Translate

SOCZEWICA - JAK GRECY JĄ JEDZĄ ?

Soczewica to jedna z roślin strączkowych , która ma  dużo wartości odżywczych. Najbardziej istotna jej zaleta to duża ilość żelaza , która szczególnie osobom osłabionym, dzieciom i osobom z anemią jest bardzo potrzebna. 

Niestety ten produkt nie jest zbyt doceniany. Może się to łączyć z tym , że nie wszystkim wizualnie się podoba, inni po prostu nie wiedzą jak to gotować by było dobre. 
Sama po raz pierwszy spotkałam się z soczewicą na Korfu w domu mojej teściowej , kiedy co 2 tygodnie obowiązkowo jedzono coś z soczewicy. to należy do greckiej kuchni i jest tutaj bardzo popularne, ale przed wszystkim bardzo zdrowe.

Jak można przekształcić soczewice w dobre danie na obiad?

1) Można ją zjeść jako zupę.




Soczewicę się opłukuje i powoli gotuje na wolnym ogniu z dodatkiem wody, listka laurowego, łyżki oregano, pieprzu , 2 ząbków czosnku, pokrojonej na plasterki marchewki i łyżki przecieru pomidorowego.
Nie wszyscy dodają przecier pomidorowy , ale ja to robie , bo kompozycja soczewicy z przecierem pomidorowym ( nie ze świeżym pomidorem) pozwala na lepsze przyswajanie żelaza przez organizm. Kiedy soczewica jest półmiękka dolewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i dodajemy sól.

Tak nasza zupa po kilkunastu minutach jest gotowa do jedzenia. 
Polewamy ją łyżką surowej oliwy i łyżką octu winnego lub sokiem z cytryny ( do wyboru).

Zupę z soczewicy podajemy  najczęściej z oliwkami jako dostawkę  i  z kromką chleba .

2) Soczewicę można zjeść z ryżem w sosie pomidorowym.




W jednym rondelku gotujemy soczewicę , a w drugim przygotowujemy sos pomidorowy z ryżem. 

Do rondelka wlewamy:
-  oliwę z oliwek;
-  dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę;
-  kilka pokrojonym małych pomidorków ( jak macie);
-  przecier pomidorowy ;
-  pieprz ;
-  łyżeczkę cynamonu;
-  szczyptę soli i szczyptę cukru ( zawsze te dwa );
-  liść laurowy ;
-  kilka goździków.;
- szklanke wody.

 Gdy sos pomidorowy jest gotowy wrzucamy do gotującego się sosu filiżankę ryżu i gotujemy wszystko razem mieszając to od czasu do czasu - by się nie przypaliło. 
Kiedy ryż jest gotowy do tego garnka wrzucamy odcedzoną soczewicę i całość przykrywamy pokrywką by się troszkę na bardzo wolnym ogniu poddusiła.

Nasza potrawa jest gotowa i podajemy ją polewając ją sokiem z cytryny.

Z pewnością wielu z Was wygląd tych dwóch powyższych dań niezbyt przypadł do gustu.

Wcale się nie dziwię !!! 

To samo i ja mówiłam gdy po raz pierwszy te dania zobaczyłam na stole w Grecji. Nawet nie chciałam nic kosztować !  Po pewnym czasie zdziwiona tym , że rodzina się tym zajadała spróbowałam to i od tamtego czasu te dania znajdują się w jadłospisie w mojej kuchni. 

 3) Gdy w domu są dzieci lub "trudne" do próbowania czegoś nowego osoby możecie przygotować z soczewicy coś innego.  Bardzo często dzieci widząc ją mówia , że jeść jej nie będą . A to wielka szkoda , bo to bardzo zdrowy składnik naszego wyżywienia. 

W takich , szczególnych wypadkach po prostu trzeba tą soczewicę w potrawie ukryć ! Po prostu robimy kotlety z soczewicy i podajemy je z makaronem lub ryżem .




 A jak to robimy omawiam dokładnie w innym artykule tutaj:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz