Jest za ciepło na to by je jeść i poza tym jest tyle innych dań letnich, którymi można się tutaj zajadać, że zupy zostawiamy na okres zimy , kiedy coś ciepłego dla żołądka jest potrzebne.
Jedną z moich ulubionych zup , które często sama gotuje jest zupa rybna. W Grecji przygotowujemy ją trochę inaczej niż w kraju.
Tutaj zupa rybna jest częścią obiadu składającego się z zupy rybnej i drugiego dania na który podajemy tą gotowaną rybę z warzywami .
By to przygotować potrzebujemy :
- dużą rybę , np dorsza lub dwie mniejsze ryby. Wszystko zależy od tego ile osób zasiądzie do stołu , bo każdy na drugie danie dostanie też kawałek ryby. Możecie to danie zrobić też z ryby mrożonej, czy nawet z filetów ryby ;
- 2-3 dużych marchewek;
- 2-3 dużych cebul;
- kilka liści kapusty;
- kilka gałązek selera ;
- kilka ziemniaków ( tak by każda osoba dostała na drugie danie poza kawałkiem ryby przynajmniej jednego ziemniaka) ;
- sół , pieprz w całości i proszku oraz 2 listki laurowe.
W garnku gotujemy poprzednio wszystkie warzywa i jak są już miękkie dodajemy rybę pokrojoną na kilka większych kawałków, tak by się nie rozpadła w czasie gotowania.
Gotujemy to wszystko przez 15 minut i gdy sprawdzimy , że ryba się ugotowała nasza zupa , a właściwie wywar z zupy jest już gotowy.
Odcedzamy warzywa i przygotowujemy dalej naszą zupę.
By przygotować pierwsze danie , czyli zupę rybną potrzebujemy albo ryż i cytrynę , by przygotować prosty wywar z ryby z ryżem i polać to cytryną albo przygotowujemy zupę Avgolemono z ryby.
Do tego potrzebujemy :
Przygotowujemy zupę z ubitym jajkiem i cytryną dokładnie tak samo jak napisałam w moim artykule o zupach tutaj
https://korfumojaprzystan.blogspot.gr/2017/12/czy-korfiacy-jedza-zupy.html.
Gdy zupa jest gotowa podajemy na pierwsze danie Avgolemono rybne i na drugie danie mamy kawałek gotowanej ryby , z warzywami , które polewamy cytryną i oliwą z oliwek .
Mmmmm - pyszności .
Obiad szybki i prosty do wykonania , a tak zdrowy i smaczny!
W moim przypadku poniewaz jesteśmy tylko we dwoje w domu to danie rozłączam .
Na obiad jemy gotowaną rybę z różnymi warzywami , a wieczorkiem na kolację robię tą zupę avgolemono by wieczorkiem też coś ciepłego zjeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz