Soczewica to jedna z roślin strączkowych , która ma dużo wartości odżywczych. Najbardziej istotna jej zaleta to duża ilość żelaza , która szczególnie osobom osłabionym, dzieciom i osobom z anemią jest bardzo potrzebna.
Niestety ten produkt nie jest zbyt doceniany. Może się to łączyć z tym , że nie wszystkim wizualnie się podoba, inni po prostu nie wiedzą jak to gotować by było dobre.Sama po raz pierwszy spotkałam się z soczewicą na Korfu w domu mojej teściowej , kiedy co 2 tygodnie obowiązkowo jedzono coś z soczewicy. to należy do greckiej kuchni i jest tutaj bardzo popularne, ale przed wszystkim bardzo zdrowe.
Jak można przekształcić soczewice w dobre danie na obiad?
1) Można ją zjeść jako zupę.
Soczewicę się opłukuje i powoli gotuje na wolnym ogniu z dodatkiem wody, listka laurowego, łyżki oregano, pieprzu , 2 ząbków czosnku, pokrojonej na plasterki marchewki i łyżki przecieru pomidorowego.
Nie wszyscy dodają przecier pomidorowy , ale ja to robie , bo kompozycja soczewicy z przecierem pomidorowym ( nie ze świeżym pomidorem) pozwala na lepsze przyswajanie żelaza przez organizm. Kiedy soczewica jest półmiękka dolewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i dodajemy sól.
Tak nasza zupa po kilkunastu minutach jest gotowa do jedzenia.
Polewamy ją łyżką surowej oliwy i łyżką octu winnego lub sokiem z cytryny ( do wyboru).
Zupę z soczewicy podajemy najczęściej z oliwkami jako dostawkę i z kromką chleba .
2) Soczewicę można zjeść z ryżem w sosie pomidorowym.
W jednym rondelku gotujemy soczewicę , a w drugim przygotowujemy sos pomidorowy z ryżem.
Do rondelka wlewamy:
- oliwę z oliwek;
- dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę;
- kilka pokrojonym małych pomidorków ( jak macie);
- przecier pomidorowy ;
- pieprz ;
- łyżeczkę cynamonu;
- szczyptę soli i szczyptę cukru ( zawsze te dwa );
- liść laurowy ;
- kilka goździków.;
- szklanke wody.
Gdy sos pomidorowy jest gotowy wrzucamy do gotującego się sosu filiżankę ryżu i gotujemy wszystko razem mieszając to od czasu do czasu - by się nie przypaliło.
Kiedy ryż jest gotowy do tego garnka wrzucamy odcedzoną soczewicę i całość przykrywamy pokrywką by się troszkę na bardzo wolnym ogniu poddusiła.
Nasza potrawa jest gotowa i podajemy ją polewając ją sokiem z cytryny.
Z pewnością wielu z Was wygląd tych dwóch powyższych dań niezbyt przypadł do gustu.
Wcale się nie dziwię !!!
To samo i ja mówiłam gdy po raz pierwszy te dania zobaczyłam na stole w Grecji. Nawet nie chciałam nic kosztować ! Po pewnym czasie zdziwiona tym , że rodzina się tym zajadała spróbowałam to i od tamtego czasu te dania znajdują się w jadłospisie w mojej kuchni.
3) Gdy w domu są dzieci lub "trudne" do próbowania czegoś nowego osoby możecie przygotować z soczewicy coś innego. Bardzo często dzieci widząc ją mówia , że jeść jej nie będą . A to wielka szkoda , bo to bardzo zdrowy składnik naszego wyżywienia.
W takich , szczególnych wypadkach po prostu trzeba tą soczewicę w potrawie ukryć ! Po prostu robimy kotlety z soczewicy i podajemy je z makaronem lub ryżem .
A jak to robimy omawiam dokładnie w innym artykule tutaj:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz