Translate

MĄTWA W SOSIE POMIDOROWYM .

Mątwa często znajduje się na greckim stole. 

Możecie ją przygotować pieczoną nadziewaną ryżem , w połączeniu ze szpinakiem ( przepis jest na moim blogu), grillowaną lub w sosie pomidorowym z makaronem lub ryżem. Tutaj wyjaśnię Wam przepis na ten ostatni sposób z sosem pomidorowym. 




By przygotować mątwę w sosie pomidorowym potrzebujemy :

- przynajmniej 2 oczyszczone i pokrojone na kawałki mątwy;
- pęczek zielonej cebulki , poksiekanej na drobno;
- 4 do 5 łyżek przecieru pomidorowego;
- dwa duże pomidory pokrojone w kawałeczki lub zmiksowane;
- lampkę czerwonego wytrawnego wina;
- kieliszek ouzo;
- oliwa z oliwek do smażenia;
- łyżeczka cukru( którą zawsze dodajemy do sosu o ile używamy do sosu świeżych pomidorów);
- sól i pieprz do smaku.

Po pierwsze przygotowujemy sos z mątwą do makaronu lub do ryżu do wyboru.

Niektórzy poza oczyszczoną i pokrojoną mątwą dodają też do sosu trochę atramentu z oczyszczanej mątwy dla smaku i ciemniejszego koloru.  Osobiście za tym nie przepadam, ale Wy możecie coś takiego spróbować - może Wam smakować. 

W rondelku na oliwie smażymy cebulkę i po kilku minutach dodajemy pokrojoną mątwę.




Kiedy zaczyna się bielić dolewamy wino i ouzo. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy to przez około 15 minut na wolnym ogniu. Później dodajemy sól , cukier i pokrojone pomidory i wszystko dusimy pod przykrywką następne 10 minut. 

O ile sos jest bardzo gęsty dolewacie szklankę gorącej wody , mieszacie i dusicie następne 10 minut.

Nasz sos jest gotowy 😁



Dodajemy go do ugotowanego makaronu lub ryżu i podajemy na stół. Jeśli podajecie ten sos z makaronem dobrze jest przed podaniem makaronu wymieszać go z oliwą zmiksowaną z bazylią i 2 ząbkami czosnku. Dodaje to dodatkowego smaku. 

SMACZNEGO 😋😋😋😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz