Jak chyba zauważyliście w greckiej kuchni jest najwięcej dań z tym co lata i pływa.
Korfiacy są dodatkowo makaroniarzami tak jak Włosi i tak tutaj spotkacie wiele dań połączonych z różnego rodzaju makaronem, spagietti różnej szerokości , w różnych kolorach ( bo przygotowywany z dodatkami tj. szpinak , marchewka , papryka itp.) , makaron w kształcie ziarna , w kształcie muszelek mniejszych czy większych czy fikuśny makaron w kształcie kokardek.
To wszystko by się nie nudzić jeść ciągle taki sam makaron.
I dodatki do makaronu się zmieniają , ale na Korfu przeważają sosy pomidorowe z czymś np. z owocami morza, z warzywami, z drobiem , z mięsem mielonym itd.
Tutaj chcę Wam pokazać przepis na makaron z rakami.
Jest trochę podobny do przepisu na makaron z krewetkami ale według mnie jest o wiele smaczniejszy.
Jak to danie przygotowujemy?
Raki myjemy dokładnie .
Nie oczyszczamy ze skorupy jak są duże , bo są bardzo twarde i trudno to zrobić by je nie porwać na kawałki. To każdy zrobi sobie na talerzu by je zjeść.
O ile są duże można oczyścić z nich skorupę zostawiając jednak głowy i ogon.
Robimy to tak.
Ja mam raki średniej wielkości i je oczyszczę by pokazać jak to się robi.
Po pierwsze zdejmujemy ostrożnie skorupę z ciała tak by ja nie rozerwać.
Następnie kroimy troszkę grzbiet i wyjmujemy ciemne jelito w którym najczęściej znajduje się trochę piasku.
Staramy się wyciągnąć całe jelito nie przerywając go.
Tak oczyszczone raki są gotowe do grillowania lub smażenia.
Jeśli jednak po oczyszczeniu 2 , 3 raków rozpadają sie one w Waszych rękach i odłamuje się główka to lepiej ich nie obierać . To każdy zrobi później na swoim talerzu.
Bo obieranie raków to jest najtrudniejsza część przygotowania naszego dania.
Reszta jest szybka i prosta.
Do przygotowania naszego dania potrzebujemy :
- 1 kg raków;
- 500 gr spagietti;
- cebulka zielona drobno pokrojona;
- 1 paczka sosu pomidorowego;
- drobno pokrojone kilka pomidorów;
- posiekana pietruszka do posypania na końcu dla koloru;
- szklanka białego wina lub ouzo;
- oliwa z oliwek ;
- 3- 4 ząbki czosnku drobno posiekane;
- sól i pieprz do smaku;
- kto lubi paprykę czerwoną może do sosu dodać ją drobno pokrojoną.
Makaron przygotowujemy osobno.
W tym samym czasie grillujemy umyte raki osolone i skropione oliwą i jednocześnie w garnku przygotowujemy sos pomidorowy z cebulką, czosnkiem , pomidorami , przecierem pomidorowym . Do sosiku dodajemy kilka upieczonych raków na kilka minut by sos nabrał ich smaku. Reszta raków czeka grillowania by je dodać do sosu z makaronem pod koniec.
Można to też zrobić inaczej. Ten drugi sposób bardziej mi odpowiada.
Raki można podsmażyć , a nie grillować na odrobinie oliwy z dwóch stron na kilka minut by tylko trochę zmieniły kolor dodając na patelnie trochę oliwy , masła , posiekanego czosnku , szczyptę soli i papryki i garść posiekanej pietruszki .
Obsmażone z dwóch stron raki wyjmujemy na bok . Te ostatnie smażone polewamy winem i tak powstałym sosikiem oblewamy wszystkie usmażone raki.
Tak według mnie są smaczniejsze.
W osobnym rondelku przygotowuję sos do którego dodaję też kilka raków , które przy czyszczeniu rozpadły się . To robię do smaku. Można dodać też do sosu trochę cukru .
Jak chcecie to robić Wy decydujecie.
Ugotowany makaron mieszamy z odrobiną oliwy, z bazylią, i ząbkiem czosnku. Polewamy zrobionym sosem i na nim układamy kilka raków.
Tak wygląda prosty , lekkostrawny przepis na spagietti z rakami.
Kto chce może do tego dodać więcej papryki, czy przypraw. To zależy od tego jakie dania lubicie jeść.
Ja jestem zwolenniczką lekkostrawnej kuchni , dań prosto i szybko wykonywanych.
Spagietti z rakami podajemy posypane dla smaku i koloru posiekaną pietruszką i do tego najczęściej podajemy białe , wytrawne wino.
To są pyszności. Główki raków po zjedzeniu makaronu i miękkiej części raka wysysamy, bo w środku ma pyszny sos.
SMACZNEGO 😋😋😋😋😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz