie to uwielbiał.

Podajemy je najczęściej w towarzystwie sera fety i chleba. Niektórzy łączą dzikie szparagi z omletem z jajka . Jeszcze inny gotują je we wrzącej wodzie dodając je do sałatek , ale wtedy wiele ich składników ginie. 

Dodatkowo nadmienie , że jak każde szparagi , dzikie szparagi to jedno z najskuteczniejszych środków afrodysyjnych, więc warto je wprowadzić do swojego jadłospisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz