Taramosalata to jeden z bardzo powszechnych w Grecji dodatek do dań głównych. Lubią ją nie tylko Grecy , ale zajadają się tą pastą wszyscy przybywający na wakacje do Grecji turyści.
W okresie postu we wszystkich domach w Grecji jest to niezbędna dostawka do obiadu , czy kolacji. W okresie całego roku też często ja robimy , bo jest zdrowa i smaczna i świetnie pasuje do owoców można , które też często tutaj jemy.
W wielu krajach na całym świecie sprzedaje się w supermarkietach taramosalatę , ale zawsze domowa , zrobiona na świeżo jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza , bo nie zawiera żadnych środków konserwacyjnych.
Najważniejsze jest to, że bardzo łatwo i szybko można ją samemu w domu zrobić !!!
Potrzebujemy do tego :
- 1 filiżankę bułki tartej lub zmiksowanego na drobno suchego chleba;
- 2 łyżki stołowe ikry ( może to być ikra czerwona lub biała . Biała jest droższa , ale według mnie czerwona jest o wiele smaczniejsza );
- 1 1/2 filiżanki wody ;
- sok z 1/2 - 1 cytryny ;
- 2/3 filiżanki oliwy z oliwek;
- jedną malutką cebulkę .
Niektórzy robią taramosalatę używając przegotowanych ziemniaków i zamiast chleba , czy bułki tartej dodają do pozostałych składników przetarte ziemniaki. Ja osobiście uważam , że smaczniejsza jest pasta z ikry z moimi składnikami .
Dodatkowo nie wszyscy dodają do pasty z ikry cebulkę . Według mnie daje ona dodatkowe efekty smakowe . To oczywiście zależy od każdego z Was . Zróbcie taramosalatkę z cebulka i bez i sami osądźcie, która Wam bardziej smakuje.
Proces przygotowania jest szybki i prosty , jedynie potrzebny jest nam mikserek w którym dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Nie wkładamy wszystkich składników do mikserka jednocześnie !!!!
Po pierwsze wrzucamy do niego pokruszony suchy chleb by uzyskać jednolity puder . O ile macie bułkę tartą wrzucacie bułkę tartą .
Następnie dodajemy szklankę wody, pokrojona na drobno cebulkę i 2 łyżki ikry.
Po dobrym zmiksowaniu tego dodajecie sok z cytryny. Początkowo tylko z 1/2 cytryny. Dolewamy oliwę i o ile smakowo chcemy by pasta była bardziej pikantna dodajemy następny sok z 1/2 cytryny .
To też zależy od Was. Nie wszyscy lubią dania bardziej pikantne.
I już pasta z ikry jest gotowa !! Dosłownie w 5 minut !!! Domowa , smaczna i zrobiona tak łatwo !!!
Przekładamy ją do małych szklanych pojemniczków , polewamy odrobiną oliwy by nie schła na powierzchni , dodatkowo przykrywamy plastikową membrana i wkładamy do lodówki.
Taramosalata ma gęstą konsystencję przypominającą gęstą śmietanę i łyżką przekładamy ją do innych pojemników.
O ile robicie większa ilość tej pasty możecie ją przechowywać w plastikowych zamkniętych pojemnikach w lodówce i kiedy chcecie ją podawać na stół możecie wtedy przełożyć ją do małych szklanych pojemniczków ubierając ją dodatkowo oliwkami z oliwy, pomidorami , itp.
Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz