Poza przepisem opisanym poniżej robimy też pieczone bakłażany nadziewane mięsem mielonym i polewane sosem beszamelowym. To danie w Grecji nazywamy PAPUTSAKIA. Opiszę je innym razem.
Poniżej opisane danie jest pyszne i dobre też dla wegetarianów.
Mając własny ogródek możemy przygotować pyszne dania z naszych warzyw, które mają zupełnie inny smak.
Faszerowane bakłażany to typowo letnie danie.
Przygotowanie tej pyszności jest proste i szybkie , ale wymaga dłuższego pieczenia w piekarniku.
Potrzebujemy do tego :
- kilka bakłażanów (5 - 6 );
- 4 duże cebule;
- pietruszkę;
- kilka drobno pokrojonych pomidorów;
- kilka ząbków czosnku drobno pokrojonych;
- kilka ziemniaków ;
- pokrojona na pół czerwona papryka;
- oliwa;
- przecier pomidorowy;
- sól, pieprz , cukier do smaku.
Bakłażany myjemy , kroimy na pół i zalewamy wodą z solą . Zostawiamy je na kilka godzin.
Ja te ziemniaki osobno mieszam ze zmiksowaną mieszaniną czosnku , soli, pieprzu i musztardy tak by były smaczniejsze. Tak przygotowane ziemniaki układam pomiędzy bakłażanami.
Pędzelkiem smarujemy bakłażany i papryke oliwą i tak przygotowane wkładamy do piekarnika na godzinę (180C) by się trochę upiekły.
Cebulę kroimy na długie grube pasemka by była po upieczeniu bardziej słodka. Zalewamy cebulę wodą i zostawiamy ją na kilka minut.
Następnie wszystkie składniki drobno pokrojone lub zmiksowane mieszamy i dodajemy do tego przynajmniej szklankę oliwy i przecier pomidorowy. Można też dodać pokrojone w kawałki pomidory.
Wszystko razem tak przygotowane dusimy na kilkanaście minut w rondelku tak by cebula zmiękła.
Wtedy wypełniamy wnętrze bakłażanów tą mieszaniną i dodatkowo wszystko polewamy pomieszaną z wodą i przecierem pomidorowym oliwą.
Następnie faszerowane bakłażany posypujemy utartym serem żółtym.
Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika na około godzinę w temperaturze 180C.
SMACZNEGO !!!
Mając własny ogródek możemy przygotować pyszne dania z naszych warzyw, które mają zupełnie inny smak.
Faszerowane bakłażany to typowo letnie danie.
Przygotowanie tej pyszności jest proste i szybkie , ale wymaga dłuższego pieczenia w piekarniku.
Potrzebujemy do tego :
- kilka bakłażanów (5 - 6 );
- 4 duże cebule;
- pietruszkę;
- kilka drobno pokrojonych pomidorów;
- kilka ząbków czosnku drobno pokrojonych;
- kilka ziemniaków ;
- pokrojona na pół czerwona papryka;
- oliwa;
- przecier pomidorowy;
- sól, pieprz , cukier do smaku.
Bakłażany myjemy , kroimy na pół i zalewamy wodą z solą . Zostawiamy je na kilka godzin.
Osobiście tego nie robię bo lubię goryczkę bakłażanów i tylko podpiekajac je posypuję je odrobiną soli.
Zawsze bierzemy pod uwagę, że później dodana ewentualnie Feta czy ser żółty do posypania są słone!
Tak więc po pierwsze wyjmujemy łyżką wnętrze bakłażana i kroimy go na drobne kawałki. Jak macie też paprykę wyjmujecie z jej wnętrza główną część z nasionami.
Na blasze układamy bakłażany, pokrojoną na pół paprykę i pokrojone na kawałki ziemniaki.
Tak więc po pierwsze wyjmujemy łyżką wnętrze bakłażana i kroimy go na drobne kawałki. Jak macie też paprykę wyjmujecie z jej wnętrza główną część z nasionami.
Na blasze układamy bakłażany, pokrojoną na pół paprykę i pokrojone na kawałki ziemniaki.
Ja te ziemniaki osobno mieszam ze zmiksowaną mieszaniną czosnku , soli, pieprzu i musztardy tak by były smaczniejsze. Tak przygotowane ziemniaki układam pomiędzy bakłażanami.
Pędzelkiem smarujemy bakłażany i papryke oliwą i tak przygotowane wkładamy do piekarnika na godzinę (180C) by się trochę upiekły.
Cebulę kroimy na długie grube pasemka by była po upieczeniu bardziej słodka. Zalewamy cebulę wodą i zostawiamy ją na kilka minut.
Następnie wszystkie składniki drobno pokrojone lub zmiksowane mieszamy i dodajemy do tego przynajmniej szklankę oliwy i przecier pomidorowy. Można też dodać pokrojone w kawałki pomidory.
Wszystko razem tak przygotowane dusimy na kilkanaście minut w rondelku tak by cebula zmiękła.
Wtedy wypełniamy wnętrze bakłażanów tą mieszaniną i dodatkowo wszystko polewamy pomieszaną z wodą i przecierem pomidorowym oliwą.
Następnie faszerowane bakłażany posypujemy utartym serem żółtym.
Niektórzy tak to robią. Ja osobiście seta nie dodaję.
Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika na około godzinę w temperaturze 180C.
Jak zbyt intensywnie pachnie może potrzebować więcej wody!
Jak ziemniaki są gotowe , miękkie danie jest gotowe 😁😋😋😋😋😋
Jak ziemniaki są gotowe , miękkie danie jest gotowe 😁😋😋😋😋😋
SMACZNEGO !!!
Tak upieczonego bakłażany podaję z kilkoma pieczonymi ziemniakami i sałatką z ogórka. Ponieważ osobiście nie dodaję do pieczenia żadnych serów podaję do tego dania osobno ser FETA.
PS. Niektórzy przygotowują to danie dając do pieczenia na wierzchu bakłażanów nie ser żółty ale ser FETA oblany oliwą. Wtedy jednak uważajcie na ilość soli bo Feta jest słona.
PS. Niektórzy przygotowują to danie dając do pieczenia na wierzchu bakłażanów nie ser żółty ale ser FETA oblany oliwą. Wtedy jednak uważajcie na ilość soli bo Feta jest słona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz