Krewetki często pojawiają się w greckiej kuchni.
Możecie je przygotować do jedzenia w różny sposób.
Osobiście uwielbiam pieczone duże krewetki , ale przygotowanymi w inny sposób nigdy nie pogardzę 😁
Możecie je przygotować z sosem i różnorodnym makaronem lub zapiekane w piekarniku z serem FETĄ. Jeszcze innym razem z ryżem w sosie z OUZO. Przepis na to znajdziecie tutaj na moim blogu.
Przepisów jest wiele.
Dzisiaj pokażę Wam inne pyszne danie z krewetkami przygotowane z makaronem w kształcie ziarna nazywanym po grecku KRYTHARAKI .
Najczęściej przygotowuje to danie z dużymi krewetkami , które można zakupić zamrożone w pudełkach.
By przygotować tą potrawę potrzebujemy:
- paczkę krewetek;
- paczkę makaronu KRYTHARAKI ( tego w kształcie ziarna większego );
- szczypiorek;
- kieliszek ouzo lub białego wina;
- pęczek pietruszki;
- 2 średniej wielkości pomidory;
- kilka ząbków czosnku;
- oliwę z oliwek lub masło;
- wywar z rosołu lub kostkę wywaru z warzyw;
- sól i pieprz do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Po pierwsze rozmrażamy krewetki jeśli nie są świeże i czyścimy je.
Odrywamy głowy i czyścimy jelito. W dużych krewetkach jest też ciemny grzbiet kręgosłupa , który trzeba podciągnąć nożem i wyjąć.
Po oczyszczeniu wyglądają tak .
Głów nie wyrzucamy bo bedą potrzebne!
Oczyszczone krewetki obsmażamy na patelni . Na patelnię dajemy oliwę , drobno pokrojony szczypior i czosnek i dosłownie na kilka minut wrzucamy krewetki by nabrały koloru z dwóch stron.
Uważajcie by je nie smażyć dłużej bo bedą twarde !
Gotowe wyglądają tak .
Odkładamy je na bok i zajmujemy się przygotowaniem makaronu.
Do dużego garnka wlewamy wodę. Dodajemy wywar z rosołu lub kostkę ze smakiem warzyw, kilka główek z oczyszczonych krewetek do smaku i solimy tak jak solimy gotując makaron.
W drugim garnku wlewamy trochę oliwy , dodajemy garść szczypioru i wrzucamy do tego ten ziarnisty makaron . Wszystko razem mieszając podsmażamy kilka minut ciągle mieszając od dna by makaron się nie przypalił.
Wlewamy kieliszek ouzo lub kieliszek wina dla zapachu.
Po kilku minutach dodajemy stopniowo wywar z drugiego garnka ciągle mieszając.
Makaron powiększy się dwukrotnie i kiedy jest względnie miękki i cała konsystencja jest jeszcze soczysta dodajemy do tego odłożone poprzednio na bok krewetki i drobno pokrojone pomidory.
Wszystko razem mieszamy i zakrywamy pokrywką zdejmując garnek z ognia. Po kilku minutach danie jest gotowe.
By je podać wrzucamy do garnka tuż przed podaniem pokrojoną drobno pietruszkę.
Podajemy je natychmiast cieplutkie i pachnące tak by miało jeszcze trochę sosiku.
SMACZNEGO 😋😋😋😋😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz