To zrozumiałe !!! Tyle wysp, tyle morza wokoło nas.
Osobiście gotuję wiele potraw z rybami i owocami morza , ale w większości wypadków to łącze z warzywami, których mam tutaj tak dużo w ogródku koło domu, czy pomiędzy krzewami winogron w winnicy - gdzie mam ogrom dzikich warzyw .
Nasz kuzyn wczoraj przyniósł nam przez niego złowione mątwy. Okazja do zrobienia pysznego dania z mątwą. Z ogródka mam boćwina , którą zebrałam oczyszczając sadzoną tam cebulkę i czosnek - wszystko się wykorzystuje - wszystko smaczne , pełne witamin i co najważniejsze świeżutkie.
Osobiście lubię mątwę w sosie pomidorowym z naszymi hotra zebranymi tego samego dnia z naszej winnicy.
O ile jednak nie macie horta możecie to danie zrobić ze szpinakiem.
To drugie jest ze szpinakiem i ma więcej sosiku bo tak to lubi mój mężuś.
Do przygotowania dania z mątwą potrzebujemy:
- kilka mątw świeżych lub mrożonych;
- 2-3 wiązek hotra, boćwiny lub szpinaku ( do wyboru). O ile nie macie z ogródka możecie kupić zamrożone lub teraz nawet świeże na rynku;
- 2-3 cebule;
- 2 duże marchewki ( pokrojone w kawałeczki) - do koloru ;
- kilka pomidorów ( pokrojonych w kawałeczki );
- zmiksowane pomidory , które możecie zakupić w puszkach lub w papierowych opakowaniach. Ja korzystam z pomidorów zamrożonych z mojego ogródka , które świeże zmiksowałam i połączyłam z kawałkami cukini i papryki - wszystko można dodać ;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego ;
- wiązanka koperku ( ja używam ten dziki z winnicy);
- sól , pieprz i szczypta cukru do smaku;
- ja dodaje lampę wina czerwonego wytrawnego ( ale to nie jest konieczne).
Po pierwsze przygotowujemy nasze produkty. Czyścimy mątwę, kroimy ją na kawałki. Kroimy na plasterki cebulę i na kawałki marchewkę.
Na rozgrzana oliwę z oliwek wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę i marchewkę. kiedy trochę się zarumienią dodajemy pokrojone w kawałki pomidory i przecier pomidorowy . Gotujemy pod przykrywką .
Umytą pokrojoną boćwina dodajemy stopniowo do garnka ciągle to mieszając . Później ja do tego dodaje wino ( bo mam pod dostatkiem) i duszę wszystko na wolnym ogniu . Gdy sprawdzimy , że marchewka jest miękka dodajemy do tego pokrojony na drobniutko koprem i pokrojoną na kawałki mątwę.
Dusimy wszystko przez następne 5-8 minut przykryte pokrywką. Jak zobaczycie , że mątwa zaczyna się bielić to oznacza , że jest gotowa do jedzenia
Nasze danie jest gotowe - smacznego !!!
PS. Wszystkie owoce morza - mątwa , kalmary itp gotujemy TYLKO przez kilka minut ( 5-8 ) bo inaczej twardnieją. Τa zasada dotyczy gotowania w garnku i smażenia tego wszystkiego. Pamiętajcie o tym, bo w innym wypadku będziecie jeść mątwę twardą i " gumową".
To drugie jest ze szpinakiem i ma więcej sosiku bo tak to lubi mój mężuś.
Do przygotowania dania z mątwą potrzebujemy:
- kilka mątw świeżych lub mrożonych;
- 2-3 wiązek hotra, boćwiny lub szpinaku ( do wyboru). O ile nie macie z ogródka możecie kupić zamrożone lub teraz nawet świeże na rynku;
- 2-3 cebule;
- 2 duże marchewki ( pokrojone w kawałeczki) - do koloru ;
- kilka pomidorów ( pokrojonych w kawałeczki );
- zmiksowane pomidory , które możecie zakupić w puszkach lub w papierowych opakowaniach. Ja korzystam z pomidorów zamrożonych z mojego ogródka , które świeże zmiksowałam i połączyłam z kawałkami cukini i papryki - wszystko można dodać ;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego ;
- wiązanka koperku ( ja używam ten dziki z winnicy);
- sól , pieprz i szczypta cukru do smaku;
- ja dodaje lampę wina czerwonego wytrawnego ( ale to nie jest konieczne).
Po pierwsze przygotowujemy nasze produkty. Czyścimy mątwę, kroimy ją na kawałki. Kroimy na plasterki cebulę i na kawałki marchewkę.
Na rozgrzana oliwę z oliwek wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę i marchewkę. kiedy trochę się zarumienią dodajemy pokrojone w kawałki pomidory i przecier pomidorowy . Gotujemy pod przykrywką .
Umytą pokrojoną boćwina dodajemy stopniowo do garnka ciągle to mieszając . Później ja do tego dodaje wino ( bo mam pod dostatkiem) i duszę wszystko na wolnym ogniu . Gdy sprawdzimy , że marchewka jest miękka dodajemy do tego pokrojony na drobniutko koprem i pokrojoną na kawałki mątwę.
Dusimy wszystko przez następne 5-8 minut przykryte pokrywką. Jak zobaczycie , że mątwa zaczyna się bielić to oznacza , że jest gotowa do jedzenia
Nasze danie jest gotowe - smacznego !!!
PS. Wszystkie owoce morza - mątwa , kalmary itp gotujemy TYLKO przez kilka minut ( 5-8 ) bo inaczej twardnieją. Τa zasada dotyczy gotowania w garnku i smażenia tego wszystkiego. Pamiętajcie o tym, bo w innym wypadku będziecie jeść mątwę twardą i " gumową".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz