Translate

ŁOSOŚ Z MAKARONEM

Wielu znanych szefów kuchni na całym świecie bardzo często mówi, że najlepsze dania to te które przygotowuje się ze świeżutkich składników i bardzo szybko.
To dodatkowo jest bardzo wygodne dla pracującej zawodowo kobiety, która nie ma dużo czasu na przygotowywanie w ciągu tygodnia wyszukanych, skomplikowanych dań .

Makaron podany z różnymi sosami to jedno z najprostszych i najszybszych dań. Najczęściej te sosy przygotowujemy z mięsem , z warzywami lub z owocami morza.

Dzisiaj zaproponuję Wam przygotować taki sos z rybą, z ŁOSOSIEM. Możecie mieć go w domu na trudne dni zakupione w puszce lub możecie kupić kawałki tej ryby zamrożone w kawałkach i mieć ją w zamrażalniku. Ja osobiście wolę tą drugą wersję.

Danie jest proste i szybkie do wykonania. Wygląda też ciekawie tak  by siąść do stołu i je zjeść..



By je przygotować potrzebujemy:
- filet z łososia;
- makaron PENNES lub KOKARDKI;
- dwa średniej wielkości pomidory;
- jedna małą cebulę;
- pęczek szczypiorku;
- 2- 3 ząbków czosnku;
- oliwę z oliwek;
-  garść  posiekanej pietruszki do posypania;
- lampkę białego , wytrawnego wina;
-  sól i pieprz do smaku.

Jak sami widzicie nie ma wielu potrzebnych składników i najczęściej wszystkie powyższe mamy w domu. Przygotowanie dania trwa właściwie tyle ile gotowanie makaronu. W czasie gdy w garnku gotuje się woda na makaron do drugiego mniejszego garnka lub rondelka wlewamy oliwę. Podgrzewamy ją i wrzucamy do niej pokrojoną drobno cebulę , szczypiorek i czosnek.

Po chwili gdy trochę się zarumienią dodajemy pokrojone w kosteczki pomidory, sól, pieprz do smaku, kawałki łososia i zalewamy to wszystko lampką białego wina. Dusimy to wszystko pod przykrywką na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Makaron gotujemy w drugim garnku do chwili gdy będzie prawie gotowy. Do rondelka z sosem dolewamy trochę wody z makaronu i mieszamy by sos nie przykleił się do dna. Gotowy makaron odcedzamy i zalewamy go sosem dodając połowę posiekanej pietruszki.
Podajemy  na głębokim talerzu posypane resztą pietruszki i polane odrobiną oliwy z oliwek .

Nasze danie jest gotowe. Kto lubi bardziej pikantne dania może zmielić i posypać to dodatkowo pieprzem i tartym żółtym serem .

SMACZNEGO 😋😋😋😋


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz