Bakłażany nadziewane to jedno z bardzo powszechnych w greckiej kuchni dań.
Przygotowujemy je głównie w lecie kiedy przynosimy z ogrodu codziennie koszykami wiele warzyw.
Przygotowanie tej pyszności jest proste i szybkie.
Potrzebujemy do tego :
- kilka bakłażanów (5 - 6 );
- 4 duże cebule;
- pietruszkę;
- kilka drobno pokrojonych pomidorów;
- kilka ząbków czosnku drobno pokrojonych;
- kilka ziemniaków ;
- pokrojona na pół czerwona papryka;
- oliwa;
- przecier pomidorowy;
- sól, pieprz , cukier do smaku.
Bakłażany myjemy , kroimy na pół i zalewamy wodą z solą . Zostawiamy je na kilka godzin.
Następnie łyżką wyjmujemy wnętrze bakłażana i kroimy go na drobne kawałki.
Na blasze układamy bakłażany , pokrojoną na pół paprykę i pokrojone na kawałki ziemniaki.
Pędzelkiem smarujemy bakłażany oliwą i tak przygotowane wkładamy do piekarnika na kilkanascie minut by się trochę upiekły.
Cebulę kroimy na długie grube pasemka by była po upieczeniu bardziej słodka. Zalewamy cebulę wodą i zostawiamy ją przynajmniej na godzinę.
Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do tego przynajmniej szklankę oliwy i przecier pomidorowy. Można też dodać pokrojone w kawałki pomidory.
Wszystko razem tak przygotowane dusimy na kilkanaście minut w rondelku tak by cebula zmiękła.
Wtedy wypełniamy wnętrze bakłażanów tą mieszaniną i dodatkowo wszystko polewamy pomieszaną z wodą i przecierem pomidorowym oliwą.
Przykrywamy blachę folią metalową i wkładamy do piekarnika na około godzinę w temperaturze 180C.
Jak zbyt intensywnie pachnie może potrzebować więcej wody!
Następnie zdejmujemy przykrycie i nadal pieczemy tak by wszystko zarumieniło się.
Jak ziemniaki są gotowe i góra nadziewanych bakłażanów zarumieniona danie jest gotowe 😁
SMACZNEGO !!!
PS. Niektórzy przygotowują to danie dając na wierzchu bakłażanów ser FETA oblany oliwą, który dodaje osobny smak . Wtedy jednak uważajcie na ilość soli bo Feta jest słona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz