Szparagi maj dużo wartości odżywczych i wiele minerałów. Działają przeciwrakowo, mają właściwości odchudzające, zawierają dużo potasu , fosforu , magnezu i wapnia.
Z tego właśnie względu szparagi weszły do naszego jadłospisu i są bardzo ostatnio popularne. W Grecji północnej wielu rolników przestawio się na uprawę szparagów bo to dobry i opłacalny interes.Korfu jako ziemia , która ma wszystko - ma swoje dzikie szparagi, które tutaj wszędzie rosną. Po prostu Bóg dał wiele skarbów tej wyspie .....
Dzikie szparagi to rośliny z rodziny roślin strączkowych, rosną nad ziemią dochodząc często do 2 nawet 3 metrów długości i pod wpływem słońca przybierają zielony kolor.
Zbieramy je na Korfu w okresie wiosny , szczególnie po obfitych deszczach . Rosną najczęściej pnąc się na paprotkach , czy innych krzewach rosnących pomiędzy oliwkami w opuszczonych gajach oliwnych.
Zbieranie tych rarytasów kulinarnych wymaga odpowiedniego ubioru : wysokich kaloszy, grubych spodni i koszuli z długim rękawem, by uniknąć zadzierania skóry na tych pełnych krzewów terenach i dodatkowo by w przypadku gdy gdzieś spotka się węża, a to już jest możliwe o tej porze roku, uniknąć z tym związanych problemów.
Zbieranie dzikich szparagów to dla wielu Korfiatów "ulubiony wiosenny sport " , to okazja do pochodzenia po zboczach gajów oliwnych i odwiedzenia przy okazji terenów własnych posiadłości , które nie sa juz uprawiane i stąd tak gęsto zarośnięte .
Ponieważ szparagi rosną na na poszczególnych terenach , jak zna sie niektóre ich miejsca można w ciągu godziny lub dwóch zebrać całą siatkę tego zielonego przysmaku.
Jak to najczęściej jemy na Korfu ?
Po pierwsze dobrze opłukujemy szparagi, następnie kroimy je na kawałki długości 10-15 cm . Układamy je na ceramicznym lub metalowym półmisku , polewamy oliwą z oliwek, dajemy oregano, duża ilością drobno pokrojonego czosnku, solą i pieprzem. To wszystko przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około godzinę w temperaturze 180 C.
Dzikie szparagi mają ostry smak i silny zapach. Kto lubi smak goryczki będzie to uwielbiał.
Podajemy je najczęściej w towarzystwie sera fety i chleba. Niektórzy łączą dzikie szparagi z omletem z jajka . Jeszcze inny gotują je we wrzącej wodzie dodając je do sałatek , ale wtedy wiele ich składników ginie.
Dodatkowo nadmienie , że jak każde szparagi , dzikie szparagi to jedno z najskuteczniejszych środków afrodysyjnych, więc warto je wprowadzić do swojego jadłospisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz