Translate

TARAMOSALATA - PASTA Z IKRY



Taramosalata to jeden z bardzo powszechnych w Grecji dodatek do dań głównych. Lubią ją nie tylko Grecy , ale zajadają się tą pastą wszyscy przybywający na wakacje do Grecji turyści.

W okresie postu we wszystkich domach w Grecji jest to niezbędna dostawka do obiadu , czy kolacji. W okresie całego roku też często ja robimy , bo jest zdrowa i smaczna i świetnie pasuje do owoców można , które też często tutaj jemy.
W wielu krajach na całym świecie sprzedaje się w supermarkietach taramosalatę , ale zawsze domowa , zrobiona na świeżo jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza , bo nie zawiera żadnych środków konserwacyjnych.

Najważniejsze jest to, że bardzo łatwo i szybko można ją samemu w domu zrobić !!!

Potrzebujemy do tego :




- 1 filiżankę bułki tartej lub zmiksowanego na drobno suchego chleba;

- 2 łyżki stołowe ikry ( może to być ikra czerwona lub biała . Biała jest droższa , ale według mnie czerwona jest o wiele smaczniejsza );

- 1 1/2 filiżanki wody ;

- sok z 1/2 - 1 cytryny ;

- 2/3 filiżanki oliwy z oliwek;

- jedną malutką cebulkę .

Niektórzy robią taramosalatę używając przegotowanych ziemniaków i zamiast chleba , czy bułki tartej dodają do pozostałych składników przetarte ziemniaki. Ja osobiście uważam , że smaczniejsza jest pasta z ikry z moimi składnikami .

Dodatkowo nie wszyscy dodają do pasty z ikry cebulkę . Według mnie daje ona dodatkowe efekty smakowe . To oczywiście zależy od każdego z Was . Zróbcie taramosalatkę z cebulka i bez i sami osądźcie, która Wam bardziej smakuje.

Proces przygotowania jest szybki i prosty , jedynie potrzebny jest nam mikserek w którym dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Nie wkładamy wszystkich składników do mikserka jednocześnie !!!!
Po pierwsze wrzucamy do niego pokruszony suchy chleb by uzyskać jednolity puder . O ile macie bułkę tartą wrzucacie bułkę tartą .

Następnie dodajemy szklankę wody, pokrojona na drobno cebulkę i 2 łyżki ikry.

Po dobrym zmiksowaniu tego dodajecie sok z cytryny.  Początkowo tylko z 1/2 cytryny. Dolewamy oliwę i o ile smakowo chcemy by pasta była bardziej pikantna dodajemy następny sok z 1/2 cytryny .

To też zależy od Was. Nie wszyscy lubią dania bardziej pikantne.

I już pasta z ikry jest gotowa !! Dosłownie w 5 minut !!! Domowa , smaczna i zrobiona tak łatwo !!!

Przekładamy ją do małych szklanych pojemniczków , polewamy odrobiną oliwy by nie schła na powierzchni , dodatkowo przykrywamy plastikową membrana i wkładamy do lodówki.

Taramosalata ma gęstą konsystencję przypominającą gęstą śmietanę i łyżką przekładamy ją do innych pojemników.

O ile robicie większa ilość tej pasty możecie ją przechowywać w plastikowych zamkniętych pojemnikach w lodówce i kiedy chcecie ją podawać na stół możecie wtedy przełożyć ją do małych szklanych pojemniczków ubierając ją dodatkowo oliwkami z oliwy, pomidorami , itp.

Smacznego !!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz