Grecy lubią jeść różności w czasie spotkań w różnych miejscach. Często w czasie spotkań towarzyskich zamawiają różne przysmaki na małych talerzykach tak by cały stół był pełen smakołyków i każdy je to co chce czekając na swoje podstawowe danie, które będzie po pewnym czasie przyniesione. Najczęściej na początek nie brakuje frytek, keftedes, sałaty, tzatzyki itp.
Keftedakia są proste do wykonania.
By je zrobić potrzebujemy:
- 1/2 kg mięsa mielonego pół na pół wieprzowego i wołowego;
- dwa jaja;
- jedną cebulę;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/4 filiżanki oliwy;
- 1/4 filiżanki mąki;
- pietruszkę;
- sól, pieprz i oregano do smaku;
- trochę wody o ile potrzeba dodać by je lepiej lepić.
- jeśli chcecie dodajecie jakiekolwiek inne zapachowe dodatki, np posiekany koper.
Do miski w której znajduje się mięso mielone dodajemy zmiksowane wszystkie inne surowce. Mieszamy dokładnie wszystko razem i o ile masa nie odchodzi od ręki dodajemy na palce trochę mąki. Tak przygotowaną masę przykrywamy membraną i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny by wszystkie smaki i zapachy dobrze się połączyły i lepiej później się lepiły.
Następnie mokrymi rękami formujemy kulki, które obtaczamy w mące.
Smażymy je na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z dwóch stron.
Wyjmujemy je z patelni na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Są teraz gotowe do jedzenia. Możecie je jeść cieplutkie prosto z patelni w różnymi dodatkami, najczęściej z frytkami lub ryżem.
Są jednak równie pyszne gdy ostygną i nawet kilka dni leżą w lodówce.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz