Translate

MOUSSAKAS ANNY - Przekładanka - zapiekanka z bakłażanami

W części kulinarnej mojego blogu poza przepisami na typowe greckie czy korfiańskie dania podaję Wam moje przepisy w których mieszam kuchnie greckie z polską lub w których zmieniam niektóre składniki czy sposób przygotowania tych tradycyjnych dań.

Wynika to z tego , że wieloktronie typowe dania greckie mają dużo oliwy , wiele składników smażonych i tak nie należą do tak bardzo zdrowych. 
Tak były dawniej przygotowywane te posiłki by zaspokoić głód dużej rodzinie i przygotować danie bez dużej ilości mięsa , którego nie było w nadmiarze . 
Takie dania są bardzo smaczne , to prawda , ale wielokrotnie po zjedzeniu takiego posiłku potrzebujemy wiele godzin na jego strawienie czego ja , osobiście , nie lubię.

To tej grupy należy bardzo dobre greckie danie MOUSSAKAS.




To jest typowo letnie danie greckie kiedy w ogródku jest dużo bakłażanów. Zawsze staram się przygotowywać dania z warzyw sezonowych tych , które są świeże z ogródka. 

Dodatkowo bakłażany to jedno z warzyw , które zamrożone traci na smaku , nawet poprzednio podsmażone - to już nie to.

W sklepach bakłażany są w ciągu całego roku , ale te zimowe mają zupełnie inny smak.

Moussakas to zapiekana -  przekładanka ziemniaków, mięsa mielonego , bakłażanów i sosu beszamelowego.

Podam Wam tutaj mój przepis na moussaka , z niektórymi zmianami tak by ta potrawa była lekkostrawna i nie tak nasączona duża ilością oliwy.

Po pierwsze by przygotować moussaka potrzebujemy :

!)  5-6 dużych bakłażanów pokrojonych na plasterki wzdłuż grubości 0.7-1cm. Jak plasterki są węższe to często się rozpływają i trudno je układać. Poza tym skórkę bakłażana przed pocięciem go na kawałki podcinamy trochę nierównomiernie nożem tak by nie było dużych kawałków skórki w całości ( czyli nacinamy w poprzek a ucinamy na plasterki wzdłuż);

2) 5-6 dużych ziemniaków obranych i pokrojonych na 0.5 cm grubości plasterki;

3) Musimy przygotować sos z mięsa mielonego potrzebujemy .
Możemy sos zrobić też poprzedniego dnia i możemy pomieszać 0.5kg mięsa wołowego i 0.5kg mięsa wieprzowego by było to smaczniejsze.

Potrzebujemy na sos:
- 1kg mięsa;
- 1 dużą cebulę;
- przecier pomidorowy;
- cynamon, sól , pieprz , gałkę musztardową;
- oliwę z oliwek do smażenia. O ile nie macie dajecie masło;
- 1 do 1,5 szklanki wody.

Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy drobno pokrojona cebulę, mięso , przecier pomidorowy i przyprawy i wszystko razem dusimy przykryte pokrywką.. sprawdzamy by nie było grudek z mięsa. Po gotowaniu tego na około 15 minut dodajemy oliwę i o ile potrzeba  dolewamy jeszcze trochę wody by powstała gęsta , ale jednocześnie lejąca się zawiesina. 
Potrzebujemy by sos nie był zbyt gęsty by mógł się łatwo rozlać po pireksie i stworzyć kolejną warstwę potrawy, która przecieknie stopniowo do warstw poniżej , czyli do bakłażanów i ziemniaków w czasie pieczenia .

Gdy mamy sos gotowy przystępujemy do przygotowywania bakłażanów i ziemniaków.

Włączamy piekarnik na 180C . Przygotowujemy dwie blachy pokryte papierem do pieczenia. 

Pokrojone bakłażany wkładamy do miseczki i polewamy oliwą. Mieszamy wszystko dokładnie tak by oliwa dostała się do wszystkich pokrojonych kawałków. O ile to sprawia Wam trudność lub chcecie oszczędzać oliwę, możecie pędzelkiem posmarować każdy kawałek oliwą z dwóch stron układając je na całej blasze i wszystko posypujemy szczyptą soli.
 Wkładamy blachę do piekarnika na około 20 minut tak by bakłażany były podpieczone , ale nie wyschnięte .

To samo robimy z ziemniakami.

Jeśli macie piekarnik na powietrze możecie te dwie blachy piec jednocześnie oczywiście sprawdzając by nic się nie przypaliło.
Trzeba brać pod uwagę , że całość ponownie będzie się piekła w piekarniku i dlatego nie trzeba tego bardzo upiec.

Następnie smarujemy pireks oliwą .

Układamy ziemniaki tak by całe dno było dokładnie przykryte i w miejscach pustych nawet dajemy drugą warstwę. to jest podstawa moussaka.

Układamy na to następną warstwę , ale tym razem z bakłażanów.

Następnie polewamy to sosem z mięsem.

Później układamy kolejną warstwę z bakłażanów.

Przygotowujemy sos beszamelowy dokładnie tak jak opisałam w przepisie na pastitsio tutaj :

https://korfumojaprzystan.blogspot.gr/search?q=pastitsio

Polewamy sosem beszamelowym naszą przekładankę i posypujemy ją bułką tartą.




Pieczemy moussaka przez godzinę i 15 minut do chwili gdy będzie miał złoty kolor .




Czekamy by trochę ostygł i wtedy kroimy go na kawałki .

Ja , podobnie jak w pastitsio podaję moussakę najczęściej z sosem pomidorowym , którym polewam całość by wyglądało to tak



Do obiadu jak zawsze podaję też sałatę. Tak przygotowana moussaka jest lekkostrawna i nie ma tak dużo oliwy, ani kalorii. Oczywiście jeśli chcecie wykonać tradycyjną moussakę trzeba:

1) Podsmażyć na oliwie bakłażany i ziemniaki i położyć je na krótko na papierze kuchennym;
2) Robiąc sos z mięsem trzeba usmażyć cebulę na złoty kolor i wtedy dodać mięso i więcej oliwy by sos był cięższy. czyli przygotowujemy sos z mięsem tak jak robimy go do dania z makaronem;
3) Posypujemy pod koniec sos beszamelowy utartym drobniutko serem żółtym.

Wszystko to powoduje , że potrawa jest bardziej nasycona oliwą i oczywiście ciężkostrawna.

Sami zdecydujecie, która wersja bardziej Wam odpowiada.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz