Translate

JAK I KIEDY GRECY JEDZĄ CHLEB ?

Do dnia dzisiejszego chleb dla Grecka to podstawa jego wyżywienia. W Grecji nie zasiada się do stołu  kiedy na stole nie ma koszyczka z pokrojonym chlebem.




Sami to widzicie w czasie wakacji w Grecji kiedy kelner biorąc od Was zamówienie pyta się czy chcecie też chleb.

Większość Greków je biały chleb , który łączy ze wszystkimi daniami . Chleb je się tutaj z daniami mięsnymi,  ale nawet z makaronem czy ryżem. Bardzo często by chleb był jeszcze smaczniejszy podpieka się kromki chleba by były chrupiące . Jeszcze lepiej smakuje kiedy piecze się go poprzednio smarując go oliwą z utartym czosnkiem .
Jeśli Grek jest na zaproszony na najbardziej luksusowe przyjęcie i powiesz mu , że na stole jest wszystko , ale nie ma chleba to nie będzie mu się to podobało.

To z początku trochę dziwi , ale ma to swoje wytłumaczenie.

W okresie wojennym i nawet powojennym w Grecji był duży problem z mąką i chleb był luksusem . W wielu domach przez wiele lat go liczano by wystarczył dla wszystkich członków rodziny. 
Nasłuchałam się opowiadań jak to niektóre dzieciaki kradły mamie chleb ze specjalnie zorganizowanych schowków. 

To oczywiście pozostawiło syndrom braku chleba i tak dla Greka o ile na stole widzi chleb to wie, że nie będzie głodny. Bo zawsze myśli o tym , że jeśli nie naje się podanym posiłkiem to może dodatkowo zjeść chleba i wypełnić tak swój żołądek. Przez wiele lat w Grecji w rodzinach rolniczych główny posiłek w czasie pracy przy oliwkach i nie tylko stanowił chleb pieczony w domu z dodatkiem oliwy, kilku pomidorów ze swojego ogródka i oliwek. 

W ten sposób żywiły się dzieci w Grecji przez wiele lat - zajadając kawałek chleba namoczony w oliwie i czasami dla smaku posypany cukrem . Wtedy jednak to już był luksus , bo cukru też nie było za dużo.
W ostatnich latach w Grecji powstało wiele piekarni oferujących chleb różnego rodzaju . Można teraz kupić chleb ciemny, chleb z rodzynkami, z oliwkami, wieloziarnisty itd. Jest już wybór , ale to jeszcze nie to co możecie spotkać np. w Niemczech.

Tam w motelach na śniadania możesz wybrać sobie chleb z bardzo wielu gatunków i to z niesamowitą gamą dodatków do chleba . Tutaj jeszcze tego nie ma.
Obecnie już możecie kupić tutaj różne rodzaje bułek zapiekanych z wieloma dodatkami i często ludzie kupują to by mieć dodatek do kawy i w ten sposób zaspokoić sobie głód do chwili kiedy zjedzą jakiś posiłek.

W Grecji nie widzicie na śniadanie czy kolację kromek chleba z czymś na wierzchu.  Jeśli już je się tutaj pieczywo jako kanapka do tego tutaj stosuje się albo długie przypiekane bułki  albo kwadratowy chleb tostowy , który uprzednio się przypieka.

Wśród młodych ludzi bardzo często na kolacje widzicie tościk z serem i kawałkiem chudej szynki i trochę sałatki. Ci , którzy bardzo dbają o zdrowy sposób odżywiania jedzą tosty z ciemnego chleba. 
Poza tym ciemny chleb ostatnio zaczyna być doceniany , ale to głównie przez młodze pokolenie.



Starsi ludzie , którzy łączą to z okresem biedy powojennej nie chcą go nawet widzieć.
Jak sama zaczęłam przed 15 laty piec mój ciemny chleb moja teściowa i ciocie męża w ogóle go nie jadły. Ciągle słyszałam jak mówiły , że okres biedy się skończył i stać nas na puszysty , biały chleb!

Jak to czasy się zmieniają! Teraz kiedy idziemy na różnego rodzaju spotkania towarzyskie do domów naszych znajomych moje koleżanki proszą mnie o upieczenia specjalnie na tą okazję mojego chleba.

Dodatkowo coraz częściej słyszę o tym , że Greczynki zaczynają ponownie doceniać pieczony w domu chleb i wiele młodych gospodyń ponownie się tym zajmuje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz