Translate

GRILLOWANE KREWETKI


Grilowane krewetki to jedno z moich ulubionych dań szczególnie w lecie gdy siedzę w upalne lato nad plażą i wpatruję sie w błekit morza i nieba greckiego.



Nie jest to rarytas , którym się najecie, dlatego najczęściej podawany jest z dużą porcją różnorodnej sałaty czy z ryżem. 

Pieczone duże krewetki możecie przygotować na dwa sposoby. Możecie je upiec w całości i później polać smacznym sosikiem. 


 Możecie też je oczyścić i później szybko grillować. Przygotowując je w ten drugi sposób oszczędzacie smakoszom ich obierania na talerzu i tak przygotowane szybciej się jedzą 😁

Główna tajemnica do przygotowania smacznych krewetek to krótkie ich pieczenie!  Pieczemy je z dwóch stron tylko na kilka minut tak by były soczyste i by nie stwardniały. 

Ja najczęściej je obieram przed pieczeniem . Urywam głowy i oczyszczam jelito by tak wygladały.



Wtedy wkładam je na rozgrzaną blachę  bardzo szybko przewracając na drugą stronę by tylko zmieniły kolor na bielszy.

Cały smak tego rarytasu wedlug mnie jest w sosiku , ktory do tego przygotowujemy. 

Potrzebujemy dla sosiku:
- oliwę z oliwek;
- łyżkę musztardy;
- kilka łyżek octu balsamik;
- sok z jednej pomarańczy;
- 2-3  ząbków czosnku; 
- sól i pieprz do smaku.

Wszystko to miksujemy i gdy układany gotowe krewetki na listkach sałaty polewamy to wszystko tym sosikiem  posypujemy posiekaną pietruszką. 

Jedząc krewetki najlepiej jest popijać do tego białe wytrawne wino. 

By czuć pełnie szczęścia by je zjeść wybierajcie miejsca z widokiem na morze. 




O ile nie macie urządzenia do grillowania możecie szybko przygotować krewetki na patelni. Będą równie pyszne !!
Do tego przygotowujemy na dodatek ryż z warzywami, który polejemy sosikiem z przgotowanych później  krewetek. 

Po dokładnym umyciu i obraniu krewetek oddzielamy głowy, czyścimy jelito i ponownie wszysto myjemy. Robimy to tak jak dokładnie opisałam w innym  artykule o krewetkach.
Główek nie wyrzucamy!!!

Potrzebujemy:
- krewetki i ich główki;
- oliwę z oliwek i łyżkę masła;
- posiekany na drobno duży ząbek czosnku;
- posiekaną pietruszkę;
- lampkę białego wina;
- sól i pieprz do smaku.

Na rozgrzaną patelnie wlewany nieduzo oliwy i obsmazamy krewetki z dwóch stron tylko przez 2-3 minut, bo inaczej twardnieją.
Kiedy przewracamy je na drugą stronę całość solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek. Wyjmujemy gotowe krewetki na półmisek i posypujemy je pietruszką. 
Przygotowujemy sosik. Na tą samą patelnie wrzucamy główki krewetek i obsmażamy je z dwóch stron ponownie dodajac trochę soli i pieprzu. Następnie zalewamy to lampką wina i przykrywamy pokrywką zamykajac jednocześnie ogień. Sosik jest gotowy. 

Polewamy nim krewetki i układamy na półmisku też główki krewetek. To też jest przysmak dla niektórych. Można je wkładać do ust i miażdżąc wysysać zawarość. Reszty się nie je, wyjmuje sie z ust i układa na osobnym talerzyku gdzie umieszczamy też ogonki krewetek..


Tak przygotowane krewetki podajemy z ryżem duszonym z warzywami i polanym sosikiem powstałym z duszenia główek krewetek z winem. 

Najczęściej podajemy to z tym samym białym winem. My mając własne, wytrawne, czerwone wino jemy to danie z naszym pysznym winem.



SMACZNEGO 😋😋😋😋


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz