Translate

BAKŁAŻANY NADZIEWANE - IMAM BAYILDI

Bakłażany nadziewane to jedno z bardzo powszechnych w greckiej kuchni dań. 

Przygotowujemy je głównie w lecie kiedy przynosimy z ogrodu codziennie koszykami wiele warzyw. 



Przygotowanie tej pyszności jest proste i szybkie. 

Potrzebujemy do tego :
- kilka bakłażanów (5 - 6 );
- 4 duże cebule;
- pietruszkę;
- kilka drobno pokrojonych pomidorów;
- kilka ząbków czosnku drobno pokrojonych;
- kilka ziemniaków ;
- pokrojona na pół czerwona papryka;
- oliwa;
- przecier pomidorowy;
- sól, pieprz , cukier do smaku.




Bakłażany myjemy , kroimy na pół i zalewamy wodą z solą . Zostawiamy je na kilka godzin. 



Następnie łyżką wyjmujemy wnętrze bakłażana i kroimy go na drobne kawałki. 

Na blasze układamy bakłażany , pokrojoną na pół paprykę i pokrojone na kawałki ziemniaki.



Pędzelkiem smarujemy bakłażany oliwą i tak przygotowane wkładamy do piekarnika na kilkanascie minut by się trochę upiekły. 

Cebulę kroimy na długie grube pasemka by była po upieczeniu bardziej słodka. Zalewamy cebulę wodą i zostawiamy ją przynajmniej na godzinę. 

Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do tego przynajmniej szklankę oliwy i przecier pomidorowy. Można też dodać pokrojone w kawałki pomidory. 

Wszystko razem tak przygotowane dusimy na kilkanaście minut w rondelku tak by cebula zmiękła. 

Wtedy wypełniamy wnętrze bakłażanów tą mieszaniną i dodatkowo wszystko polewamy pomieszaną z wodą i przecierem pomidorowym oliwą. 




Przykrywamy blachę folią metalową i wkładamy do piekarnika na około godzinę w temperaturze 180C.

Jak zbyt intensywnie pachnie może potrzebować więcej wody!

Następnie zdejmujemy przykrycie i nadal pieczemy  tak by wszystko zarumieniło się. 

Jak ziemniaki są gotowe i góra nadziewanych bakłażanów zarumieniona danie jest gotowe 😁


SMACZNEGO !!!

PS. Niektórzy przygotowują to danie dając na wierzchu bakłażanów ser FETA oblany oliwą, który  dodaje osobny smak . Wtedy jednak uważajcie na ilość soli bo Feta jest słona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz