Translate

ZUPA RYBNA I RYBA Z WARZYWAMI

Zupy nie są na Korfu częstym gościem w okresie lata . 

Jest za ciepło na to by je jeść i poza tym jest tyle innych dań letnich, którymi można się tutaj zajadać, że zupy zostawiamy na okres zimy , kiedy coś ciepłego dla żołądka jest potrzebne.

Jedną z moich ulubionych zup , które często sama gotuje jest zupa rybna. W Grecji przygotowujemy ją trochę inaczej niż w kraju.

Tutaj zupa rybna jest częścią obiadu składającego się z zupy rybnej i drugiego dania na który podajemy tą gotowaną rybę z warzywami .

By to przygotować potrzebujemy :



- dużą rybę , np dorsza lub dwie mniejsze ryby. Wszystko zależy od tego ile osób zasiądzie do stołu , bo każdy na drugie danie dostanie też kawałek ryby. Możecie to danie zrobić też z ryby mrożonej, czy nawet z filetów ryby ;

- 2-3 dużych marchewek;

- 2-3 dużych cebul;

- kilka liści kapusty;

- kilka gałązek selera ;

- kilka ziemniaków  ( tak by każda osoba dostała na drugie danie poza kawałkiem ryby przynajmniej jednego  ziemniaka) ;

- sół , pieprz w całości i proszku oraz  2 listki laurowe.

W garnku gotujemy poprzednio wszystkie warzywa i jak są już miękkie dodajemy rybę pokrojoną na kilka większych kawałków, tak by się nie rozpadła w czasie gotowania.

Gotujemy to wszystko przez 15 minut i gdy sprawdzimy , że ryba się ugotowała nasza zupa , a właściwie wywar z zupy jest już gotowy.

Odcedzamy warzywa i przygotowujemy dalej naszą zupę.

By przygotować pierwsze danie , czyli zupę rybną potrzebujemy albo ryż i cytrynę , by przygotować prosty wywar z ryby z ryżem i polać to cytryną albo przygotowujemy zupę Avgolemono z ryby.

Do tego potrzebujemy :



Przygotowujemy zupę z ubitym jajkiem i cytryną dokładnie tak samo jak napisałam w moim artykule o zupach tutaj 




https://korfumojaprzystan.blogspot.gr/2017/12/czy-korfiacy-jedza-zupy.html.

Gdy zupa jest gotowa podajemy na pierwsze danie Avgolemono rybne i na drugie danie mamy kawałek gotowanej ryby , z warzywami , które polewamy cytryną i oliwą z oliwek .

Mmmmm - pyszności .

Obiad szybki i prosty do wykonania , a tak zdrowy i smaczny!

W moim przypadku poniewaz jesteśmy tylko we dwoje w domu to danie rozłączam . 

Na obiad jemy gotowaną rybę z różnymi warzywami , a wieczorkiem na kolację robię tą zupę avgolemono by wieczorkiem też coś ciepłego zjeść.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz