Translate

RYBA DUSZONA Z PORAMI




Grecy mając tyle morza na około jedzą dużo ryb. Najczęściej ryby są grillowane lub smażone i podawane z licznymi dodatkami tj. sałatki, frytki i smażone warzywa itp.

Osobiście unikam smażenia warzyw i ryb i jestem za bardziej zdrową kuchnią z daniami duszonymi i pieczonymi bez dużej ilości tłuszczu ( w Grecji oliwy).

Ryba w moim domu jest na obiad przynajmniej 3 razy w tygodniu.

Jednym z ulubionych moich dań jest ryba duszona z porami. Danie proste, zdrowe, smaczne i co najważniejsze , bardzo szybkie do przygotowania.
Do przygotowania tego dania możecie potrzebujecie wszelkiego rodzaju ryby mniejsze, większe , nawet filet z ryby - to co macie w lodówce, czy zamrażalniku.

W Grecji jemy dużo morszczuka , ryby którą kupujemy zasoloną w całości i pozbawiamy nadmiaru soli w domu.
Dla wygody kroimy ją w kawałki , z których każdy jest porcja , zalewamy wodą i odsalamy przez 24 godzin kilka razy zmieniając wodę. W ten sposób otrzymujemy wiele kawałków ryby, które rozdzielamy i to czego nie ugotujemy wkładamy w plastikowych woreczkach do zamrażalnika. W ten sposób mamy gotową rybę zamrożona na następne dania rybne.

Wczoraj mój małżonek przyniósł mi z ogródka piękne duże pory. Uwielbiam smak porów, szczególnie w połączeniu z rybą.

Mam zasadę przygotowywania dań na przynajmniej 4 porcje. w Ten sposób gotując raz mam dla nas dwojga danie na następny dzień , a dokładnie na obiad po 2 dniach. W ten sposób gotuje co 2 dni i mam więcej czasu na różne zajęcia , których nigdy nie jest brak.

By przygotować rybę duszoną z porami potrzebujemy na 4 porcje "

- 4 duże pory;
- 4 kawałki ryby ;
- 2 łyżki przecieru pomidorowego;
- oliwę z oliwek;
- 8 średniej wielkości ziemniaków;
- sól i pieprz do smaku;
- czerwoną paprykę do smaku;
- 1 łyżkę stołową mąki;
- 1 filiżankę wody .

Osobiście lubię pikantne dania popijając do nich nasze czerwone wytrawne wino. Dlatego do wielu dań dodaje tą pikantną paprykę .

Jak przygotowujemy to danie.

Ziemniaki kroimy w kawałki i układamy na dnie płaskiego szerokiego garnka.

Zalewamy je wodą do połowy na 3 cm . Chodzi o to by była woda do duszenia , ale nie za dużo bo chcemy uzyskać w końcowej fazie fajny gęsty sosik.

Dokładnie czyścimy pory. Ucinamy białą część porów i kroimy ją na kawałki długości 5-6 cm. Zielone , zdrowe liście bardzo dokładnie czyścimy uważając na często znajdującą się pomiędzy nimi ziemię. Liście też kroimy na kawałki długości 10 cm. By smak porów nie był zbyt ostry w drugim garnku gotuję wodę i wrzucam do niej wszystkie pory do ponownego zagotowania się wody .

Do ziemniaków dodajemy podgotowane , odcedzone pory i  ich liście. Wszystko posypujemy do smaku solą , papryką i pieprzem dodając też rozwodniony w małej ilości wody przecier pomidorowy.

Dusimy to na wolnym ogniu przykryte przykrywką do chwili kiedy ziemniaki i pory sa mniej więcej gotowe do jedzenia.

Wtedy dodajemy do garnka kawałki ryby. Kiedy ryba zaczyna być biała dodajemy do całości rozprowadzoną w szklance w zimnej wodzie 1 łyżkę mąki.

Nie mieszamy wszytkiego łyżką ! Robiąc to ziemniaki i ryba może się rozpaść. Po prostu ruszamy garnkiem na prawo i lewo i w ten sposób powstały sosik rozprowadza się po całym garnku.

Cały proces gotowania nie trwa dłużej niż 30 minut .

Efekt jest jednak godny naszego podniebienia !!

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz