Translate

PORY DUSZONE Z MIĘSEM




Pory to warzywa bardzo powszechnie dodawane do dań w greckiej kuchni. 

Ja też często je stosuję zastepując nimi cebulę , czy czosnek, które najczęściej stosujemy do przygotowywania smacznych potraw.

Pory mogą też stanowić podstawę dania o ile dobrze je przygotujemy.

Mają one swoją specyficzną goryczkę i dość ostry smak . Aby się tego pozbyć po prostu przed użyciem ich do naszych potraw trzeba je dobrze umyć , pokroić na kawałki 4-5 cm i należy gotować je we wrzącej wodzie przez kilka minut.

 Kroimy je na kawałki około 4-5 cm by przy gotowaniu się nie rozpadły i dodatkowo by duszone nabrały w całości jednolity smak. Pokrojone na dłuższe kawałki często w środku są twarde. 

Ja najczęściej przygotowuję danie na 4 osoby . Jesteśmy w domu we dwójkę , ale zawsze gotuje na dwa dni i tą drugą porcję dania jemy za 2 dni. W ten sposób nie zajmuję się gotowaniem codziennie i mam więcej czasu na moje liczne inne zainteresowania.  poza tym bardzo często mamy w domu niezapowiedzianych gości i tak zawsze coś jest do jedzenia .



Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebujemy :

- 4 duże pory ( kroimy w kawałki 4-5 cm biała i zieloną cześc porów - nic nie wyrzucamy);

- 8 średnich ziemniaków pokrojonych w kawałki;

- 1 filiżankę oliwy z oliwek;

- 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego;

- sól i pieprz do smaku;

- 2 małe ostre czerwone papryczki lub jak nie macie zasuszone w domu trochę ostrego czerwonego pieprzu;

- kawałek mięsa ( Może to być mięso wołowe, kurczak lub indyk pokrojony w kawałki. O ile chcemy to danie wykonać z mięsem wołowym potrzeba to mięso pokrojone na kawałki i początkowo poddusić by było miękkie).

To danie dość szybko się przygotowuje.

Do płaskiego , szerokiego garnka wlewamy oliwę . Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w kawałki ziemniaki.

Smażymy je ze wszystkich stron na złoty kolor i dodajemy do garnka mięso , paprykę , sól, pieprz i przecier pomidorowy . 

Dolewamy szklankę wody i pod przykryciem dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, sprawdzając by nic się nie przypaliło. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody.

 Kiedy ziemniaki i mięso jest mniej więcej gotowe do jedzenia dodajemy gotowane poprzednio pory i mieszamy wszystko potrząsając garnek tak by składniki się nie rozpadły. Jeśli pomieszamy to łyżką to bardzo często mięciutkie już ziemniaki i pory rozpadną się . A nam chodzi o to by danie nie tylko było smaczne , ale by prezentowało się też ładnie na talerzu .

 Dusimy całość ponownie przez 10 minut na wolnym ogniu i danie jest gotowe.

Smacznego !!!

Jak z pewnością zauważyliście na Korfu gotujemy bardzo dużo dań z przecierem pomidorowym lub pomidorami. To jest tradycja na tej wyspie i jest to pozostałość po okupacji weneckiej która trwała ponad 400 lat. Z tego względu kuchnia korfiańska ma wiele cech kuchni włoskiej i tak dużo sosów pomidorowych.

Jeśli nie zwolennikami potraw "na czerwono" to samo danie możecie zrobić bez koncentratu pomidorowego .

 W tym jednak przypadku do smaku pod koniec dodajemy sok z połowy cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz